Ανοιχτά τραχανοπιτάκια

Τσεκαρισμένα, ακόμη και αυτοί που δεν αγαπούν τον τραχανά, τρελλαίνονται γι’αυτά τα πανέμορφα και πεντανόστιμα ανοιχτά πιτάκια που γίνονται ανάρπαστα στα τραπέζια μου. Εύκολα και γρήγορα, παραδοσιακά και μοντέρνα συνάμα, σαν εναλλακτικά τυροπιτοταρτάκια.

Υλικά

150 γρ. τραχανά

1 πακέτο φύλλο χωριάτικο

2 αβγά

200 γρ. φέτα σπασμένη

200 γρ. (1 συσκευασία) κίτρινο τυρί τριμμένο Pasta & Gratinar Arla

100 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη Arla

αλάτι-πιπέρι

150 γρ. βούτυρο γάλακτος Lurpak λιωμένο

Εκτέλεση

Σε ένα κατσαρολάκι, βάζουμε τον τραχανά, τον αλατίζουμε και τον βράζουμε μέχρι να μαλακώσει, σκεπασμένο με νερό.

Τον αφήνουμε να κρυώσει. Συνήθως ο τραχανάς απορροφά όλα τα υγρά του. Αν δεν σας συμβεί το ίδιο, τον σουρώνετε.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.

Προσθέτουμε στον τραχανά τα αβγά, μπόλικο πιπέρι, τη φέτα, τη μοτσαρέλα και τα 3/4 του κίτρινου τυριού και ανακατεύουμε καλά.

Διπλώνουμε το κάθε φύλλο στη μέση και το κόβουμε στα 2.

Βουτυρώνουμε τη φόρμα με τα 6 ατομικά φορμάκια για μάφινς ή κεκάκια (θα γίνουν 2 δόσεις, 12 πιτάκια).

Τοποθετούμε το διπλωμένο φύλλο στη βάση και γεμίζουμε με 2 κ.σ. γέμιση το κάθε φορμάκι. Στρώνουμε ωραία το φύλλο που περισεύει, να μοιάζει με λουλούδι.

Το βουτυρώνουμε γενναιόδωρα, γιατί το χωριάτικο φύλλο είναι πολύ στεγνό.

Πασπαλίζουμε τη γέμιση με τριμμένο τυρί.

Ψήνουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί και να ροδίσει το φύλλο.

*Εγώ προτιμώ έναν έντονο τραχανά, όπως ο κρητικός ξινόχοντρος, γιατί έχει πλούσια γεύση. Μπορείτε, όμως, να τα κάνετε με οποιοδήποτε τραχανά ή με μείγμα από διαφορετικούς τραχανάδες.

*Γίνονται και με φύλλο κρούστας αλλά θα βάλετε πέντε φύλλα στην κάθε στρώση.

To καλό φαγητό αξίζει Lurpak!

Πηγή: pirouni.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.