Γαλατόπιτα με πορτοκάλι και σοκολάτα

Από τα μαγικότερα γλυκά του χειμώνα, από κείνα που τρώγονται όλες τις ώρες, στο πρωινό, με τον καφέ αλλά και στο τέλος ενός γιορτινού τραπεζιού, η παραδοσιακή γαλατόπιτα, σ’αυτή τη συνταγή παντρεύεται με μια βελούδινη γκανάς σοκολάτας, που την απογειώνει κυριολεκτικά. Τραγανό, βουτυράτο φύλλο, βελούδινη κρέμα, κανέλα, πορτοκάλι και ξηροί καρποί στην πιο άπαιχτη συνταγή για μια γαλατόπιτα, που τρώγεται ιδανικά, χλιαρή!

Υλικά

8 φύλλα κρούστας

ζάχαρη

κανέλα

(προαιρετικά, 1 φλ. αμύγδαλα ή καρύδια πολύ ψιλοκομμένα στο μούλτι)

βούτυρο Lurpak, λιωμένο

Για την κρέμα

1 λίτρο φρέσκο, αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα

2 βανίλιες

¾ φλ. κορν-φλάουρ

1 φλ. ζάχαρη

4 αβγά

ξύσμα από 3 πορτοκάλια

2 κ.σ. βούτυρο Lurpak

Για τη σοκολατένια επικάλυψη

150 γρ. κουβερτούρα

150 γρ. κρέμα γάλακτος Arla

25 γρ. βούτυρο γάλακτος Lurpak

Εκτέλεση

Λιώνουμε το βούτυρο.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς

Βουτυρώνουμε ένα μέτριο πυρέξ-βγαίνει ομορφότερη σε στρογγυλό- και απλώνουμε το πρώτο φύλλο, λίγο πατσαβουριαστό.

Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη, λίγη κανέλα και λίγο αμύγδαλο ή καρύδι.

Κάνουμε ένα μικρό κόθρο στο γείσο.

Συνεχίζουμε φύλλο-φύλλο την ίδια διαδικασία, με στρώσεις φύλλο-βούτυρο-ζάχαρη-αμύγδαλο-κανέλα, μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα.

Ψήνουμε το φύλλο για 10 λεπτά και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Όσο ψήνεται το φύλλο, σε ένα φλιτζάνι κρύο γάλα διαλύουμε καλά το κορν-φλάουρ.

Βάζουμε σε μεγάλο κατσαρόλι το υπόλοιπο γάλα σε μέτρια φωτιά με τις βανίλιες, το ξύσμα πορτοκαλιού και τη ζάχαρη.

Μόλις ζεσταθεί, ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη.

Λίγο πριν αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε το γάλα με το κορν-φλάουρ και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα, μέχρι να δέσει η κρέμα.

Την κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά, ανακατεύοντας πολύ γρήγορα, μέχρι να ενσωματωθούν.

Μεταφέρουμε την κρέμα πάνω στα φύλλα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 35 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει η κρέμα.

Για την επικάλυψη, ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος. Πριν πάρει βράση, την κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη σοκολάτα σπασμένη σε κομματάκια και το βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το μείγμα να χλιάνει.

Όταν χλιάνει και η γαλατόπιτα, τη περιχύνουμε με τη σοκολάτα και πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα.

Το καλό γλυκό αξίζει Lurpak!

Πηγή: pirouni.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.