Γιορτινό κέικ με λεμόνι και καρύδια


Κάθε Φθινόπωρο, συνηθίζω να προμηθεύομαι καρύδια νέας εσοδείας ώστε να έχω για τις ανάγκες της οικογένειας όλον τον χρόνο. Πιστεύω ότι στην χώρα μας έχουμε τις καλύτερες ποικιλίες καρυδιών. Είναι από τους αγαπημένους μας ξηρούς καρπούς και τα καταναλώνουμε είτε αυτούσια είτε μέσα σε γλυκές ή ακόμα και αλμυρές συνταγές.
Φέτος προμηθεύτηκα καρύδια από την περιοχή της Στερεάς Ελλάδας.
Μιας και είχα τόσο καλή πρώτη ύλη και με την σκέψη ότι πλησιάζουν οι γιορτές, αποφάσισα να σας ετοιμάσω ακόμα ένα γιορτινό κέικ με καρύδια.
Το άρωμα που διάλεξα να τα συντροφεύσει είναι αυτό του λεμονιού και μπορώ να πω ότι τα δύο αυτά μαζί κάνουν πολύ καλή “παρέα”!!
Η εικόνα ενός φλιτζανιού αχνιστού καφέ ή ζεστού τσαγιού δίπλα σε μια πιατέλα με ένα νόστιμο και ωραία στολισμένο κέικ, δημιουργεί ένα αίσθημα θαλπωρής τις κρύες ημέρες του χειμώνα. Άλλωστε όλο και κάποιοι συγγενείς ή φίλοι θα μας επισκεφθούν στις γιορτές, οπότε είναι βολικό να έχουμε έτοιμο ένα κέικ για να προσφέρουμε.
Πάμε να το ετοιμάσουμε!

Τα υλικά μας:
350 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (περίπου)
10 γρ. (1 κουταλιά) μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα τριμμένο μοσχοκάρυδο
ελάχιστο αλάτι
1 κουταλάκι γεμάτο ξύσμα λεμονιού
50 ml. χυμό λεμονιού
4 μεγάλα αυγά
350 ml. χλιαρό γάλα
μισό κουταλάκι μαγειρική σόδα
μισό κουταλάκι υγρή βανίλια
270 γρ. φρέσκο βούτυρο αγελάδας
350 γρ. απλή ζάχαρη
100 γρ. ψίχα καρυδιών κομμένα μέτρια
5-6 κερασάκια γλασέ κομμένα σε 2-3 κομμάτια (προαιρετικά)
Για το γλάσο
100 γρ. άχνη ζάχαρη
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
κίτρινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
νερό όσο χρειαστεί
Επιπλέον
50 ml. λικέρ λιμοντσέλο
Στην πράξη:
Βουτυρώνουμε πολύ καλά μια φόρμα με τρύπα στην μέση και ολική διάμετρο 26 εκατοστά. Την αλευρώνουμε και τινάζουμε το περίσσιο αλεύρι.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το τριμμένο μοσχοκάρυδο. Προσθέτουμε το αλάτι, το ξύσμα του λεμονιού, τα κομμένα καρύδια και τα κερασάκια γλασέ.
Αφήνουμε τα στερεά υλικά στην άκρη.
Σε βαθύ μπολ ή στο μπολ του μίξερ, ρίχνουμε την ζάχαρη με το βούτυρο. Τα χτυπάμε στην δυνατή ταχύτητα του μίξερ για 5 λεπτά. Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα, την υγρή βανίλια και αφού ανακατευτούν ρίχνουμε το γάλα λίγο λίγο.
Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε στο μείγμα τον χυμό του λεμονιού. Αμέσως προσθέτουμε και την μαγειρική σόδα. Θα δούμε ότι το μείγμα θα αρχίσει να αφρίζει. Ανακατεύουμε με μεγάλο κουτάλι ή σπάτουλα να ενσωματωθούν εντελώς ο χυμός και η μαγειρική σόδα με το μείγμα.
Ρίχνουμε λίγο λίγο το μείγμα του αλευριού στο μείγμα του βουτύρου.
Ενσωματώνουμε τα δύο μείγματα ανακατεύοντας απαλά με το κουτάλι και με κινήσεις από κάτω προς τα πάνω. Θα πρέπει να επιτύχουμε ένα ωραίο και απαλό μείγμα κέικ.
Το αδειάζουμε στην φόρμα που έχουμε προετοιμάσει.
Βάζουμε την φόρμα με την ζύμη του κέικ σε φούρνο που έχουμε προθερμάνει στους 175 βαθμούς. Η σχάρα του φούρνου θα πρέπει να είναι τοποθετημένη στο μεσαίο ράφι του φούρνου μας.
Ψήνουμε για μία ώρα και πέντε λεπτά περίπου, ανάλογα τον φούρνο μας.
Ελέγχουμε αν το κέικ είναι έτοιμο βυθίζοντας την λάμα ενός καθαρού μαχαιριού στο κέντρο του κέικ. Αν αυτή βγει καθαρή τότε το κέικ είναι έτοιμο. Αν όχι, τότε θα ψήσουμε το γλυκό μας λίγο ακόμα.
Αφού βγάλουμε την φόρμα από τον φούρνο, την αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά.
Με ένα μαχαίρι αποκολλάμε προσεκτικά το κέικ από τα τοιχώματα της φόρμας.
Αναποδογυρίζουμε σε σχάρα μπισκότων, αφαιρούμε την φόρμα και αφήνουμε το κέικ να κρυώσει εντελώς.
Το φυλάμε σε αεροστεγές κουτί ή το τυλίγουμε καλά με πλαστική μεμβράνη.
Τοποθετούμε το κέικ σε πιατέλα και το περιχύνουμε με το λιμοντσέλο.
Φτιάχνουμε το γλάσο λεμονιού.
Βάζουμε την άχνη σε μπολ, προσθέτουμε την μία κουταλιά χυμό λεμονιού και τόσο κίτρινο χρώμα ζαχαροπλαστικής όσο κίτρινο θέλουμε να γίνει το γλάσο.
Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό ακόμα για να επιτύχουμε την επιθυμητή ρευστότητα.
Περιχύνουμε το κέικ με το γλάσο λεμονιού και το αφήνουμε να στερεοποιηθεί.
Κατόπιν στολίζουμε με κόκκινα κερασάκια γλασέ και χριστουγεννιάτικα στολίδια.
Καλή επιτυχία, καλή γιορτινή εβδομάδα!
Ειρήνη Ε.

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.

Πηγή: syntageskardias.blogspot.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.