Γλασαρισμένα μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο με φρέσκα βερίκοκα

Γλασαρισμένα μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο με φρέσκα βερίκοκα / Apricot mustard oven roasted chicken drumstics

Σήμερα θα φτιάξουμε επιτέλους φαγάκι. Όχι, για να μη νομίζετε ότι τρέφομαι αποκλειστικά με γλυκά. Είναι που βρίσκω τη ζαχαροπλαστική πιο διασκεδαστική και χαλαρωτική. Φτιάχνω γλυκά γιατί μου αρέσουν, γιατί θέλω, γιατί δεν μπορώ να ζήσω χωρίς αυτά και όχι γιατί πρέπει. Τα «πρέπει» με ξενερώνουν, το καθημερινό «τι να μαγειρέψω πάλι» με κουράζει, το μαγείρεμα μετατρέπεται σε αβάσταχτη αγγαρεία και για να μη σπαταλάω άδικα χρόνο και φαιά ουσία, επαναλαμβάνω τα ίδια και τα ίδια φαγητά γιατί είναι απλό, βολικό κι εύκολο. Μήπως σας θυμίζει κάτι όλο αυτό;  

Γλασαρισμένα μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο με φρέσκα βερίκοκα / Apricot mustard oven roasted chicken drumstics

Το καλοκαίρι, όμως, που η μέρα μεγαλώνει, το πρόγραμμα των παιδιών χαλαρώνει και τα «πρέπει να προλάβω…» λιγοστεύουν, έχω περισσότερο χρόνο στη διάθεση μου για να μαγειρέψω σε χαλαρούς ρυθμούς και να πειραματιστώ. Μπαίνω με περισσότερο κέφι στην κουζίνα και απολαμβάνω τη διαδικασία του να ετοιμάσω κάτι νόστιμο για τους ανθρώπους που αγαπώ, χωρίς να νιώθω το χρόνο να με πιέζει με το πιστόλι στον κρόταφο και να μου ψιθυρίζει στο αυτί «πρέπει να προλάβεις, κάνε πιο γρήγορα, έχεις αργήσει, όλοι θα γκρινιάζουν».

apricot-mustard-oven-roasted-drumstics01

Απ’ την άλλη, υπάρχουν κι αυτές οι ρημάδες οι Ερινύες που σου φωνάζουν πως θα μπορούσες να πλατσουρίζεις σε μια παραλία, να χτίζεις κάστρα στην άμμο, να λιάζεσαι σαν ντομάτα στον ήλιο, να κάνεις πιο διασκεδαστικά πράγματα, βρε αδελφέ, από το να κλειστείς μέσα στο σπίτι και να μαγειρέψεις. Έλα, όμως, που είσαι μανούλα/σύζυγος/εργαζόμενος-η με υποχρεώσεις και έχεις στόματα να θρέψεις (και καθόλου λεφτά για διακοπές, υπηρετικό προσωπικό ή έστω για να παραγγέλνεις καθημερινά ντελίβερι). Σκύβεις, λοιπόν, το κεφάλι, λες τις Ερινύες να βγάλουν το σκασμό, ανάβεις το κλιματιστικό στο τέρμα, διαλέγεις ξεσηκωτική μουσική και βάζεις πλώρη για την κουζίνα!

Γλασαρισμένα μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο με φρέσκα βερίκοκα / Apricot mustard oven roasted chicken drumstics

Αυτό το καλοκαίρι βάλτε σαν στόχο να δοκιμάσετε νέες γεύσεις, αναπάντεχους συνδυασμούς, συνταγές που δεν απαιτούν πολύ χρόνο για την προετοιμασία τους, με φρέσκα και υγιεινά υλικά της εποχής, όπως φρούτα! Αλήθεια, πόσο συχνά τολμάτε να προσθέσετε φρούτα στο φαγητό σας; Ποιος είπε ότι τα φρούτα είναι μόνο για να τα απολαμβάνουμε σκέτα ή σε γλυκές συνταγές; Το έχω πει πολλές φορές και θα το πω άλλη μία. Τα φρούτα όταν ψήνονται πραγματικά μεταμορφώνονται, τόσο σε υφή όσο και σε γεύση, και μας αποκαλύπτουν μια άλλη πλευρά τους που μας ξαφνιάζει. Προσθέτουν χρώμα, γλυκύτητα ή οξύτητα, ανάλογα το φρούτο, φρεσκάδα, εμπλουτίζουν γευστικά και ζωντανεύουν σαλάτες ή πιάτα με κρέας.

Γλασαρισμένα μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο με φρέσκα βερίκοκα / Apricot mustard oven roasted chicken drumstics

Αν σας ξενίζει ο συνδυασμός γλυκού-αλμυρού – τον οποίο προσωπικά λατρεύω – τα βερίκοκα είναι μια λιγότερο τολμηρή επιλογή για να κάνετε το πρώτο βήμα και να προσθέσετε φρούτα στο πιάτο σας. Τα βερίκοκα όταν ψηθούν χάνουν τη γλύκα που έχουν σαν ωμά και κυριαρχεί η οξύτητα. Ταιριάζουν πολύ με κοτόπουλο, πάπια, χοιρινό αλλά και αρνί. Εγώ για τη σημερινή συνταγή διάλεξα μπουτάκια κοτόπουλου. Αφού πρώτα τα άλειψα με ένα πικάντικο, γλυκόξινο γλάσο μαρμελάδας βερίκοκου και μουστάρδας, στη συνέχεια τα έψησα μέχρι να καραμελώσουν και να αποκτήσουν μια πεντανόστιμη κρούστα. Στο τέλος του μαγειρέματος πρόσθεσα στο ταψί βερίκοκα κομμένα στη μέση που ψήθηκαν μέσα στους χυμούς του κρέατος. Το αποτέλεσμα είναι ένα ελαφρύ, καλοκαιρινό πιάτο, ήπια γλυκό και σε συνδυασμό με την φρουτώδη οξύτητα που προσθέτουν τα βερίκοκα, αναπάντεχα νόστιμο!

Γλασαρισμένα μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο με φρέσκα βερίκοκα / Apricot mustard oven roasted chicken drumstics

Εκτός από μένα, 10 ακόμη αγαπημένοι bloggers εμπνέονται και δημιουργούν πεντανόστιμες συνταγές με βασικό υλικό τα βερίκοκα. Δοκιμάστε τες και ανακαλύψτε κι εσείς τι εστί βερίκοκο!

H Ειρήνη από το Paxxi φτιάχνει πάβλοβα με φιστικία Αιγίνης και βερίκοκα
Η Κατερίνα από το Delightful Area φτιάχνει granola με βερίκοκα και γιαούρτι
Η Αγγελική από το Cookika φτιάχνει κέικ καρότου με βερίκοκα
Η Εβίνα από το Cook & Feel φτιάχνει clafoutis με βερίκοκα
Η Ευγενία από το Eat Yourself Greek φτιάχνει αρνί με βερίκοκα και αμύγδαλο
 Η Έλενα από Elena’s Cooking φτιάχνει σαλάτα με ψητά βερίκοκα και μανούρι
 Ο Άρης από Νεανικόν φτιάχνει πάστα φρόλα
Η Δώρα από το Pandora’s Kitchen φτιάχνει αυγόφετες με καραμελωμένα βερίκοκα και creme patisserie

Η Άρτεμις από το Wonderfoodland φτιάχνει σορμπέ βερίκοκο
Η Nίκη από Το Μυαλό στο Φαγητό φτιάχνει μπισκοτογλυκό με κρέμα αμυγδάλου και μαρμελάδα βερίκοκο

Μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο με φρέσκα βερίκοκα

Προετοιμασία

Ψήσιμο/μαγείρεμα

Συνολικός χρόνος

Κατηγορία: Κρέας & Πουλερικά

Ποσότητα/μερίδες: 2-3

Υλικά

  • 6 μπουτάκια (κοπανάκια) κοτόπουλου (περίπου 650g)
  • 3 κ.σ. μαρμελάδα βερίκοκο
  • 3 κ.σ. μουστάρδα απαλή ή πικάντικη
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ξύδι από κόκκινο κρασί
  • αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 3-4 βερίκοκα, ώριμα & σφιχτά, κομμένα στη μέση
  • 1½ κ.γλ. ζάχαρη
  • λίγα φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα (για το σερβίρισμα)

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε τα μπουτάκια κοτόπουλου και τα στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί.
  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C, στον αέρα, και τοποθετούμε τη σχάρα στη μέση. Στρώνουμε αλουμινόχαρτο σε ένα ταψάκι που να χωράει με άνεση τα μπουτάκια.
  3. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τη μαρμελάδα, τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο και το ξύδι. Κρατάμε 1 κουταλιά από το μείγμα για να αλείψουμε τα βερίκοκα. Αραδιάζουμε τα μπουτάκια στο ταψί και τα αλείφουμε με το υπόλοιπο μείγμα, ώστε να καλυφθούν καλά και παντού. Πασπαλίζουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αφήνουμε τα μπουτάκια εκτός ψυγείου, μέχρι να ζεσταθεί καλά ο φούρνος μας.
  4. Ψήνουμε τα μπουτάκια για 20 λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα βερίκοκα στο ταψί, τα αλείφουμε με το μείγμα που έχουμε κρατήσει και τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15 λεπτά ακόμη, μέχρι να ροδίσουν και να καραμελωσουν. Αν θέλουμε, τα τελευταία 5 λεπτά του χρόνου ψησίματος γυρίζουμε τη λειτουργία του φούρνου στο γκριλ (στην υψηλότερη θερμοκρασία), για να γίνει πιο τραγανή η πέτσα του κοτόπουλου και να καψαλιστούν τα βερίκοκα.
  5. Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο βασιλικό και σερβίρουμε τα μπουτάκια ζεστά μαζί με τα ψημένα βερίκοκα. Προαιρετικά, συνοδεύουμε με αρωματικό ρύζι μπασμάτι.

Σημειώσεις

• Φροντίζουμε να διαλέξουμε εύγευστα, ώριμα αλλά σφιχτά βερίκοκα και να τα προσθέτουμε προς το τέλος του μαγειρέματος, ώστε να κρατήσουν το σχήμα τους και να μη λιώσουν.

3.5.3208

Πηγή συνταγής: Kouzinista

Γλασαρισμένα μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο με φρέσκα βερίκοκα / Apricot mustard oven roasted chicken drumstics

 

Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.

 

Πηγή: kouzinista.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.