Γλυκιά βλαχόπιτα της Ρούμελης

92242408_155886479072466_2193180068509908992_n

Το ιδανικό πασχαλινό γλυκό είναι μια οποιαδήποτε γαλατόπιτα ή ένα γαλακτομπούρεκο. 

92978287_222770048791979_3524640756566327296_n-1

Η Ρούμελη και η Θεσσαλία, παραδοσιακά κτηνοτροφικές περιοχές, φτιάχνουν τις καλύτερες γαλατόπιτες. Η πιο πρωτότυπη από όλες και συνάμα εύκολη και γρήγορη, αυτή η ρουμελιώτικη βλαχόπιτα.

Υλικά

6 φύλλα κρούστας ή 6 παραδοσιακά χωριάτικα

200 γρ. φέτα τριμμένη

1400 λίτρο φρέσκο γάλα

2 φλ. ζάχαρη

1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό

2 κ.σ. βούτυρο γάλακτος Lurpak (150 γρ. περίπου)

2 βανίλιες

2 αβγά

επιπλέον 150 γρ. βούτυρο Lurpak λιωμένο για τα φύλλα

2 κ.σ. ζάχαρη (καστανή ή λευκή)

κανέλα σκόνη

92270287_645426322976587_5142040399887466496_n

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα, κατά προτίμηση αντικολλητική, βάζουμε το γάλα, το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τις βανίλιες και το βούτυρο και σε μέτρια φωτιά, ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να πήξει το μείγμα και να πάρουμε μια λεία κρέμα.

Χτυπάμε τα αβγά σε ένα μπολάκι και με γρήγορες κινήσεις τα ενσωματώνουμε στην κρέμα.

Βουτυρώνουμε ένα μέτριο ταψί, στρώνουμε 2 φύλλα ξεχωριστά βουτυρωμένα και λίγο πατσαβουριαστά. Αφήνουμε το φύλλο να περισεύει στα τειχώματα.

Πάνω τους πασπαλίζουμε ένα μέρος τη φέτα, το 1/3.

Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο, 2 φύλλα και φέτα, μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα.

Πάνω τους ρίχνουμε την κρέμα και την στρώνουμε ομοιόμορφα.

Γυρίζουμε τα φύλλα που περισεύουν σε ωραίο κόθρο.

Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με τη ζάχαρη και την κανέλα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε την πίτα μέχρι να ροδίσει ωραία, για 1 ώρα περίπου.

*Στην παραδοσιακή της μορφή, αυτή η πίτα γίνεται με σπιτικό, πολύ ψιλό φύλλο ανοιγμένο στο χέρι. Αν ξέρετε να ανοίγετε φύλλο, θα χρειαστείτε επίσης 6 φύλλα για κλασική πίτα. Σ’αυτή την εκδοχή, η πίτα γίνεται λίγο πιο ρουστίκ, πιο βαριά αλλά και με την αξεπέραστη γοητεία του σπιτικού φύλλου.

*Για περισσότερο άρωμα, την πασπαλίζουμε με κανέλα και άχνη μόλις βγει από το φούρνο.

*Τρώγεται πιο νόστιμη, ζεστή από το φούρνο ή χλιαρή.

92817429_821802545007067_1575254997556264960_n

To καλό γλυκό αξίζει Lurpak!

Πηγή: pirouni.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.