Γλυκόξινη μαρμελάδα ντομάτας
Ο σύζυγος φίλης επιθύμησε μαρμελάδα ντομάτας και ζήτησαν πρόταση, εγώ έφτιαξα τη μαρμελάδα να τους την προσφέρω και μαζί γράφω και τη συνταγή.
Προσαρμογή από βιβλίο που έφερα πέρσι από το Λονδίνο “Jams and Preserves”.
Συνοδεύει τυριά και αλλαντικά ή προστίθεται σε burger ή σάντουιτς.
Συστατικά
- 2 κιλά
μεγάλες ντομάτες πομοντόρι - 300 γρ
κρεμμύδια - 250 ml
ξύδι λευκό - 350 γρ
ζάχαρη - 1/2 κουτ. γλυκού
μπούκοβο - 1 κουτ. γλυκού
πάπρικα καπνιστή - 12 κουτ. γλυκού
αλάτι ξύσμα και χυμό
Διαδικασία
-
Πλένουμε καλά τις ντομάτες και τις αφήνουμε να στραγγίξουν ή τις σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας. Τις κόβουμε στη μέση, αφαιρούμε την μεριά του κοτσανιού και τυχόν σκληρό μέρος.
-
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε μέτριες λωρίδες.
-
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς και αντιστάσεις, στο κάτω ράφι του φούρνου, για 1 1/2 ώρα. Κλείνουμε το φούρνο και αφήνουμε μέσα μέχρι να κρυώσει ο φούρνος.
-
Μόλις μπορούμε να χειριστούμε τις ντομάτες, αφαιρούμε την φλούδα τους και τυχόν ορατά πολλά σπόρια. Μεταφέρουμε σε κατσαρόλα μαζί με τα κρεμμύδια. Πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ.
-
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το χυμό λεμονιού και φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού.
-
Βράζουμε ανακατεύοντας περιοδικά μέχρι να δέσει η μαρμελάδα, όπως δένουμε και τις μαρμελάδες φρούτων. Προσοχή ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα να μην πιάσει στην κατσαρόλα.
-
Μόλις είναι έτοιμη προσθέτουμε το χυμό λεμονιού ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε από την εστία.
-
Μεταφέρουμε σε αποστειρωμένα βάζα βάζουμε ένα κερωμένο χαρτί ή ένα κομμάτι λαδόκολλας στην επιφάνεια του βάζου και κλείνουμε καλά. Γυρίζουμε ανάποδα τα βάζα μέχρι να κρυώσουν.
-
Αποθηκεύουμε σε δροσερό μέρος μέχρι και ένα χρόνο. Όταν ανοίξουμε το βάζο αποθηκεύουμε στο ψυγείο για μερικές εβδομάδες.
Σημειώσεις
Μπορούμε αντί του μπούκοβου να προσθέσουμε μια πιπεριά καυτερή. Η ποσότητα μπαχαρικών μπορεί να αυξηθεί ανάλογα με τις προτιμήσεις σας, εγώ θέλω διακριτές γεύσεις.
Αν δεν έχετε ντομάτες πομοντόρι μπορείτε να βάλετε άλλες ντομάτες αρκεί να έχουν σάρκα και να μην έχουν πολλά υγρά.
Το ψήσιμο βοηθάει να φύγουνε τα πολλά υγρά από τις ντομάτες και δίνει μια επιπλέον νοστιμιά στις σάλτσες.
Καλό είναι να ανοίξουμε τα βάζα για κατανάλωση μετά δέκα ημέρες ώστε να έχουν ισορροπήσει οι γεύσεις.
Πηγή: asproylas.gr