Εύκολη Βασιλόπιτα Πολίτικη με μαγιά (ανεβατή)
- 90ml χλιαρό νερό
- 75γρ.φρέσκια μαγιά Χελιδόνι
- 200γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 100γρ. φρέσκο βούτυρο Lurpak σε θερμοκρασία δωματίου
- 150γρ. φρέσκο γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 πρέζα αλάτι
- 3 μέτρια αυγά σε θερμοκρασία δωματίου(3Χ50γρ.=150γρ.)
- 3 κοφτά κουταλάκια του γλυκού μαχλέπι
- 2 κοφτά κουταλάκια του γλυκού κακουλέ
- 6 σταγόνες μαστιχέλαιο ή 1,5 κοφτό κουταλάκι κοπανισμένο μαστίχι
- 1 φυσική βανίλια ή 1 κουταλάκι του γλυκού εσάνς
- ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι ή λεμόνι
- 750γρ. αλεύρι δυνατό ΓΙΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙ
- 100γρ. φρέσκο λιωμένο βούτυρο Δωδώνης πρόβειο
- 1 αβγό
- 2-3 κουταλιές φρέσκο γάλα ή νερό
- 2 κοφτά κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
- Λίγα καθαρισμένα και καβουρδισμένα αμύγδαλα
- Λίγο σησάμι μαύρο(προαιρετικά)
Η παραδοσιακή Πολίτικη ανεβατή βασιλόπιτα παρασκευάζεται πολύ εύκολα, φτάνει να ακολουθήσουμε πιστά τις οδηγίες και να έχουμε χρόνο και υπομονή. Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Αφού ανακατευτούν για λίγα λεπτά, αλλάζουμε το εξάρτημα με τον γάντζο, προσθέτουμε όλο το αλεύρι και μετά το λιωμένο βούτυρο, καθώς το μίξερ θα συνεχίζει να δουλεύει, για να γίνει τη βασιλόπιτά μας με ίνες.
Τότε την ζυμώνουμε απαλά, για να ξεφουσκώσει και ή πλάθουμε ένα μεγάλο κορδόνι, το οποίο στρώνουμε κυκλικά, το πατάμε, το στολίζουμε με τ΄αμύγδαλα
ή την στρώνουμε στο ταψί, γράφοντας με τ΄αμύγδαλα το έτος που έρχεται.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 150°C στο αέρα, στη μεσαία σχάρα, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα για 50’-55’.