Εύκολη Τυρόπιτα με φύλλο Κανταΐφι

Υλικά για πυρέξ ή ταψί 34X26εκ.

  • 250γρ. φρέσκο ή κατεψυγμένο φύλλο κανταΐφι
  • 250γρ. φρέσκο βούτυρο Lurpak (λιωμένο)
  • 1 κούπα φέτα Ήπειρος σε μικρά κομμάτια (200γρ.)
  • 1 κούπα μυζήθρα τριμμένη (200γρ.)
  • 1 κούπα γραβιέρα ή κασέρι τριμμένα (120γρ.)
  • 1 μεγάλο αβγό
  • μερικά φυλλαράκια δυόσμο
  • 1 κουταλιά ρίγανη
  • Λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μοσχοκάρυδο
Για την επικάλυψη:

  • 2 μεγάλα αβγά
  • 1 γιαούρτι αγελαδίτσα (200γρ.)
  • 1/2 κούπα φρέσκο γάλα 2% (125ml)
  • 1 κρέμα γάλακτος light 2% (200γρ.) 
  • ½ κούπα σουσάμι (50γρ. προαιρετικά)
 ……………………..
Η κούπα να χωράει 250ml νερό
Παρασκευή:
 
Βγάζουμε το φρέσκο κανταΐφι από το ψυγείο ή ξεπαγώνουμε το κατεψυγμένο και κατόπιν το ξαίνουμε πάρα πολύ καλά, προσέχοντας να μην αφήσουμε κάποιο σημείο συμπαγές. 
Σ’ ένα μπωλ ανακατεύουμε όλα τα τυριά, με το αβγό, τον δυόσμο, τη ρίγανη, το μοσχοκάρυδο και το πιπέρι. Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται λίγο αλάτι.
 
Σ’ ένα δεύτερο μπωλ ανακατεύουμε με το σύρμα, όλα τα υλικά της επικάλυψης.
 
Αλείβουμε με λίγο από το λιωμένο βούτυρο ένα παραλληλόγραμμο ταψί ή πυρέξ (26Χ34εκ.), τοποθετούμε μέσα στο ταψί το μισό ξασμένο κανταΐφι και απλώνουμε με ένα κουτάλι το μισό βούτυρο.
 Στρώνουμε απαλά με το χέρι μας το κανταΐφι, προσέχοντας να μην το πατήσουμε καθόλου και κατόπιν απλώνουμε από πάνω, το μίγμα των τυριών.
 
Προσθέτουμε και το υπόλοιπο κανταΐφι, αλείφοντάς το με το υπόλοιπο βούτυρο.
 
Τέλος περιχύνουμε τη τυρόπιτα με το μίγμα του γάλακτος, την χαράζουμε απαλά, την πασπαλίζουμε με λίγο σησάμι και ακόμα λίγο πιπέρι και ρίγανη. 
 
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180˚C, στην αντίσταση, στη μεσαία σκάλα, για 50’. Κατόπιν χαμηλώνουμε το φούρνο στους 160˚C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10’. Σύνολο 1 ώρα.
Σερβίρεται χλιαρή, για να σταθεροποιηθούν τα τυριά.
 

Πηγή: mary-syntages.blogspot.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Εύκολη Τυρόπιτα με φύλλο Κανταΐφι

Υλικά για πυρέξ ή ταψί 34X26εκ.

  • 250γρ. φρέσκο ή κατεψυγμένο φύλλο κανταΐφι
  • 250γρ. φρέσκο βούτυρο Lurpak (λιωμένο)
  • 1 κούπα φέτα Ήπειρος σε μικρά κομμάτια (200γρ.)
  • 1 κούπα μυζήθρα τριμμένη (200γρ.)
  • 1 κούπα γραβιέρα ή κασέρι τριμμένα (120γρ.)
  • 1 μεγάλο αβγό
  • μερικά φυλλαράκια δυόσμο
  • 1 κουταλιά ρίγανη
  • Λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μοσχοκάρυδο
Για την επικάλυψη:

  • 2 μεγάλα αβγά
  • 1 γιαούρτι αγελαδίτσα (200γρ.)
  • 1/2 κούπα φρέσκο γάλα 2% (125ml)
  • 1 κρέμα γάλακτος light 2% (200γρ.) 
  • ½ κούπα σουσάμι (50γρ. προαιρετικά)
 ……………………..
Η κούπα να χωράει 250ml νερό
Παρασκευή:
 
Βγάζουμε το φρέσκο κανταΐφι από το ψυγείο ή ξεπαγώνουμε το κατεψυγμένο και κατόπιν το ξαίνουμε πάρα πολύ καλά, προσέχοντας να μην αφήσουμε κάποιο σημείο συμπαγές. 
Σ’ ένα μπωλ ανακατεύουμε όλα τα τυριά, με το αβγό, τον δυόσμο, τη ρίγανη, το μοσχοκάρυδο και το πιπέρι. Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται λίγο αλάτι.
 
Σ’ ένα δεύτερο μπωλ ανακατεύουμε με το σύρμα, όλα τα υλικά της επικάλυψης.
 
Αλείβουμε με λίγο από το λιωμένο βούτυρο ένα παραλληλόγραμμο ταψί ή πυρέξ (26Χ34εκ.), τοποθετούμε μέσα στο ταψί το μισό ξασμένο κανταΐφι και απλώνουμε με ένα κουτάλι το μισό βούτυρο.
 Στρώνουμε απαλά με το χέρι μας το κανταΐφι, προσέχοντας να μην το πατήσουμε καθόλου και κατόπιν απλώνουμε από πάνω, το μίγμα των τυριών.
 
Προσθέτουμε και το υπόλοιπο κανταΐφι, αλείφοντάς το με το υπόλοιπο βούτυρο.
 
Τέλος περιχύνουμε τη τυρόπιτα με το μίγμα του γάλακτος, την χαράζουμε απαλά, την πασπαλίζουμε με λίγο σησάμι και ακόμα λίγο πιπέρι και ρίγανη. 
 
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180˚C, στην αντίσταση, στη μεσαία σκάλα, για 50’. Κατόπιν χαμηλώνουμε το φούρνο στους 160˚C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10’. Σύνολο 1 ώρα.
Σερβίρεται χλιαρή, για να σταθεροποιηθούν τα τυριά.
 

Πηγή: mary-syntages.blogspot.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.