Ιταλικό Ψωμί Τσιαπάτα – Ciabbata

Υλικά:
  • 400γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή σκληρό (Μύλοι Αγ. Γεωργίου)  ή  300γρ. αλεύρι  για όλες τις χρήσεις και 100γρ. χωριάτικο ή ολικής ή ζυμωτό
  • ½ κοφτό κουταλάκι του γλυκού ξηρή μαγιά
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 320ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3 κουταλιές της σούπας  ελαιόλαδο

Εύκολο ψωμί χωρίς ζύμωμα, τραγανό απ’ έξω και αφράτο από μέσα.
Θέλει ελάχιστη προετοιμασία, αλλά αρκετή ώρα ξεκούρασης.
Στις πολλές ώρες αναμονής οφείλονται και οι φουσκίτσες που δημιουργούνται εσωτερικά στο ψωμί.
Εκτέλεση:

Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπωλ.
Με το πίσω μέρος μιας ξύλινης κουτάλας, ανακατεύουμε το ζυμάρι να γίνει μια μάζα.
Κλείνουμε το μπωλ με το καπάκι του ή το σκεπάζουμε με τη μεμβράνη και το αφήνουμε να ξεκουραστεί στον πάγκο μας, για 40’.
Το μυστικό της ciabbata, είναι να δημιουργηθούν φουσκίτσες, γι αυτό η ζύμη, πρέπει να διπλωθεί 2 με 3 φορές σταυρωτά.
Πως το κάνουμε αυτό.

Έχουμε ένα μπολάκι με νερό, βουτάμε τα δάκτυλά μας, για να μην κολλάνε, ανοίγουμε το μπωλ και τραβάμε το ζυμάρι από τη μια πλευρά ψηλά και το τοποθετούμε στην άλλη. 
Κάνουμε το ίδιο και από την άλλη πλευρά. Αυτή την κίνηση την επαναλαμβάνουμε σταυρωτά 2 φορές.
Ξανακλείνουμε το μπωλ, ή το σκεπάζουμε με τη μεμβράνη και το αφήνουμε πάλι να ξεκουραστεί για 40΄ακόμα .
 Κάθε 40΄επαναλαμβάνουμε το δίπλωμα της ζύμης
Συνολικά θα το επαναλάβουμε 4 φορές. Συνολικά 160΄.
Την τελευταία φορά, πασπαλίζουμε πολύ καλά με αλεύρι το τραπέζι μας και προσεκτικά απλώνουμε το ζυμάρι μας. Δεν το ανακατεύουμε καθόλου. Το αλεύρι το απλώνουμε μόνο εξωτερικά.
Κόβουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι ή σπάτουλα σε 3 ή 4 κομμάτια τη ζύμη.
Διπλώνουμε λίγο τη ζύμη μας, για να έχουν ωραίο σχήμα τα ψωμιά μας.

Μεταφέρουμε προσεκτικά τα ψωμιά στο ταψί, όπου έχουμε κόψει 2 κομμάτια λαδόκολλα και τα σκεπάζουμε με βαμβακερή πετσέτα για ακόμα 20΄.

Ταυτόχρονα ανοίγουμε το φούρνο στους 220˚C στην αντίσταση και προσθέτουμε ένα μεταλλικό μπολάκι με νερό.
Μόλις ο φούρνος είναι έτοιμος, μεταφέρουμε τα ψωμιά στη μεσαία σχάρα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα στους 220˚C για 20΄- 25΄.
Βγάζουμε τα ψωμιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε μία σχάρα, για να μην μαλακώσουν.


Αν θέλουμε να φτιάξουμε 3 ή 4 μεγαλύτερες Τσιαπάτες, οι αναλογίες διπλασιάζονται
Υλικά: 
  • 750γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή σκληρό (Μύλοι Αγ. Γεωργίου) ή 500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 250γρ. χωριάτικο ή ολικής ή ζυμωτό
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού ξηρή μαγιά
  • 1 κοφτή κουταλιά σούπας αλάτι
  • 600ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο


Πηγή: mary-syntages.blogspot.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.