Κέικ με σοκολάτα, μήλα και καρότα


Το κέικ θεωρείται μια απλή παρασκευή και είναι καθημερινή ή κυριακάτικη γλυκιά επιλογή για την οικογένεια.
Όμως με τις κατάλληλες προσθήκες υλικών και έναν όμορφο στολισμό, μπορεί να μετατραπεί σε ένα λαμπερό γλυκό για τον γιορτινό μπουφέ ή το τραπέζι μας.
Αν αποφασίσετε να συμπεριλάβετε ένα κέικ μαζί με τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες στα φετινά γιορτινά σας γλυκά, σας έχουμε την κατάλληλη πρόταση.
Ζουμερό, έξτρα σοκολατένιο κέικ καρότου και μήλου.
Στολισμένο με γλάσο φτιαγμένο από γλυκό βανίλια υποβρύχιο.
Το κέικ είναι αφράτο και ζουμερό ως το τελευταίο κομμάτι, λόγω του καρότου και του μήλου.
Το γλάσο βανίλιας υποβρύχιο δεν στεγνώνει αλλά παραμένει μαλακό.
Χριστουγεννιάτικα στολίδια δίνουν την απαραίτητη γιορτινή εμφάνιση στο κέικ και το κάνουν εντυπωσιακό, προκαλώντας μας να το δοκιμάσουμε!
Θα ετοιμάσουμε το κέικ μια ημέρα πριν το σερβίρουμε. Θα το γλασάρουμε και θα το στολίσουμε λίγες ώρες πριν το προσφέρουμε στους καλεσμένους μας. Και να είστε σίγουροι ότι θα το λατρέψουν!

Τα υλικά μας:
350 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
100 γρ. ψιλό σιμιγδάλι
1 κουταλιά σούπας μπέικιν πάουντερ
μισό κουταλάκι τριμμένη κανέλα
1/4 κουταλάκι τριμμένο μοσχοκάρυδο
ελάχιστο αλάτι
1 κουταλάκι μαγειρική σόδα
275 γρ. φρέσκο αγελαδινό βούτυρο
6 μεγάλα αυγά
100 γρ. μέλι
150 γρ. καστανή ζάχαρη
50 γρ. σκούρα κουβερτούρα ψιλοκομμένη
75 γρ. σκούρα κουβερτούρα κομμένη σε μέτρια κομμάτια
2 μανταρίνια, το ξύσμα
50 ml. χυμό μανταρίνι
100 ml. ζεστό γάλα
280 γρ. μήλα
180 γρ. καρότα
Για το γλάσο βανίλιας υποβρύχιο
150 γρ. γλυκό βανίλια υποβρύχιο
Τι κάνουμε:
Ζεσταίνουμε καλά το γάλα και ρίχνουμε μέσα τα 50 γρ. ψιλοκομμένης σκούρας κουβερτούρας. Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι να λιώσει η κουβερτούρα. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη να πέσει η θερμοκρασία του.
Βουτυρώνουμε καλά μια στρογγυλή φόρμα με τρύπα στην μέση και συνολική διάμετρο 26 εκ. Αλευρώνουμε την φόρμα και τινάζουμε το περίσσιο αλεύρι. Αφήνουμε την φόρμα στην άκρη.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 175 βαθμούς Κελσίου.
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα καρότα και τα τρίβουμε στον χονδρό τρίφτη. Ραντίζουμε με μια κουταλιά χυμό μανταρινιού.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με τα μυρωδικά και το μπέικιν πάουντερ. Προσθέτουμε τα 75 γρ. κομμένης μέτρια κουβερτούρας, το αλάτι και το ξύσμα του μανταρινιού.
Σε βαθύ μπολ ή στο μπολ του μίξερ βάζουμε το φρέσκο βούτυρο αγελάδας με το μέλι και την καστανή ζάχαρη. Χτυπάμε στην δυνατή ταχύτητα του μίξερ για 5 λεπτά. Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά. Κατόπιν το γάλα με την λιωμένη κουβερτούρα και αφού ενοποιηθούν με το μείγμα σταματάμε το χτύπημα.
Ρίχνουμε τα τριμμένα καρότα και μήλα και ανακατεύουμε με ένα μεγάλο κουτάλι ή σπάτουλα.
Προσθέτουμε το χυμό μανταρινιού και αμέσως μετά την μαγειρική σόδα. Θα δούμε την σόδα να αφρίζει. Ανακατεύουμε καλά το μείγμα.
Προσθέτουμε τέλος και τα στεγνά υλικά λίγα λίγα, ανακατεύοντας με κίνηση από κάτω προς τα πάνω.
Ρίχνουμε το μείγμα στην φόρμα που έχουμε προετοιμάσει και την βάζουμε στον φούρνο. Μετά από μισή ώρα σκεπάζουμε την φόρμα με αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε για μία ώρα και είκοσι λεπτά περίπου ανάλογα τον φούρνο μας.
Δοκιμάζουμε αν το κέικ είναι έτοιμο βυθίζοντας την λάμα ενός μαχαιριού στο κέντρο του κέικ. Αν βγει καθαρή το γλυκό μας είναι έτοιμο. Αλλιώς συνεχίζουμε για λίγο ακόμα το ψήσιμο.
Αφού βγάλουμε την φόρμα από τον φούρνο την αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά. Κατόπιν αναποδογυρίζουμε το κέικ προσεκτικά επάνω σε σχάρα μπισκότων και αφαιρούμε την φόρμα.
Όταν το κέικ κρυώσει εντελώς το τυλίγουμε με πλαστική μεμβράνη.
Λίγες ώρες πριν το σερβίρουμε, λιώνουμε σε χαμηλή φωτιά το γλυκό βανίλια υποβρύχιο ως να ρευστοποιηθεί.
Τοποθετούμε το κέικ σε μια ωραία πιατέλα σερβιρίσματος.
Περιχύνουμε με το γλάσο φροντίζοντας να τρέξει στα πλάγια του γλυκού.
Αφήνουμε να στεγνώσει και το στολίζουμε με χριστουγεννιάτικα στολίδια.
Κόβουμε σε ωραία κομμάτια και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία, καλή σας εβδομάδα!
Ειρήνη Ε.

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.

Πηγή: syntageskardias.blogspot.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.