Κασερόπιτα Θεσσαλονίκης

Πεντανόστιμη κασερόπιτα Θεσσαλονίκης που θα σας εντυπωσιάσει με την υπέροχη γεύση της και την απλότητα της παρασκευής της. Μια γρήγορη, απλή, εύκολη συνταγή της Νένας Ισμυρνόγλου για μια πίτα που θα γίνει η αγαπημένη σας. Δοκιμάστε τη!

Υλικά συνταγής

  • 10 φύλλα κρούστας (450 γρ.)
  • 200 ml φρέσκο γάλα
  • 2 αυγά
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 100 ml ελαιόλαδο για το άλειμμα
  • Για τη γέμιση
  • 300 ml φρέσκο γάλα 
  • 500 γρ. κασέρι, χοντροτριμμένο
  • 2 αυγά χτυπημένα 
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τη γέμιση: Ρίχνετε το γάλα σε μια κατσαρόλα και το βράζετε σε μέτρια φωτιά για 4-5 λ ή μέχρι να κοχλάσει. Προσθέτετε το κασέρι με λίγο πιπέρι και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει.  Αποσύρετε τη κρέμα από τη φωτιά και τη σκεπάζετε με μεμβράνη έτσι ώστε η μεμβράνη να εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμας για να μη δημιουργηθεί “πέτσα”.
  2. Αφήνετε τη κρέμα σας στην άκρη για 5-8 λ να κρυώσει ελαφρώς και μετά προσθέτετε τα αυγά χτυπημένα και λίγο αλάτι και ανακατεύετε να ενσωματωθούν καλά. 
  3. Για το ταψί: Αλείφετε με λίγο ελαιόλαδο ένα ταψί 36 εκ. περίπου και στρώνετε στη βάση του τα 5 από τα φύλλα κρούστας, λαδώνοντας το καθένα ξεχωριστά, με τρόπο ώστε να καλύψετε καλά τη βάση και τα τοιχώματα του ταψιού. 
  4. Από πάνω αδειάζετε τη γέμιση, την απλώνετε ομοιόμορφα και τη καλύπτετε με τα υπόλοιπα 5 φύλλα, αλείφοντας το καθένα χωριστά με λίγο ελαιόλαδο. Γυρίζετε προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων της βάσης, στρίβοντάς τες με τα δάχτυλά σας ώστε να δημιουργηθεί ένα όμορφο σχήμα (σαν κορδόνι).
  5. Αλείφετε καλά με ελαιόλαδο την επιφάνεια της πίτας και τη χαράσσετε σε κομμάτια, φροντίζοντας τα μαχαίρι να φτάσει τουλάχιστον μέχρι τη μέση της πίτας. Σε ένα μπολ χτυπάτε καλά τα αυγά με το γάλα, αλάτι και πιπέρι, για 1-2 λ ή μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως και αφρατέψουν. 
  6. Περιχύνετε με το μείγμα ομοιόμορφα τη πίτα και την αφήνουμε στην άκρη για 10-15 λ ή μέχρι να απορροφηθεί. Ψήνετε τη πίτα σας σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, στο χαμηλό ράφι του φούρνου, για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί καλά από κάτω. 
  7. Ελέγχετε αν ψήθηκε καλά από κάτω, ανασηκώνοντας προσεκτικά με μια σπάτουλα την άκρη της πίτας. (Αν έχει πάρει χρώμα από πάνω και δεν έχει ψηθεί από κάτω τη σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο). Τη βγάζετε από το φούρνο την αφήνετε για λίγο να χλιαρίνει και τη σερβίρετε. 

Tip: Προαιρετικά, αν είναι στις επιλογές σας, προσθέστε στο μείγμα τυριού ψιλοκομμένο άνηθο ή δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο ή αποξηραμένο, για περισσότερη γεύση. 

loading…

Sintayes.gr,

Συνταγή: Κασερόπιτα Θεσσαλονίκης

Πηγή: sintayes.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.