Κεφτέδες με μπεσαμέλ και πατάτες

nfd

Οι κεφτέδες μαγειρεύονται με χίλιους τρόπους. Αν τους προσθέσεις πατάτες, μπεσαμέλ με λιωμένο τυρί και τους ροδίσεις στον φούρνο, τότε έχεις μαγειρέψει έναν παράδεισο, για μικρούς και μεγάλους.

nfd

Υλικά (για 1 μικρό ταψάκι με 7 μεγάλους κεφτέδες)

3 μεγάλες πατάτες

600 γρ. κιμά μοσχαρίσιο (με λιπάκι)

1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη ή στο μούλτι

1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 χοντρή φέτα μπαγιάτικο ψωμί μουλιασμένη σε νερό

1 μικρή σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα

1 κ.γ. ρίγανη

αλάτι-πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ

4 κ.σ. βούτυρο γάλακτος Lurpak

5 κ.σ. αλεύρι

2 ποτήρια γάλα ζεστό

1 φλ. κίτρινο τριμμένο τυρί (regato και havarti ανάμεικτα)

1 αβγό

μοσχοκάρυδο στη μύτη του κουταλιού

Για την κρούστα: φρυγανιά, τριμμένο τυρί

Για το ταψί: 1 κομματάκι βούτυρο γάλακτος Lurpak

nfd

Εκτέλεση

Σε άφθονο αλατισμένο νερό βράζουμε τις πατάτες με τη φλούδα, όσο να μαλακώσουν αλλά να μην διαλύονται. Τις στραγγίζουμε, τις αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου, τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε μέτρια χοντρές φέτες.

Ζυμώνουμε τον κιμά με το κρεμμύδι, το σκόρδο, το ψωμί, την πάπρικα, τον μαϊντανό, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι.

Πλάθουμε 7 χοντρουλά κεφτεδάκια.

Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό, μικρό ταψάκι, στρώνουμε τον πάτο και το γείσο με φέτες πατάτας. Αλατίζουμε.

Απλώνουμε τους κεφτέδες στο ταψί και χτίζουμε με κομμάτια πατάτας ανάμεσα στους κεφτέδες.

nfd

Για τη μπεσαμέλ, σε ένα κατσαρολάκι, λιώνουμε το βούτυρο, το ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά με το αλεύρι, ρίχνουμε το γάλα σταδιακά και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ.

Εκτός φωτιάς, προσθέτουμε το τυρί, το αβγό και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε.

Προθερμαίνουμε στους 180 βαθμούς το φούρνο.

Απλώνουμε τη μπεσαμέλ σε όλη την επιφάνεια του ταψιού. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1 ώρα, μέχρι να μαγειρευτούν τα κεφτεδάκια.

nfd

Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, πασπαλίζουμε με τυρί και τριμμένη φρυγανιά και ξαναφουρνίζουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί και να χρυσίσει η κρούστα.

nfd

Το καλό φαγητό αξίζει Lurpak

Πηγή: pirouni.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: