Κιουνεφέ

Το κιουνεφέ είναι ένα Ανατολίτικο γλυκό που το συναντάμε στο Λίβανο, στην Τουρκία, στη Συρία και στη Παλαιστίνη, με διάφορες παραλλαγές στο σχήμα, τα υλικά του ή το σερβίρισμα.

Βασικό υλικό στο συγκεκριμένο γλυκό είναι το τυρί, το οποίο συνήθως είναι το dil peyniri ένα τυρί από την Τουρκία το οποίο είναι μαλακό ανάλατο και διαχωρίζεται σε κορδόνια.

Πριν λίγες μέρες είδα από φίλο αυτό το γλυκό και μου κίνησε το ενδιαφέρον, αν κι εγώ με τα γλυκά ταψιού και γενικώς τα σιροπιαστά δεν έχω και πολύ καλή σχέση. Ανταλλάξαμε απόψεις για τα υλικά και άρχισα μετά το ψάξιμο διαβάζοντας και ρωτώντας.  Επιπλέον ο φίλος, μου πρότεινε να χρησιμοποιήσω, αν βρω, τυρί μαλάκα από την Κρήτη.

Τότε θυμήθηκα ότι στην κατάψυξη μου υπήρχε ένα κομμάτι από αυτό το τυρί που μου είχε στείλει η Λίνα.

Μια και δυο μάζεψα και τα υπόλοιπα υλικά και η πρώτη δοκιμή έγινε.

Στη συνέχεια ήρθε η πληροφορία για το που μπορεί κάποιος να βρει το αυθεντικό τυρί και με αυτό έγινε και δεύτερη δοκιμή.

Εδώ θα καταγράψω τους δικούς μου  πειραματισμούς και ευχαρίστως θα ήθελα να ακούσω τις δικές σας εμπειρίες. Στο τέλος της ανάρτησης θα δοθούν πληροφορίες για τα υλικά και που  μπορείτε να τα βρείτε, γιατί πάνω από όλα πρέπει να είμαστε χρηστικοί.

Κιουνεφέ

Print Recipe

Κιουνεφέ

Print Recipe

Συστατικά

Για το σιρόπι

  • 100 γρ ζάχαρη
  • 80 ml νερό
  • 1 κουτ. γλυκού Χυμό λεμονιού
  • 1 μικρή φλούδα λεμονιού
  • Μια τσιμπιά άρωμα βανίλιας

Για το γλυκό

  • 150 γρ κανταΐφι
  • 70 γρ βούτυρο αγελάδος λιωμένο
  • 200 γρ τυρί dil peyniri ή μαλάκα Κρήτης
  • φιστίκια Αιγίνης προαιρετικό

Διαδικασία

Για το σιρόπι

  1. Σε μικρό κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά εκτός της βανίλιας. Φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού και μόλις λιώσει η ζάχαρη βράζουμε για 1-2 λεπτά. Αποσύρουμε από την εστία προσθέτουμε τη βανίλια και αφήνουμε να κρυώσει.

Για το γλυκό

  1. Ξεμπλέκουμε το κανταΐφι με τα χέρια μας και το κόβουμε με ψαλίδι σε μικρά κομμάτια.

  2. Αλείφουμε με λίγο βούτυρο ένα μικρό τηγανάκι -σαγανάκι (διαμέτρου 15 εκατοστών). Στρώνουμε το μισό κανταΐφι έτσι που να καλυφτεί καλά όλο το τηγάνι και τα πλανά του. Μοιράζουμε το μισό βούτυρο να πάει παντού σε όλο το κανταΐφι. Μπορούμε να βουτυρώσουμε όλο το κανταΐφι και μετά να προχωρήσουμε στο στρώσιμο του.

  3. Κόβουμε σε λουρίδες το τυρί ή το τραβάμε να χωριστεί σε κορδόνια.

  4. Tο απλώνουμε πάνω από το βουτυρωμένο κανταΐφι.

  5. Στρώνουμε από πάνω το υπόλοιπο κανταΐφι και ραντίζουμε με το υπόλοιπο βούτυρο.

  6. Ψήνουμε το γλυκό σε εστία γκαζιού για 3 λεπτά και γυρίζουμε με τη βοήθεια μιας σπάτουλας να ψηθεί και από την άλλη πλευρά άλλα 3 λεπτά.

  7. Μόλις έχει ψηθεί και έχει πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα μεταφέρουμε σε πιατέλα και μοιράζουμε από πάνω το κρύο σιρόπι και αν θέλουμε χοντροσπασμένα φιστίκια.

  8. Το γλυκό συνήθως σερβίρεται ζεστό με μια μπάλα παγωτού καϊμάκι ή με τριμμένο φιστίκι Αιγίνης.

Σημειώσεις

Μπορούμε να φτιάξουμε το γλυκό σε μικρό ταψί το οποίο θα ψήσουμε στο φούρνο γυρίζοντας το οπωσδήποτε να ψηθεί και από τις δύο πλευρές. Το δικό μου ψήθηκε σε εστία γκαζιού τη μια φορά και την επόμενη σε μικρό γκαζάκι. Ανάλογα την δύναμη της εστίας ίσως τροποποιηθεί ο χρόνος.

Υπάρχει πληροφορία ότι μπορεί να ετοιμαστεί και να φυλαχτεί στην κατάψυξη πριν το ψήσιμο. Δεν το έχω δοκιμάσει δεν έχω γνώμη. Επίσης όλες οι πληροφορίες μου μιλούν για κρύο σιρόπι ζεστό γλυκό

Όπως είπα και στην αρχή το γλυκό έγινε δυο φορές τη μια φορά με τυρί μαλάκα και τη δεύτερη με το τυρί dil peyniri. Σημαντικές γευστικές διαφορές εμείς δεν παρατηρήσαμε.

Σημαντικό ρόλο παίζει και η επιλογή του βουτύρου, ένα πολύ καλό βούτυρο είναι απαραίτητο για αυτό το  γλυκό. Υπήρξε πρόταση να χρησιμοποιηθεί στάκα Κρητική, πέραν του ότι δεν είχα, θεώρησα ότι θα βγει ίσως πιο βαρύ γευστικά αλλά και από άποψη θερμίδων.

Το ειδικό τυρί θα το βρείτε είτε μέσω on line πωλήσεων είτε σε μικρό μαγαζάκι στην Καλλιθέα στην οδό Αγίων Πάντων.

Τυρί Κρητικό μαλάκα σίγουρα, οι μη Κρητικοί, θα βρείτε στην οδό Ευριπίδου στο κατάστημα Κωστάκης.

Επειδή θέλω να είμαι πολύ ειλικρινής στις προτάσεις μου, να ξέρετε ότι η τιμή του ειδικού τυριού είναι διπλάσια του Κρητικού.

Στις αναζητήσεις μου και συζητήσεις είδα ότι πολλοί χρησιμοποιούν στη θέση του τυριού μοτσαρέλα ή τυρί κρέμα  και ανθότυρο αν πρόκειται να καταναλωθεί το  γλυκό κρύο. Επίσης υπάρχει πρόταση για το Ποντιακό τυρί γαΐς για το  οποίο προς το παρόν δεν έχω πληροφορίες που θα το βρει κάποιος στην Αθήνα.

Η δική μου πρόταση μετά τις δοκιμές είναι η χρήση του Κρητικού τυριού με ένα πολύ καλό βούτυρο. Εναλλακτικά θα χρησιμοποιούσα μια καλή βουβαλίσια μοτσαρέλα.

Πηγή: asproylas.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.