Κοπεγχάγη

IMG_20200405_094617

Ήταν το πασχαλινό γλυκό της γιαγιάς μου. Ένα παλιό γλυκό, που έχουμε ξεχάσει οι νεότερες νοικοκυρές, αυτό που θα μου θυμίζει πάντα τη γλυκιά συιγμή μετά το γλέντι του Οβελία, όταν όλοι γλαρώνουν με ένα φλιτζάνι καφέ στο χέρι και οι κουβέντες ησυχάζουν.

IMG_20200405_094706

Αστικό γλυκό, σιροπιαστό με όλο το άρωμα των ελληινικών αμύγδαλων, σαν αμυγδαλόπιτα αφράτη τυλιγμένη σε τραγανό, σιροπιαστό φύλλο. Όνομα παράξενο, που του δόθηκε προς τιμήν του βασιλιά Γεωργίου του Α’, γλυκό της νεότερης παράδοσης, τότε που η Ελλάδα άρχισε να μιμείται τα ευρωπαϊκά ήθη.

Υλικά

12 φύλλα κρούστας

1 φλ. βούτυρο γάλακτος Lurpak

1 φλ. ζάχαρη

2 φλ. αμυγδαλόψυχα με τη φλούδα

11/2 φλ. φρυγανιά τριμμένη

6 αβγά

1 σφηνάκι κονιάκ

1 γεμάτο κ.γ. κανέλα σκόνη

1/2 κ.γ. γαρύφαλο τριμμένο

1 κ.γ. γεμάτο μπέικιν πάουντερ

Για το σιρόπι

3 ποτήρια νερό

21/2 ποτήρια ζάχαρη

1 λεμονόφλουδα

IMG_20200405_094721

Εκτέλεση

Σπάμε τα αμύγδαλα στο μούλτι. Τα θέλουμε χοντροσπασμένα.

Σε ένα μπολ, χτυπάμε με το μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη. Αυτό το στάδιο είναι πολύ σημαντικό. Πρέπει για 10 λεπτά να χτυπήσουμε υπομονετικά, για να ασπρίσει και να αφρατέψει το μείγμα, να γίνει αφρός.

Προσθέτουμε το κονιάκ, χτυπάμε να ενσωματωθεί.

Προσθέτουμε τη φρυγανιά, την κανέλα, την μπέικιν και το γαρύφαλο, χτυπάμε να ενσωματωθούν.

Εκτός μίξερ, με τη σπάτουλα και με απαλές κινήσεις ενσωματώνουμε τα αμύγδαλα στο μείγμα.

Σε ένα μπρίκι, λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά.

Παίρνουμε ένα μέτριο ταψάκι, στρογγυλό ή ορθογώνιο. Αν έχουμε μεταλλικό, ακόμη καλύτερα, γιατί ψήνει τέλεια τα σιροπιαστά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Με πινέλο, βουτυρώνουμε το ταψί και στρώνουμε τα πρώτα 6 φύλλα, βουτυρώνοντας το καθένα γενναιόδωρα μόλις το στρώσουμε.

Απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα.

Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 6 φύλλα, επίσης βουτυρωμένα ένα-ένα χωριστά.

Προσεχτικά, με κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε το φύλλο που περισεύει γύρω-γύρω και υπομονετικά, τυλίγουμε σε ένα πολύ λεπτό γείσο. Δεν θέλουμε το γλυκό να έχει κόθρο όπως η πίτα.

Χαράζουμε σε κομμάτια, βουτυρώνουμε καλά την επιφάνεια.

Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου. Θέλουμε να ροδίσει καλά το φύλλο και να ψηθεί σωστά το εσωτερικό. Γι’αυτό με μαχαίρι, ελέγχουμε να βγει στεγνό, όπως στο κέικ.

Όσο ψήνεται το γλυκό ετοιμάζουμε το σιρόπι: βράζουμε για 10 λεπτά σε δυνατή φωτιά, από τη στιγμή που θα πάρει βράση το γλυκό. Θέλουμε το σιρόπι χλιαρό.

Σιροπιάζουμε το γλυκό τη στιγμή ακριβώς που θα βγει από το φούρνο. Αν ακούσουμε το χαρακτηριστικό τσιτσίρισμα, το φύλλο μας θα βγει τραγανό και θα μείνει έτσι για μέρες.

*Αφού έχω αννάψει το φούρνο, και όσο ψήνεται το γλυκό, με το φύλλο που περίσεψε φτιάχνω μια αλμυρή πατσαβουρόπιτα με φέτα, αβγά, γάλα και βούτυρο.

IMG_20200405_095420

Το καλό γλυκό αξίζει Lurpak

Πηγή: pirouni.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.