Κοτόπουλο γιουβέτσι σε ταβά, ελαφρύ & γρήγορο

Το κοτόπουλο κοκκινιστό γιουβέτσι, είναι το πιο γρήγορο γιουβέτσι που μπορεί να μαγειρέψει κανείς σε σχέση με μοσχάρι, αρνί, χοιρινό ή κεφτέδες που θέλουν περισσότερο χρόνο στο μαγείρεμα του βασικού υλικού. Παρατηρώντας τις τάσεις στις σύγχρονες οικιακές κουζίνες στην Ελλάδα, ο σύντομος χρόνος μαγειρέματος  γίνεται όλο και περισσότερο βασικό κριτήριο επιλογής του «τι θα φάμε σήμερα» για πάρα πολλά νοικοκυριά.

γιουβετσι κοτοπουλο κοκκινιστο

Δεδομένου μάλιστα ότι πολλοί αναγνώστες του Caruso μου ζητάνε  απλές, γρήγορες και ελαφριές καθημερινές συνταγές, σκέφτηκα να φτιάξω μια νέα παραλλαγή της παλαιότερης συνταγής μου για γιουβέτσι κοτόπουλο, που χωρίς να θυσιάζει τη γεύση καταφέρνει να ολοκληρωθεί σε μόνο 45’ λεπτά.

Για να πετύχω τη μείωση του χρόνου της συνταγής έκανα τρεις μικρές αλλαγές σε σχέση με την προηγούμενη εκδοχή της:
Πρώτον, τα φιλετάκια κοτόπουλου κόβονται σε μικρές μπουκιές, ώστε να μαγειρευτούν πολύ γρήγορα και άρα ο χρόνος που μαγειρεύονται μαζί με το κριθαράκι είναι επαρκής, μετά το αρχικό τους σοτάρισμα.  Δεύτερον, το κριθαράκι αντί να σιγοβράσει στο φούρνο, σιγοβράζει στο μάτι και μπαίνει στο φούρνο μόνο για να γκρατιναριστεί το τυρί από πάνω, διαδικασία που για μένα είναι σημαντική γευστικά, αλλά για κάποιους δεν είναι απαραίτητη. Τρίτον, αντί να αλλάζω σκεύος από τις εστίες στο φούρνο, χρησιμοποιώ μόνο ένα, τον αγαπημένο μου ταβά της Fest, εκμεταλλευόμενος τη δυνατότητα χρήσης του για σοτάρισμα, μαγείρεμα χωρίς καπάκι, σιγοβράσιμο με καπάκι και ψήσιμο στο φούρνο σε ρόλο γιουβετσιού.

[embedded content]

Ακριβώς αυτές τις δυνατότητες του ταβά της Fest θέλαμε να δείξουμε και στο σχετικό βίντεο που έκανα για τον συγκεκριμένο  χορηγό. Όσοι όμως παρακολουθείτε το μπλογκ θα έχετε διαπιστώσει πως εδώ και χρόνια οι περισσότερες συνταγές μαγειρευτών που κάνω γίνονται στο συγκεκριμένο σκεύος, στον ταβά. Αυτή είναι μια καθαρά ορθολογική επιλογή που γίνεται για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Έτσι, θεωρώ ότι καλό είναι να σας εξηγήσω το σκεπτικό μου, γιατί έχει να κάνει με μαγειρική τεχνική καθημερινών συνταγών και με την επίλογή του κατάλληλου εργαλείου για να φέρει συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Κοτόπουλο κοκκινιστό γιουβέτσι ελαφρύ & γρήγορο

Το κύριο πλεονέκτημα ενός 28άρη ταβά είναι η μεγάλη επιφάνεια. Ο ταβάς έχει 36% περισσότερο εμβαδόν, δηλαδή 36% μεγαλύτερη επιφάνεια μαγειρέματος και εξάτμισης υγρών, από μια 24άρα κατσαρόλα. Η συγκεκριμένη κατσαρόλα αντίστοιχα, έχει 15% μεγαλύτερη χωρητικότητα σε λίτρα απ’ τον ταβά, αλλά μαγειρικά αυτά είναι χρήσιμα μόνο για σούπες και βραστά και όχι στα περισσότερα μαγειρευτά.

Γιατί όμως η επιφάνεια είναι τόσο πιο σημαντική απ’ τον όγκο;

Γιατί με 36% μεγαλύτερη επιφάνεια θα σοτάρετε καλύτερα, περισσότερη ποσότητα από κρεατικά ή λαχανικά, τα οποία θα κάτσουν άνετα πάνω στο λάδι, όχι στριμωγμένα όπως θα ήταν στη κατσαρόλα. Και αργότερα, όταν έχετε υγρά στο σκεύος, η εξάτμισή τους με 36% μεγαλύτερη επιφάνεια θα επιταχυνθεί και έτσι θα δέσετε καλύτερα τις σάλτσες. Γιατί ως γνωστόν απ’ τη Φυσική που μάθαμε στο Λύκειο, ο ρυθμός  εξάτμισης των υδρατμών είναι συνάρτηση της επιφάνειας που έρχεται σε επαφή με την ατμόσφαιρα.

Κοτόπουλο κοκκινιστό γιουβέτσι ελαφρύ & γρήγορο

Θα μου πεί κάποιος, βάλε λιγότερα υγρά αντί να επιταχύνεις την διαδικασία εξάτμισης. Δεν είναι ακριβώς έτσι όμως στη πράξη, ειδικά όταν δεν έχεις μια καλογραμμένη συνταγή ως μπούσουλα. Γιατί η ουσία είναι πως με τη μεγάλη επιφάνεια, μαγειρικά, έχεις πολύ καλύτερο έλεγχο της προόδου του φαγητού. Ακόμη κι αν βάλεις πιο πολλά υγρά σε κάποια φάση, μπορείς πολύ πιο εύκολα να διορθώσεις το λάθος, χωρίς να ταλαιπωρήσεις το φαγητό με μεγάλο επιπλέον χρόνο βρασμού. Και εκεί είναι που ο ταβάς  πλεονεκτεί σημαντικά σε σχέση με τις στενόμακρες  κατσαρόλες που μπορεί να έχουν περισσότερο όγκο, αλλά αυτός είναι πρακτικά χρήσιμος, μόνο σε συνταγές με πολλά υγρά (σούπες και βραστά), και όχι σε φαγητά με σάλτσες. Καθώς μάλιστα οι δεμένες σάλτσες είναι ένα απ’ τα βασικά σημεία που δίνω προσοχή στη μαγειρική που κάνω, ο ταβάς για μένα κατέληξε μέσα στα χρόνια να είναι η ιδανική επιλογή σκεύους, προκειμένου να φέρνω εύκολα το μαγειρικό αποτέλεσμα που προσδοκώ σε καθημερινές συνταγές.

Κοτόπουλο κοκκινιστό γιουβέτσι ελαφρύ & γρήγορο

Η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί με και χωρίς καπάκι είναι βέβαια αναμενόμενη, αλλά ένα ακόμη σημείο που ο συγκεκριμένος ταβάς της Fest κερδίζει έξτρα πόντους, είναι στο  ότι μπορεί να μπει στο φούρνο, γιατί δεν έχει πλαστικά μέρη. Άρα μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί και σε κάθε συνταγή  μπρεζέ, δηλαδή με μικτές τεχνικές μάτια-φούρνο που είναι ιδανικές για σιγομαγειρεμένα φαγητά.  

Γι’ αυτούς όλους τους λόγους εγώ έχω βολευτεί
και αγαπήσει πολύ το συγκεκριμένο σκεύος και δεν είναι καθόλου τυχαίο που το
βλέπετε να το χρησιμοποιώ συνέχεια, όντας το απολύτως ιδανικό για τις
περισσότερες συνταγές Ελληνικής κουζίνας.

gioybetsi

Για μένα, ο ταβάς είναι ένα εντελώς απαραίτητο εργαλείο για κάθε οικιακή κουζίνα που θέλει να μαγειρεύει σωστά. Απ’ αυτά που κάνουν μαγειρική διαφορά σε πάρα πολλές συνταγές!

Κοτόπουλο κοκκινιστό γιουβέτσι ελαφρύ & γρήγορο

Χαρακτηριστικά της Συνταγής:

Μια εύκολη συνταγή που θα ολοκληρωθεί σε 45’.  Οι μετρήσεις των υγρών έγιναν με βάση τον
ταβά της Fest και
τις συγκεκριμένες ποσότητες ώστε το γιουβέτσι στο τέλος της μαγειρικής να βγει
ζουμερό και ταυτόχρονα αλ ντέντε, να μη κολλάει. Το γιουβέτσι πρέπει να
καταναλώνεται 10-15’ αφότου ετοιμαστεί. Χάνει πολύ όταν ξαναζεσταίνεται.

Προσέξτε μόνο, να χρησιμοποιήσετε γάντια βγάζοντας τον ταβά απ’ τον φούρνο, να μην καείτε.

Κοτόπουλο κοκκινιστό γιουβέτσι ελαφρύ & γρήγορο

Υλικά για 4 άτομα:

4-6 Φιλετάκια κοτόπουλου από μπούτι
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πράσο σε ροδέλες
1 πιπεριά κέρατο σε φέτες
1 πιπεριά Φλωρίνης σε φέτες
1 στικ κανέλας
2 σκ. σκόρδο πολτοποιημένο
4 φυλλα δάφνης
1 κλωναράκι δεντρολίβανο
400 γρ. ντομάτα τριμμένη
100 ml.  λευκό κρασί
70 ml. ελαιόλαδο
250 γρ. κριθαράκι
650 γρ. βραστό νερό
70 γρ. τριμμένο τυρί
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία Παρασκευής:

1. Προετοιμάζετε τα υλικά:

Κόβετε τα
φιλέτα κοτόπουλου σε μπουκιές, ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και κόβετε σε ροδέλες το
πράσο και τις πιπεριές.

Κοτόπουλο κοκκινιστό γιουβέτσι ελαφρύ & γρήγορο

2. Σοτάρετε το κοτόπουλο:

Στον αντικολλητικό
ταβά της Fest 
(πλατιά , χαμηλή κατσαρόλα) βάζετε το λάδι να κάψει
σε δυνατή ένταση. Βάζετε με προσοχή μέσα τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα
σοτάρετε περί τα 4 λεπτά απ’ τη κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν χρώμα.  Τα
αφαιρείτε σε ένα μπολ και χαμηλώνετε την ένταση.

Κοτόπουλο γιουβέτσι ελαφρύ & γρήγορο

3. Σοτάρετε τα λαχανικά & μπαχαρικά:

Ρίχνετε τα
κομμένα λαχανικά στον ταβά με πιο ήπια ένταση και προσθέτετε το πολτοποιημένο
σκόρδο, τις δάφνες , το δεντρολίβανο και τη κανέλα. Τα αφήνετε να μελώσουν για
περίπου 10’ για να πάρουν νοστιμιά και να μαραθούν.

Κοτόπουλο γιουβέτσι ελαφρύ & γρήγορο

4. Προετοιμάζετε το γιουβέτσι για το κριθαράκι:

Επιστρέφετε
το κοτόπουλο στον ταβά με τα λαχανικά και προσθέτετε το κρασί, αλατοπίπερο και
στη συνέχεια την σάλτσα ντομάτας και στο τέλος το βραστό νερό. Ανακατεύετε και
περιμένετε για 1-2 λεπτά το νερό να πάρει βράση ανεβάζοντας για λίγο την
ένταση.

Κοτόπουλο γιουβέτσι ελαφρύ & γρήγορο

Ταυτόχρονα
ανοίγετε τον φούρνο να προθερμανθεί στους 200°C με γκριλ και αέρα ή σε αντίστοιχη ρύθμιση που έχει ο φούρνος
σας.

5.  Βράζετε το κριθαράκι:

Στο ταβά που πλέον
σιγοβράζουν τα υγρά, ρίχνετε το κριθαράκι και ανακατεύετε. Περιμένετε να πάρει
βράση σε υψηλή ένταση και μόλις πάρει, κλείνετε το καπάκι του ταβά και
χαμηλώνετε την ένταση, για να σιγοβράσει για περ. 10’ (ανάλογα με τις οδηγίες
στο κριθαράκι που χρησιμοποιείτε, πρέπει να υπολογίσετε τον συνιστώμενο χρόνο
μείον 4 λεπτά). Ανοίγετε το καπάκι, και ανακατεύετε. 

Κοτόπουλο γιουβέτσι ελαφρύ & γρήγορο

6. Τελειώνετε το γιουβέτσι στο φούρνο να λιώσει το τυρί

Πασπαλίζετε το
γιουβέτσι με το τριμμένο τυρί και βάζετε τον ταβά (χωρίς καπάκι) στον ήδη προθερμασμένο
φούρνο 200°C σε ψηλό ράφι με αέρα και γκριλ για 4’, για να λιώσει το τυρί από
πάνω. Με γάντια αφαιρείτε τον ταβά και τον αφήνετε να κρυώσει για 10-15’ για να
δέσουν τα υλικά και να μπορείτε να απολαύσετε τις γεύσεις.

Κοτόπουλο γιουβέτσι ελαφρύ & γρήγορο

Σερβίρισμα:

Σερβίρετε απ’ τον ταβά της Fest στο κέντρο του τραπεζιού στα πιάτα. Μπορείτε να προσφέρετε έξτρα τυρί και βέβαια ένα τέτοιο φαγητό σηκώνει τριμμένο πιπέρι.  Εμείς σερβίραμε στα πιάτα της νέας σειράς  MEANDROS της ΙΩΝΙΑ.

Print Friendly, PDF & Email

Πηγή: caruso.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.