Κοτόπουλο στιφάδο με πατάτες γιαχνί

Κοτόπουλο. Ένα αγαπημένο πουλερικό που μαγειρεύετε με εκατοντάδες διαφορετικούς τρόπους με υπέροχο γευστικό αποτέλεσμα. Εδώ σας δίνουμε μια συνταγή για ένα πεντανόστιμο κοτόπουλο στιφάδο με μελωμένες πατατούλες γιαχνί. Ένα απλό, υγιεινό, λιτό και παραδοσιακό φαγητό που σας προτείνουμε να δοκιμάσετε. 

Υλικά συνταγής

  • 1 μεγάλο κοτόπουλο (1.400-1.500 γρ. περίπου), κομμένο σε μερίδες 
  • 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 10 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους ή κυδωνάτες
  • 12-14 (½ κιλό περίπου) μικρά κρεμμυδάκια στιφάδου 
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε φέτες
  • 1 φλ. τσαγιού κόκκινο κρασί 
  • 1 γεμάτο κ.γ. ζάχαρη 
  • 2 φύλλα δάφνης 
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • λίγους κόκκους μπαχάρι 
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι 
  • 2 κοφτές κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 φλ. τσαγιού χυμό ντομάτας
  • 2-3 κ.σ. ξύδι

 

Εκτέλεση συνταγής

  1. Πλένετε τα κομμάτια κοτόπουλου, τα στεγνώνετε με χαρτί κουζίνας και τα αφήνετε στην άκρη. Καθαρίζετε και κόβετε τις πατάτες σε κύβους ή κυδωνάτες. Καθαρίζετε τα κρεμμυδάκια (μέσα σε νερό για να αποφύγετε τα δάκρυα), τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν καλά.
  2. Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, σε μέτρια προς υψηλή φωτιά, και σοτάρετε τα κρεμμυδάκια, ανακατεύοντας συχνά για 5-6 λ. Τα βγάζετε από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετείτε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί. Στο ίδιο ζεστό τηγάνι ρίχνετε τις πατάτες και τις τηγανίζετε μέχρι να κάνουν κρούστα απ” όλες τις πλευρές. Τις αφαιρείτε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνετε και αυτές σε απορροφητικό χαρτί.
  3. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το ζεσταίνετε σε μέτρια προς υψηλή φωτιά και σοτάρετε το κοτόπουλο απ” όλες τις πλευρές. Ρίχνετε το σκόρδο ανακατεύετε και σβήνετε με το κρασί.
  4. Αφήνετε να εξατμιστεί το κρασί και μετά προσθέτετε τη ζάχαρη, τα δαφνόφυλλα, τη κανέλα, το μπαχάρι, αλάτι πιπέρι, το πελτέ διαλυμένο σε 1/2 ποτήρι ζεστό νερό και το χυμό ντομάτας. Ανακινείτε τη κατσαρόλα να ανακατευτούν και προσθέτετε λίγο επιπλέον ζεστό νερό τόσο όσο να σκεπάζει το κοτόπουλο.
  5. Μόλις πάρουν βράση μειώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή, μισοσκεπάζετε τη κατσαρόλα και αφήνετε το κοτόπουλο να σιγοβράζει για 45 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας του. Μετά προσθέτετε τις πατάτες, τα κρεμμυδάκια, λίγο αλατοπίπερο και συνεχίζετε το μαγείρεμα για άλλα 20-30 λ περίπου ή μέχρι να βράσουν καλά όλα τα υλικά και “δέσει” η σάλτσα του. Κατά τη διάρκεια του βρασίματος, αν απαιτηθεί, προσθέτετε σταδιακά λίγο ακόμα ζεστό νερό. 
  6. Σβήνετε το μάτι της εστίας και όσο έχετε ακόμα τη κατσαρόλα στη φωτιά ρίχνετε στο φαγητό το ξύδι και ανακινείτε καλά τη κατσαρόλα (μην ανακατέψετε με κουτάλα γιατί θα λιώσουν τα κρεμμύδια).
  7. Σερβίρετε ζεστό το φαγητό σας σε μεγάλη πιατέλα, το κοτόπουλο στη μέση, γύρω γύρω τα κρεμμυδάκια από τη μια πλευρά και τις πατάτες από την άλλη και τα περιχύνετε με την υπόλοιπη σάλτσα τους. Καλή σας όρεξη!

Photo

loading…

Sintayes.gr,

Συνταγή: Κοτόπουλο στιφάδο με πατάτες γιαχνί

Πηγή: sintayes.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.