Κουλούρια σαν της Θεσσαλονίκης

Κουλούρια Θεσσαλονίκης που να μου αρέσουν πολύ δεν έχω βρει ακόμη.

Άκουσα για μια αλυσίδα καταστημάτων που μπορείς να πάρεις αλλά ψάχνοντας, να βρω που έχει κοντά μου, άλλαξα δρόμο για πολλούς λόγους.

Προχτές ετοιμάζοντας τις προτάσεις μου για το εβδομαδιαίο μενού, έπεσα σε αυτή την συνταγή που έχω φτιάξει παλιότερα. Τα σπαράγγια ήταν ήδη στο σπίτι αλλαντικά και τυριά επίσης υπήρχαν έμενε να βρω κουλούρι. Η απόφαση πάρθηκε αμέσως θα φτιάξω τα δικά μου κουλούρια!!

Η όλη διαδικασία στηρίχτηκε στη συνταγή μου για τη λαγάνα, έκανα μερικές μικρές τροποποιήσεις και το πρωί της επόμενης μέρας είχαμε έτοιμα ζεστά σπιτικά κουλούρια. Τι καλύτερο για το πρωινό μας ή το δεκατιανό των παιδιών στο σχολείο!!

Ετοιμάστε τη ζύμη από το βράδυ και το πρωί θα έχετε υπέροχα ζεστά κουλούρια.

Θα επαναληφθούν σύντομα, άρεσαν πολύ, αλλά και για να βγουν και περισσότερες φωτογραφίες!!

Κουλούρια σαν Θεσσαλονίκης

Print Recipe

Μερίδες
3 μεγάλα κουλούρια
Μερίδες
3 μεγάλα κουλούρια
Κουλούρια σαν Θεσσαλονίκης

Print Recipe

Μερίδες
3 μεγάλα κουλούρια
Μερίδες
3 μεγάλα κουλούρια

Συστατικά

  • 300 γρ αλεύρι μαλακό
  • 5 γρ ξηρή μαγιά
  • 50 ml κεφίρ σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 100 ml νερό
  • 2 κουτ. γλυκού ταχίνι με πορτοκάλι
  • 1 κουτ. σούπας σησαμέλαιο και λίγο για την επικάλυψη της ζύμης
  • 1 κουτ. σούπας πετιμέζι
  • σουσάμι αναποφλοίωτο για την επικάλυψη

Διαδικασία

  1. Στον κάδο του μίξερ ή σε μπολ ανάδευσης, βάζουμε το κεφίρ μαζί με τη μαγιά και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί η μαγιά και η ζάχαρη και προσθέτουμε 1 κουτ. σούπας από το αλεύρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε να σταθεί για 15 λεπτά.

  2. Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το αλάτι, το ταχίνι, το σησαμέλαιο και το νερό και ζυμώνουμε με το γάντζο ή με τα χέρια μας.

  3. Με το μίξερ στην αρχή στη χαμηλή ταχύτητα και στη συνέχεια δυναμώνουμε την ταχύτητα και ζυμώνουμε περίπου 6 -7 λεπτά μέχρι να πάρουμε μια μαλακιά και ελαστική ζύμη.

  4. Αν ζυμώσουμε με τα χέρια ζυμώνουμε στην αρχή μέσα στο μπολ μέχρι να ενωθούν τα υλικά μετά μεταφέρουμε τη ζύμη σε επιφάνεια εργασίας και ζυμώνουμε περίπου 10 λεπτά.

  5. Κάνουμε μια μπάλα με τη ζύμη την αλείφουμε με λίγο σησαμέλαιο και την βάζουμε στον κάδο του μίξερ ή στο μπολ που ζυμώσαμε. Σκεπάζουμε με ένα σελοφάν και αφήνουμε να σταθεί τουλάχιστον 4 ώρες. Εγώ το άφησα πάνω στο τραπέζι της κουζίνας τυλιγμένο με μια μικρή κουβέρτα γύρω στις 7 ώρες. Η ζύμη θα έχει διπλασιαστεί ή και περισσότερο.

  6. Βγάζουμε τη ζύμη πάνω σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και την πλάθουμε σε ένα μπαστούνι. Κόβουμε τρία ίσα μέρη, με το κάθε ένα θα φτιάξουμε ένα κουλούρι.

  7. Πλάθουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε δύο κορδόνια 30 έως 40 εκατοστών και τα πλέκουμε σε κοτσίδα. Ενώνουμε την κοτσίδα σε κουλούρι.

  8. Σε ένα πιάτο βαθύ βάζουμε το πετιμέζι με 3-4 κουτ. σούπας νερό. Σε ένα άλλο πιάτο βάζουμε το σουσάμι.

  9. Βυθίζουμε το έτοιμο κουλούρι στο πετιμέζι και στη συνέχεια στο σουσάμι έτσι που να επικαλυφθεί καλά σε όλο το κουλούρι.

  10. Αραδιάζουμε τα κουλούρια σε λαμαρίνα στρωμένη με χαρτί ψησίματος. Αφήνουμε για 1 ώρα να φουσκώσουν και πάλι.

  11. Ψήνουμε τα κουλούρια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 20 λεπτά. Λόγω του πετιμεζιού μπορεί να αρχίσουν να παίρνουν έντονο χρώμα, γιαυτό σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.

  12. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε πέντε λεπτά πάνω σε σχάρα να κρυώσουν. Τρώγονται ζεστά αλλά και κρύα.

  13. Εμείς τα απολαύσαμε στο πρωινό μας με αλλαντικά, τυρί και τηγανητό αυγό.

Σημειώσεις

Η ποσότητα των υλικών έβγαλε τρία μεγάλα κουλούρια. Με την ίδια ζύμη θα μπορούσαν να βγουν  4 ή 5 μικρότερα.

Αν δεν θέλετε την προσθήκη του κεφίρ αντικαταστήστε το με ισόποσο νερό.

Το ταχίνι δεν είναι απαραίτητο να είναι αυτό με πορτοκάλι ένα απλό θα είναι το ίδιο, μην το παραλείψετε δίνει ιδιαίτερη γεύση στα κουλούρια.

Αντί του πετιμεζιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέλι.

Πηγή: asproylas.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.