Μαρμελάδα με ραβέντι και σαγκουίνια

Το ραβέντι ή rhubarb είναι ένα πολυετές ποώδης φυτό και οι μίσχοι του είναι βρώσιμοι όχι όμως τα φύλλα.

Καλλιεργείται σε πολλές περιοχές σε θερμοκήπια ή και αγρούς. Είναι διαθέσιμα στην αγορά για μεγάλο χρονικό διάστημα του έτους ανάλογα τον τρόπο καλλιέργειας, θερμοκήπιο ή αγρός.

Υπάρχει διαφορά στο χρώμα των μίσχων ανάλογα με το που καλλιεργείται.

Χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική κατά κύριο λόγο αλλά προστίθεται και σε αρμυρές παρασκευές. Επίσης χρησιμοποιείται και στην φαρμακευτική.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ

Στην Ελλάδα δεν μπόρεσα να βρω καλλιεργητή παρότι οι πληροφορίες ήθελαν να καλλιεργείται στην Κρήτη χάθηκα στην κακή επικοινωνία.

Το έχω μάθει από τα ξενόγλωσσα περιοδικά και βιβλία μου, το έχω συναντήσει στις αγορές του Λονδίνου, μάλιστα κάποια φορά το έφερα από εκεί και είχα φτιάξει αυτό το κέικ.

Αυτή τη φορά στάθηκα περισσότερο τυχερή σε συνεννόηση με τον  ιδιοκτήτη μανάβικου στο Παγκράτι “Το Μποστάνι“, φρόντισε να βρει και να με ειδοποιήσει για την παραλαβή του.

Η πρώτη σκέψη ήταν αυτή η μαρμελάδα, οι πληροφορίες  λένε ότι μπορούμε να φτιάξουμε καταπληκτική τάρτα (επόμενο πείραμα), να προστεθεί σε cruble μαζί με άλλα φρούτα ή σε κέικ.

 

Μαρμελάδα με ραβέντι και σαγκουίνια

Print Recipe

Μερίδες
7 βαζάκια των 210γρ
Μερίδες
7 βαζάκια των 210γρ
Μαρμελάδα με ραβέντι και σαγκουίνια

Print Recipe

Μερίδες
7 βαζάκια των 210γρ
Μερίδες
7 βαζάκια των 210γρ

Συστατικά

  • 1 κιλό ραβέντι
  • 800 γρ ζάχαρη
  • 2-3 πορτοκάλια σαγκουίνια ξύσμα και χυμό
  • 1 κουτ. γλυκού τζίτζερ φρέσκο τριμμένο
  • 125 ml υγρή πηκτίνη μήλου
  • χυμό μισού λεμονιού

Διαδικασία

  1. Πλένουμε καλά το ραβέντι κόβουμε τα άκρα του (ιδιαίτερα τα φύλλα τα πετάμε δεν τρώγονται).

  2. Πλένουμε με ένα σφουγγάρι καλά τα πορτοκάλια και αφαιρούμε το ξύσμα τους. Τα στύβουμε και παίρνουμε το χυμό τους, τον οποίο στραγγίζουμε ώστε να μην υπάρχουν μικρά κουκούτσια. Κόβουμε το ραβέντι σε μικρά κομμάτια περίπου 2-3 εκατοστά.

  3. Σε μεγάλη βαθιά κατσαρόλα βάζουμε τα κομμάτια από το ραβέντι το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού και τη ζάχαρη. Φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού και μόλις αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε την ένταση σε μέτρια και βράζουμε για περίπου 15-20 λεπτά μέχρι να έχει μαλακώσει καλά το ραβέντι. Ξαφρίζουμε περιοδικά, έτσι θα πάρουμε μια μαρμελάδα διαυγή.

  4. Προσθέτουμε το τζίτζερ και την πηκτίνη και βράζουμε μέχρι να δέσει η μαρμελάδα (έλεγχος με θερμόμετρο 104 βαθμοί).

  5. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού ανακατεύουμε καλά και μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.

  6. Κλείνουμε καλά τα καπάκια και γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.

Σημειώσεις

Αντί αυτών των πορτοκαλιών μπορείτε να βάλετε κάποια άλλη ποικιλία.

Η υγρή πηκτίνη είναι αυτή που έχω φτιάξει μόνη μου. Αντί αυτής μπορείτε να προσθέσετε αυτή που υπάρχει σε μορφή σκόνης στα ΣΜ ακολουθώντας τις αναλογίες που αναγράφονται στη συσκευασία.

Περισσότερα για τις τεχνικές σχετικά με τις μαρμελάδες μπορείτε να δείτε εδώ.

Πηγή: asproylas.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.