Μαρμελάδα φράουλας με προσθήκη αφρώδους κρασιού

Μπορεί εμείς να τα λέμε όλα μαρμελάδες, αλλά στην Αγγλική  βιβλιογραφία, αυτό που εμείς λέμε μαρμελάδα, το συναντούμε με  διαφορετικές ορολογίες.

Conserves: Με τα φρούτα να υπάρχουν σε μεγαλύτερα κομμάτια ή και ολόκληρα και όχι πολύ πηχτό μείγμα

Jam: Τα φρούτα εδώ είναι πολτοποιημένα ή σε πολύ μικρά κομμάτια και το όλο μείγμα αρκετά πηχτό.

Marmelades: Παραδοσιακά με πορτοκάλια Σεβίλης

Οπότε κι αυτό που σήμερα θα σας παρουσιάσω πιο πολύ μοιάζει με τa conserves μιας και έχει κομμάτια φρούτου μέσα.

Είναι μια ιδιαίτερη μαρμελάδα  ιδανική για τα πρωινά μας γεύματα ή για προσθήκη σε άλλα γλυκά παρασκευάσματα όπως τάρτες cheesecakes ή πάβλοβες.

Η προσθήκη ενός αφρώδους κρασιού ή σαμπάνιας δίνει μια ιδιαίτερη γεύση στη μαρμελάδα και αξίζει να το προτιμήσετε.

Μπορείτε να δείτε μια άλλη μαρμελάδα με φράουλες εδώ .

Μαρμελάδα φράουλες με προσθήκη αφρώδους κρασιού

Print Recipe

Μαρμελάδα φράουλες με προσθήκη αφρώδους κρασιού

Print Recipe

Συστατικά

  • 1 κιλό φράουλες
  • 700 γρ ζάχαρη με πηκτίνη
  • 150 ml αφρώδες κρασί
  • 50 ml Χυμό λεμονιού

Διαδικασία

  1. Πλένουμε καλά τις φράουλες χωρίς να αφαιρέσουμε το κοτσανάκι τους. (αυτό το κάνουμε γιατί διαφορετικά οι φράουλες απορροφούν νερό).

  2. Κόβουμε τις φράουλες στη μέση ή στα τέσσερα ανάλογα με το μέγεθος τους.

  3. Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το 1/3 από τις φράουλες και με το εξάρτημα πουρέ του ραβδομπλέντερ τις πολτοποιούμε. Αν δεν έχουμε αυτό το εξάρτημα πολτοποιούμε με μια κουτάλα πουρέ.

  4. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τις υπόλοιπες φράουλες, τη ζάχαρη, το αφρώδες κρασί και ζεσταίνουμε σε χαμηλή ένταση για περίπου δέκα λεπτά ώστε να λιώσει καλά η ζάχαρη.

  5. Δυναμώνουμε την ένταση της εστίας και βράζουμε ανακατεύοντας και ξαφρίζοντας χωρίς να απομακρυνθούμε γιατί το μείγμα φουσκώνει και υπάρχει κίνδυνος να ξεχειλίσει.

  6. Βράζουμε για περίπου 10 -15 λεπτά ελέγχοντας για το δέσιμο της μαρμελάδας. (έλεγχος με θερμόμετρο 102 βαθμοί).

  7. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να ηρεμήσει,

  8. Μεταφέρουμε σε αποστειρωμένα βάζα κλείνουμε καλά και γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν καλά.

Σημειώσεις

Οι φράουλες ανήκουν στην κατηγορία των φρούτων με τη χαμηλότερη περιεκτικότητα πηκτίνης, γιαυτό είναι απαραίτητη η προσθήκη πηκτίνης είτε προσθέτοντας αυτή τη ζάχαρη, είτε προσθέτοντας πηκτίνη υγρή ή σε μορφή σκόνης.

Αν δεν προσθέσουμε πηκτίνη ο χρόνος βρασμού προκειμένου να πάρουμε μια δεμένη μαρμελάδα είναι πολύ περισσότερος με αποτέλεσμα να χάνουμε το χρώμα του φρούτου.

Αφρώδεις οίνοι υπάρχουν και σε μικρές συσκευασίες στα μεγάλα ΣΜ.

Το ξάφρισμα το κάνουμε προκειμένου να πάρουμε μια διαυγή μαρμελάδα. Μπορούμε να προσθέσουμε 1 κουταλάκι βούτυρο ή μια κουταλιά ελαιόλαδο ώστε να αποφύγουμε σε μεγάλο βαθμό το ξάφρισμα.

Περισσότερα για τις τεχνικές παρασκευής μαρμελάδων θα δείτε εδώ.

Πηγή: asproylas.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: