Μοσχαράκι με κάστανα, σταφίδες και μανιτάρια


Στο τραπέζι των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς το κρέας που συνηθίζουμε να σερβίρουμε είναι κάποιο πουλερικό ή χοιρινό ή ακόμα και αρνί ή κατσικάκι σε κάποιες περιοχές της χώρας μας.
Το απαιτεί η παράδοση βλέπετε!
Υπάρχουν όμως και εκείνοι στους οποίους δεν αρέσουν τα παραπάνω κρεατικά ή για κάποιο λόγο δεν μπορούν να τα καταναλώνουν.
Γι’ αυτούς λοιπόν τους φίλους μας, ετοιμάσαμε μια νόστιμη συνταγή με μοσχαράκι!
Βεβαίως τα υλικά που συντροφεύουν το μοσχαράκι σε αυτό το φαγητό, είναι από εκείνα που θεωρούνται γιορτινά χωρίς να είναι ακριβά ή δυσεύρετα.
Κάστανα, σταφίδες και μανιτάρια μπορούμε να βρούμε σχεδόν παντού.
Η εκτέλεση της συνταγής δεν θα σας δυσκολέψει καθόλου και στο τέλος της ανάρτησης θα σας έχω και τα μυστικά της επιτυχίας της.
Πάμε όμως να ετοιμάσουμε το μοσχαράκι μας!

Θα χρειαστούμε:
1.200 γρ. περίπου μοσχαράκι
12 βρασμένα και καθαρισμένα κάστανα
μισή κούπα σταφίδες ξανθές
350 γρ. μανιτάρια σε φέτες
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
4 κουταλιές κονιάκ
250 γρ. κρέμα γάλακτος πλήρης
4 κουταλιές ελαιόλαδο
1 γεμάτη κουταλιά βούτυρο φρέσκο αγελάδας
2 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι ή μισό κουταλάκι ξερό θυμάρι
2 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη ή μισό κουταλάκι ξερή ρίγανη
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 πρέζα ζάχαρη
αλάτι και πιπέρι
Στην πράξη:
Από την προηγούμενη ημέρα βράζουμε τα κάστανα σε νερό με λίγο αλάτι.
Πριν τα βράσουμε θα τα χαράξουμε από τις δύο μεριές για να καθαριστούν πιο εύκολα.
Αφού κρυώσουν τα κάστανα τα καθαρίζουμε από τα φλούδια τους. Τα βάζουμε σε κουτί και τα φυλάμε στο ψυγείο ως να τα χρειαστούμε.
Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το κόβουμε σε φετάκια.
Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκα μανιτάρια θα τα σκουπίσουμε προσεκτικά με μια βρεγμένη και καλά στυμμένη πετσέτα. Ή με ένα καθαρό πινέλο θα απομακρύνουμε τυχόν χώμα που μπορεί να υπάρχει.
Δεν πλένουμε τα μανιτάρια. Απορροφούν νερό και το βγάζουν στο φαγητό μας.
Κόβουμε τα μανιτάρια σε φετάκια.
Καθαρίζουμε και κόβουμε στα δύο την σκελίδα του σκόρδου.
Όταν αγοράσουμε το κρέας από τον κρεοπώλη μας, θα ζητήσουμε να το κόψει σε κομμάτια των τριών ως τεσσάρων εκατοστών. Σκουπίζουμε τα κομμάτια του κρέατος με χαρτί κουζίνας να μην έχουν υγρά.
Βάζουμε σε ευρύχωρη κατσαρόλα και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά.
Ρίχνουμε τα κομμάτια από το μοσχαράκι και τα σοτάρουμε να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
Αφαιρούμε το κρέας από την κατσαρόλα και το βάζουμε σε μία πιατέλα ως να το χρειαστούμε.
Ρίχνουμε στην ίδια κατσαρόλα τις φέτες του ξερού κρεμμυδιού και το σκόρδο. Σοτάρουμε να ροδίσουν και προσθέτουμε τις φέτες των μανιταριών. Σοτάρουμε 3-4 λεπτά και τα μανιτάρια.
Βάζουμε και πάλι το μοσχαράκι στην κατσαρόλα, την ρίγανη, το θυμάρι, μια πρέζα ζάχαρη και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το κονιάκ. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε τόσο ζεστό νερό όσο να σκεπάζει το φαγητό μας.
Αφού πάρει μια πρώτη βράση, μειώνουμε την θερμοκρασία στο χαμηλό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και αφήνουμε το φαγητό μας να σιγοβράσει ως να μαλακώσει το κρέας. Αν χρειαστεί προσθέτουμε και άλλο ζεστό νερό.
Στο μεταξύ βγάζουμε την κρέμα γάλακτος από το ψυγείο, ώστε να αποκτήσει την θερμοκρασία του δωματίου.
Όταν δούμε ότι το κρέας έχει μαλακώσει καλά, τότε προσθέτουμε τα καθαρισμένα κάστανα, τις σταφίδες, την κρέμα γάλακτος, το μοσχοκάρυδο, μία κουταλιά βούτυρο αγελάδος, αλάτι και πιπέρι.
Σιγοβράζουμε για 5-10 λεπτά να δέσει η σάλτσα του φαγητού μας και αποσύρουμε από την φωτιά.
Σερβίρουμε το μοσχαράκι με την συνοδεία της αρεσκείας μας.
Εδώ το έχω συνδυάσει με πουρέ πατάτας σε σχέδιο ροζέτας βγαλμένης από κορνέ με μεγάλη μύτη αστέρι.

Και τώρα μερικά μυστικά που θα βοηθήσουν στην επιτυχία του φαγητού μας.
– Όταν θα αγοράσουμε το κρέας από τον κρεοπώλη μας θα ζητήσουμε να μας δώσει από το μέρος του ζώου που λέγεται χτένι. Είναι νόστιμο, μαλακό, χωρίς πολύ λίπος, κόβεται ομοιόμορφα και βράζει επίσης πολύ καλά. Γίνεται αυτό που συνήθως λέμε “λουκουμάκι”.
– Αν πρόκειται να σερβίρουμε το μοσχαράκι σε βραδινό τραπέζι ή μπουφέ για να κερδίσουμε χρόνο, ετοιμάζουμε το φαγητό μας από το μεσημέρι μέχρι του σημείου που θα έχει μαλακώσει καλά το κρέας. Πριν δηλαδή προσθέσουμε τα κάστανα,τις σταφίδες και την κρέμα γάλακτος.
Το βράδυ και λίγο πριν σερβίρουμε το μοσχαράκι, τελειώνουμε το φαγητό μας σύμφωνα με τις παραπάνω οδηγίες.
– Δεν αφήνουμε το φαγητό μας να απορροφήσει όλο τα υγρά του πριν προσθέσουμε την κρέμα γάλακτος. Θέλουμε να έχει ζουμάκι για να έχουμε αρκετή σάλτσα στο τέλος.
– Αντί για φρέσκα μανιτάρια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένα έτοιμα κομμένα σε φέτες. Τα βρίσκουμε στους καταψύκτες των σούπερ μάρκετς.
– Αν θέλουμε να αποφύγουμε την ταλαιπωρία να βράσουμε και καθαρίσουμε τα κάστανα, μπορούμε να αγοράσουμε έτοιμα βρασμένα και καθαρισμένα που τα βρίσκουμε σε πολλά σούπερ μάρκετς.
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.

Πηγή: syntageskardias.blogspot.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.