Μοσχαράκι με λαχανικά, βότανα και ζυμαρικό στη γάστρα

Πεντανόστιμο μοσχαράκι με λαχανικά, βότανα και μικρό ζυμαρικό επιλογής σας, όπως Κουσκουσάκι, Ρυζάκι, Κριθαράκι, Πεπονάκι, Αστράκι κ.λ.π. στο φούρνο. Μια συνταγή για ένα λαχταριστό πιάτο, με εξαιρετική γεύση για το καθημερινό και Κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι και όχι μόνο. Σερβίρετέ το περιχυμένο με δροσερή σάλτσα γιαουρτιού και απογειώστε τη γεύση του. Δοκιμάστε το!

Υλικά συνταγής

  • 1½ κιλό μοσχάρι κατά προτίμηση ελιά
  • 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, σπασμένες
  • 2 μέτριες πατάτες κομμένες σε κύβους
  • 2 κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένα
  • 2 πράσα, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 2 καρότα, κομμένα σε φέτες
  • 4-5 ελιές πράσινες χωρίς κουκούτσια, κομμένες στα 2 ή στα 3 (προαιρετικά)
  • 2 πιπεριές, 1 πράσινη + 1 κόκκινη
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
  • 2 κουτιά ντοματάκια κονκασέ
  • 2 κ.γ. μυρωδικά, 1 κ.γ. αποξηραμένη ρίγανη + 1 κ.γ. αποξηραμένο δυόσμο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι ή 1-2 καυτερές πιπεριές φρέσκες
  • 500 γρ.  Κουσκουσάκι ή άλλο μικρό ζυμαρικό επιλογής σας όπως Χυλοπιτάκι, Ρυζάκι, Κριθαράκι, κ.λ.π.)
  • Για τη σάλτσα γιαουρτιού με βότανα (προαιρετικά)
  • 500 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
  • ½ κ.γ. ρίγανη
  • ½ κ.γ. δυόσμο
  • 1 κ.γ. βαλσαμικό ξίδι
  • αλάτι, λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε στο φούρνο στους 200 βαθμούς. Κόβετε το κρέας σε μπουκιές και το ταμπονάρετε με χαρτί κουζίνας. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι και ροδίζετε απ” όλες τις πλευρές τα κομμάτια κρέατος, σταδιακά, λίγα τη φορά για να μη “πέσει” η θερμοκρασία του λαδιού.
  2. Προσθέτετε όλα τα λαχανικά το ξερό κρεμμύδι, το σέλερι, το σκόρδο, τις πατάτες, τις πιπεριές, το πράσο, το καρότο, τις καυτερές πιπεριές και τις ελιές (αν τα προτιμήσετε) και τα σοτάρετε για λίγα λεπτά. Προσθέτετε το πελτέ και ανακατεύετε για 1 λ να βγάλει το άρωμά του.
  3. Σβήνετε με το κρασί, το αφήνετε να εξατμιστεί κατά το ήμισυ, προσθέτετε τα ντοματάκια κονκασέ, ανακατεύετε και αφήνετε το φαγητό να έλθει σε σημείο βρασμού. Στη συνέχεια μεταφέρετε το φαγητό από το τηγάνι στη καυτή γάστρα, σκεπάζετε τη γάστρα με το καπάκι της, τη βάζετε στο προθερμασμένο φούρνο και ψήνετε το φαγητό σας για 1 ώρα και 15 λ μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας. Εάν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο νερό κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
  4. Όταν το κρέας είναι έτοιμο προσθέτετε στη γάστρα το κουσκουσάκι ή άλλο ζυμαρικό επιλογής σας, λίγο ακόμα βραστό νερό, αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε τα μυρωδικά και ανακατεύετε. Ξανασκεπάζετε τη γάστρα, τη βάζετε στο φούρνο και συνεχίζετε το ψήσιμο για 15 λ. Σβήνετε το φούρνο και αφήνετε τη γάστρα μέσα στο ζεστό φούρνο να ρουφήξει το κουσκουσάκι τα υγρά του φαγητού.
  5. Για τη σάλτσα γιαουρτιού (προαιρετικά): Όταν βράσει και μαλακώσει το κρέας και το ζυμαρικό, βάζετε όλα τα υλικά για τη σος γιαουρτιού σε ένα μπολ, αλατοπιπερώνετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας και τα ανακατεύετε καλά.
  6. Αποσύρετε το φαγητό από τη φωτιά και ή το περιχύνετε με τη σάλτσα γιαουρτιού, το ανακατεύετε ελαφρώς και το σερβίρετε ή το σερβίρετε χωρίς τη σάλτσα και το σερβίρετε σε βαθιά μπολ ή πιάτα με 2-3 κ.σ. σάλτσα γιαουρτιού πάνω από το φαγητό. Απολαύστε το!

Βασική ιδέα συνταγής προσαρμοσμένη από εδώPhoto

loading…

Sintayes.gr,

Συνταγή: Μοσχαράκι με λαχανικά, βότανα και ζυμαρικό στη γάστρα

Πηγή: sintayes.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.