“Ντάκος” με χαρουπάλευρο, ντίνκελ και προζύμι

Ο ντάκος γνωστός και ως κουκουβάγια ή παξιμάδι είναι το κύριο υλικό για παραδοσιακό Κρητικό πιάτο.

Το κύριο υλικό του πιάτου είναι κάποιο παξιμάδι συνήθως κριθαρένιο, βρεγμένο ή κομμένο σε κομμάτια, πάνω στο οποίο τρίβεται ντομάτα, προστίθεται τυρί ή μυζήθρα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ρίγανη κάπαρη ή ελιές.

Αυτό το παξιμάδι προέκυψε από την ανάγκη για κατανάλωση ψωμιού από τους κτηνοτρόφους κυρίως, που παράλληλα έπρεπε να διατηρείται σε καλή κατάσταση να είναι εύγευστο και θρεπτικό. Είναι κάτι που δεν λείπει από κανένα σχεδόν Κρητικό σπίτι.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες παξιμαδιών με κύριο υλικό κάποιο αλεύρι δημητριακών με προσθήκη ίσως και μπαχαρικών.

Έχει γίνει γνωστό σαν πιάτο σε όλη την Ελλάδα και το καλοκαίρι είναι πιάτο που προτιμούν πολλοί τουρίστες.

Τα παιδιά μου που ζουν στο εξωτερικό πολλές φορές προμηθεύονται από καταστήματα που εισάγουν αυτά τα παξιμάδια εκεί γιατί τους αρέσει.

Για τις ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες μέλους της οικογένειας, άρχισα εδώ και καιρό να ψάχνω, αν μπορώ να φτιάξω εγώ αυτά τα παξιμάδια με αλεύρι που θα ήταν ανεκτό σε αυτές τις διατροφικές ανάγκες.

Έτσι βρήκα, σε πρώτη φάση, την αναφορά μέλους ομάδας που ασχολείται με το προζύμι, να μιλά για την προσθήκη χαρουπάλευρου αντικαθιστώντας μέρος του λευκού και φρόντισα να ανταλλάξω πληροφορίες  Αν σας ενδιαφέρει η  αρχική συνταγή μπορείτε να τη δείτε εδώ.

Στη συνέχεια είδα αναφορά, από την αγαπημένη φίλη Βαγγελιώ, από το Κρήτη Γαστρονομικός περίπλους σε παξιμάδια πάλι με χαρουπάλευρο. Ανταλλάξαμε κάποιος πληροφορίες και εγώ τελικά έκανα τα δικά μου σύμφωνα με το στόχο που είχα. η διαδικασία είναι εύκολη αλλά χρονοβόρα ως προς το φούσκωμα της ζύμης.

Δεν ήξερα με τίποτα τι θα προκύψει, δεν είναι η πρώτη φορά που πειραματίζομαι άλλωστε.

Σε πρώτη φάση δοκιμαστής ήμουν εγώ κάνοντας ένα σάντουιτς πριν την αποξήρανση, έτσι για να έχω την αίσθηση της γεύσης.

Και σε δεύτερη φάση δοκίμασαν τα παιδιά τους άρεσε πολύ και τώρα τα περισσότερα παξιμάδια ταξίδευσαν στο Λονδίνο.

Ευχαριστώ πολύ όλους όσους ανέφερα για την ιδέα αλλά και την ανταλλαγή απόψεων.

Πηγή: asproylas.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.