Ντοματόσουπα με τραχανά

0

Είναι η σούπα που λατρεύουν και όσοι δεν αγαπούν τις σούπες αλλά ούτε και τον τραχανά. Την σώζουν τα πλούσια αρώματά της και γίνεται χειμώνα-καλοκαίρι!

0-1

Χρόνος προετοιμασίας: 15, μαγείρεμα: 30

Υλικά για 6 άτομα

3 μεγάλες ώριμες ντομάτες χοντροκομμένες χωρίς τη φλούδα τους ή 1 στυσκευασία κονκασέ και 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

1 κ.σ. πελτέ

3 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια

1 κρεμμύδι χοντροκομμένο

2 πιπεριές κέρατα σε ροδέλες

1 κ.γ. ξερό δυόσμο

1 κ.γ. ξερό βασιλικό

1 κ.γ. μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο ή κρέας

1 κ.γ. ξερό κόλιαντρο

1 κ.γ. μαραθόσπορο

1 κ.γ. ζάχαρη

¾ φλ. ελαιόλαδο

11/2 λίτρο ζεστό νερό

2 φλ. του καφέ πλιγούρι ή ξινόχοντρο

1 μικρό ματσάκι βασιλικό φρέσκο ψιλοκομμένο

αλάτι-πιπέρι

για τα κρουτόν

κυβάκια από οποιοδήποτε ψωμί

αλάτι

θυμάρι ή οποιοδήποτε μείγμα από μεσογειακά ξερά μυρωδικά

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις πιπεριές, το κρεμμύδι και το σκόρδο για 1-2 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, το μείγμα μπαχαρικών, τον μαραθόσπορο, τον κόλιαντρο, τον ξερό βασιλικό και τον δυόσμο, αλάτι, τη ζάχαρη και το ενάμισυ λίτρο νερό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά κι αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράσει για 20 λεπτά. την πολτοποιούμε με το πίμερ ή στο μπλέντερ, μέχρι να γίνει βελούδινη, την ξαναβάζουμε στη φωτιά και ρίχνουμε το πλιγούρι ή τον ξινόχοντρο. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα δέκα λεπτά, προσέχοντας όσο βράζει το πλιγούρι το νερό. Θέλουμε τη σούπα βελουτέ αλλά όχι πολύ πηχτή. Γι’αυτό, ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό. Στο τέλος ρίχνουμε τον βασιλικό.

Όσο βράζει η σούπα, σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ψήνουμε σε μέτρια φωτιά τα κρουτόν, μέχρι να ροδίσουν, φροντίζοντας να τα ανακατεύουμε συχνά. Τα βάζουμε σε μπολ και τα ανακατεύουμε με το αλάτι και τα μυρωδικά. Σερβίρουμε τη σούπα με τα κρουτόν.

Tips

*Το χωριάτικο ξινό ψωμί με προζύμι κάνει τα ιδανικά κρουτόν γι’αυτή τη σούπα.

*Αν δεν μας βρίσκεται πρόχειρη κάποια γλαστρούλα με βασιλικό, τον αντικαθιστούμε με μαϊντανό ή με φρέσκο δυόσμο.

*Αν δεν μας αρέσει το πλιγούρι ή ο ξινόχοντρος βάζουμε ένα ψιλό ζυμαρικό, όπως ψιλό κριθαράκι ή πεπονάκι.

*Αυτή η σούπα γίνεται μόνο με ωραίες καλοκαιρινές, υπερώριμες ντομάτες. Αν δεν έχετε, μην τη βάλετε στο μενού της ημέρας.

Πηγή: pirouni.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.