Παστίτσιο με σπανάκι και κιμά

Η κουζίνα της Πόλης από παλιά ήξερε πόσο ταιριάζει ο κιμάς με το σπανάκι. Εκεί μαγειρεύουν και τα δυό στο τηγάνι, σπάνε από πάνω και αβγά και συνοδεύουν το φαγητό με γιαούρτι. Αν παραλλάξεις τους πεντανόστιμους αυτούς συνδυασμούς, έχεις αμέσως στο ταψί το νοστιμότερο παστίτσιο του χειμώνα.

Υλικά

11/2 κιλό φρέσκο σπανάκι χοντροκομμένο

1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια

μισό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

1 κ.σ. βούτυρο γάλακτος Lurpak

1 κ.σ.  Pasta & Gratinar Arla

Για τον κιμά

1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά

1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

4 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. βούτυρο γάλακτος Lurpak

1 συσκευασία κονκασέ περασμένο από το μούλτι

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

3-4 μπαχάρια

1 ξύλο κανέλας

1 κ.γ. ζάχαρη

αλάτι-πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ

3 κ.σ. βούτυρο γάλακτος Lurpak

3 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 λίτρο φρέσκο γάλα χλιαρό

μοσχοκάρυδο στη μύτη του κουταλιού

1 αβγό

1 συσκευασία Pasta & Gratinar Arla

Εκτέλεση

Σε μια βαθιά κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, αχνίζουμε το σπανάκι ανακατεύοντας, μέχρι να μαραθεί.

Μόλις χάσει τον όγκο του το κατεβάζουμε από τη φωτιά, δεν θέλουμε να μαγειρευτεί εντελώς.

Το στραγγίζουμε πιέζοντας, να φύγουν όλα τα υγρά του.

Το μεταφέρουμε στην κατσαρόλα, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το βούτυρο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον τον άνηθο και ανακατεύουμε.

Απλώνουμε το σπανάκι στον πάτο ενός μέτριου ταψιού και πασπαλίζουμε με τη μία κουταλιά τριμμένο τυρί.

Για τον κιμά, σε μια μεσαία κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο μαζί με το βούτυρο και σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε τον κιμά με την κανέλα,  τον πελτέ και τα μπαχάρια.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, φέρνουμε δυό-τρεις βόλτες.

Σβήνουμε με τη ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τη ζάχαρη και 1 ποτήρι νερό.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε τον κιμά να μαγειρευτεί για μισή ώρα, μέχρι να απορροφήσει τα υγρά του.

Για τη μπεσαμέλ, σε αντικολλητικό κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, ανακατεύουμε με το σύρμα το βούτυρο με το αλεύρι. Μόλις ομογενοποιηθούν, προσθέτουμε ανακατεύοντας με το σύρμα λίγο-λίγο το γάλα, μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το τυρί (κρατάμε λίγο για την κρούστα), το μοσχοκάρυδο και το αβγό και με γρήγορες κινήσεις, με το σύρμα, τα ενσωματώνουμε στη μπεσαμέλ.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Απλώνουμε τον κιμά πάνω στο σπανάκι.

Απλώνουμε ομοιόμορφα τη μπεσαμέλ, πασπαλίζουμε με τυρί και ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

*Μαζί με το σπανάκι μπορούμε να προσθέσουμε σέσκουλα, μυρώνια, καυκαλήθρες ή άγρια χόρτα που έχουμε βράσει από πριν.

*Το μοσχοκάρυδο είναι προαιρετικό στη μπεσαμέλ.

*Για πιο τραγανή κρούστα, μαζί με το τυρί, πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη φρυγανιά.

Τ0 καλό φαγητό αξίζει Lurpak!

Πηγή: pirouni.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.