Παστίτσιο μοσχοβολιστό

Παστίτσιο… ο βασιλιάς των ζυμαρικών φούρνου! Ένα υπέροχο πατροπαράδοτο φαγητό , αγαπημένο μικρών και μεγάλων, που συνδέεται απόλυτα με τη γεύση της μνήμης μας και έχει περάσει από γενιά σε γενιά. Εδώ σας δίνουμε μια απλή συνταγή (αρχική ιδέα προσαρμοσμένο από εδώ) για ένα νόστιμο, μοσχοβολιστό, με την υπέροχη μυρωδιά του μοσχοκάρυδου στο κιμά και τη μπεσαμέλ, και ζουμερό παστίτσιο με αφράτη μπεσαμέλ, ιδανικό για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι! 

Υλικά συνταγής

  • Για τα μακαρόνια
  • 400 γρ. μακαρόνια χοντρά για παστίτσιο
  • 30 γρ. βούτυρο
  • 2 κοφτές κ.σ. χοντρό αλάτι
  • Για το κιμά
  • 800 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 κοφτό κ.γ. πάπρικα
  • 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο 
  • 2 πρέζες κανέλα τριμμένη + 2 πρέζες γαρίφαλο τριμμένο
  • 4 ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και πολτοποιημένες στο μπλέντερ μαζί με το πελτέ, τα σκόρδα και το μαϊντανό 
  • 1/3 ματσάκι μαϊντανό χοντροκομμένο
  • 1 κ.γ. πελτές ντομάτας
  • 300 ml ελαφρώς συμπηκνωμένος χυμός ντομάτας (Passata)
  • 1 κ.γ. ζάχαρη 
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για τη μπεσαμέλ
  • 100 γρ. βούτυρο 
  • 6 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 αυγά χτυπημένα
  • 1200 ml (5 φλ.) γάλα πλήρες λιπαρών
  • 3 πρέζες μοσχοκάρυδο
  • 150 γρ. τριμμένη γραβιέρα πικάντικη ή άλλη επιλογής σας (ή 100 γρ. γραβιέρα και 50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη)
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τα μακαρόνια: Βράζετε τα μακαρόνια σας σε μπόλικο αλατισμένο, κοχλαστό νερό, 2 λ λιγότερο από το χρόνο που προτείνετε στη συσκευασία του, λαμβάνοντας υπ” όψη ότι θα ψηθούν και στο φούρνο. Τα σουρώνετε καλά τα μεταφέρετε στη κατσαρόλα που τα βράσατε, τα περιχύνετε με το λιωμένο βούτυρο, τα ανακατεύετε καλά και τα αφήνετε στην άκρη. 
  2. Για το κιμά: Εν τω μεταξύ, όσο τα μακαρόνια βράζουν, σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε καλά 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι, για 2 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσει. Μετά αυξάνετε τη φωτιά, προσθέτετε το κιμά και τον σοτάρετε ανακατεύοντας και πιέζοντάς τον μέχρι μέχρι να διαλυθεί σε κόκκους και να πάρει ένα καφετί χρώμα. 
  3. Ρίχνετε τη πάπρικα, τη δάφνη, το μοσχοκάρυδο, το κανελογαρίφαλο, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύετε καλά και προσθέτετε το πολτοποιημένο μείγμα με τις φρέσκες ντομάτες από το μπλέντερ, το χυμό ντομάτας και τη ζάχαρη, ανακατεύετε, χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή.
  4. Σκεπάζετε το σκεύος σας και μαγειρεύετε το κιμά για 15 λ περίπου ή μέχρι να πήξει η σάλτσα. Όταν είναι έτοιμο, δοκιμάζετε τα καρυκεύματα και διορθώνετε, αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνετε τη σάλτσα για λίγο να “ξεκουραστεί.
  5. Για τη μπεσαμέλ: Μέχρι να γίνει ο κιμάς φτιάχνετε τη μπεσαμέλ. Σε μια κατσαρολίτσα λιώνετε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά, προσθέτετε το αλεύρι με μια κίνηση και ανακατεύετε με σύρμα, με γρήγορες κινήσεις μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως. Προσθέτετε το γάλα μαζί με τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύετε διαρκώς για περίπου 10 λ ή μέχρι να πήξει ελαφρώς. 
  6. Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι το μισό τριμμένο τυρί και το μοσχοκάρυδο και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει καλά. Την αποσύρετε από τη φωτιά και την αφήνετε στην άκρη.
  7. Για τη συναρμολόγηση: Λαδώνετε ένα μέτριο, βαθύ ταψί και στη βάση του ρίχνετε τα μισά μακαρόνια. Προσθέτετε 3 κ.σ. σάλτσα κιμά και 3 κ.σ. μπεσαμέλ, ανακατεύετε καλά και μετά απλώνετε καλά τα μακαρόνια στη βάση του ταψιού, “χτενίζοντάς τα” με τα χέρια σας ώστε να πάνε το δυνατόν, προς μια, την ίδια, κατεύθυνση. 
  8. Πάνω από τα μακαρόνια στρώνετε ομοιόμορφα τη σάλτσα κιμά, πάνω στο κιμά πασπαλίζετε το υπόλοιπο τυρί (κρατάτε λίγο για την επιφάνεια) και από πάνω απλώνετε τα υπόλοιπα μισά μακαρόνια, φροντίζοντας και αυτά να τα στρώσετε, το δυνατόν, προς μια κατεύθυνση. 
  9. Τέλος ρίχνετε από πάνω τη μπεσαμέλ, την απλώνετε με σπάτουλα σε όλη την επιφάνεια. Τη πασπαλίζετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 1-2 πρέζες μοσχοκάρυδο και το τριμμένο τυρί που κρατήσατε και ψήνετε το παστίτσιο σας σε καλά προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 55 λ περίπου ή μέχρι να πάρει η μπεσαμέλ ένα ωραίο μελί-χρυσό χρώμα.
  10. Όταν είναι έτοιμο το παστίτσιο σας το ξεφουρνίζετε και το αφήνετε στην άκρη τουλάχιστον 40-45 λ περίπου για  να πέσει η θερμοκρασία του και να μπορέσετε να το κόψετε σε κομμάτια χωρίς να διαλυθεί. Καλή σας όρεξη!

loading…

Sintayes.gr,

Συνταγή: Παστίτσιο μοσχοβολιστό

Πηγή: sintayes.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: