Παστός μπακαλιάρος γιαχνί με πατάτες

Πεντανόστιμος παστός μπακαλιάρος γιαχνί με πατατούλες. Ένα υπέροχο, υγιεινό πιάτο για να το απολαύσετε όχι μόνο στην εθνική μας εορτή την 25η Μαρτίου αλλά και στο καθημερινό οικογενειακό σας τραπέζι. Μια απλή και εύκολη συνταγή της Ν. Ισμυρνόγλου που σας προτείνουμε να δοκιμάσετε και που θα γίνει η αγαπημένη σας.

Υλικά συνταγής

  • 800 γρ. παστός μπακαλιάρος, ξαλμυρισμένος, κομμένος σε μεγάλες μπουκιές
  • 1/2 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
  • 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο + 3-4 κ.σ. επιπλέον για το σερβίρισμα
  • 2 σκελίδες σκόρδου, ελαφρώς κοπανισμένες
  • 3-4 μέτριες ντομάτες ώριμες αλλά σφικτές, ψιλοκομμένες
  • 4-5 μέτριες πατάτες, περίπου 1 κιλό, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κομμάτια
  • 1 κ.σ. κάπαρη, ξαλμυρισμένη
  • 1/3 φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί ή τσίπουρο
  • 1/2 φλ. τσαγιού φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού ή μαϊντανού ή δυόσμου, ψιλοκομμένα
  • λίγες πρέζες αλάτι για τις πατάτες, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Ξαλμυρίζετε από τη προηγούμενη μέρα το μπακαλιάρος αλλάζοντας το νερό που το ξαλμυρίζετε τουλάχιστον 5-6 φορές ή τόσες φορές όσες απαιτείται για να ξαλμυρίσει καλά. Μετά τον κόβετε σε μεγάλες μπουκιές και τον στραγγίζετε σε σουρωτήρι. Μετά μεταφέρετε τα κομμάτια σε μια πιατέλα, τα πασπαλίζετε με πιπέρι και με το ξύσμα λεμονιού, τα τρίβετε ελαφρώς με το χέρι σας και τα αφήνετε στην άκρη. 
  2. Σε μια μεγάλη φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνετε το 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρετε το σκόρδο για ½-1 λ το πολύ, με προσοχή να μη μαυρίσει, γιατί θα πικρίσει. Ρίχνετε τις ντομάτες, ανακατεύετε και συνεχίζετε το μαγείρεμα σε δυνατή φωτιά, για άλλα 5-6 λ ή μέχρι το μείγμα να αρχίσει να δένει.
  3. Προσθέτετε τις πατάτες, τη κάπαρη και λίγο αλάτι, αν έχει ξαλμιρίσει καλά ο μπακαλιάρος, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύετε. Μετά ρίχνετε το κρασί, το αφήνετε να πάρει μια βράση για να εξατμιστεί το αλκοόλ, σκεπάζετε τη κατσαρόλα, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 10 περίπου λ.
  4. Στη συνέχεια προσθέτετε στην κατσαρόλα τα κομμάτια του μπακαλιάρου, σε μονή στρώση, πάνω από τα υπόλοιπα υλικά, χωρίς να ανακατέψετε πάλι. Σκεπάζετε ξανά τη κατσαρόλα και μαγειρεύετε για 12-15 λ ή μέχρι να τρυπιούνται εύκολα οι πατάτες με το πιρούνι.
  5. Αποσύρετε το φαγητό σας από τη φωτιά, προσθέτετε το μυρωδικό επιλογής σας, το περιχύνετε με τις 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο, το σερβίρετε και καλή σας όρεξη.

Πηγή

loading…

Sintayes.gr,

Συνταγή: Παστός μπακαλιάρος γιαχνί με πατάτες

Πηγή: sintayes.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.