Περσικό “κέικ της αγάπης” με ροδόνερο, καρδαμο & κρημ τσιζ φρόστινγκ

Όταν πρωτάκουσα το όνομα “Περσικό κέικ της Αγάπης” με κυρίευσε η περιέργεια να το δοκιμάσω, μια και τον τελευταίο καιρό έχω μια αδυναμία προς της συνταγές και γεύσεις της ανατολής. Αφού μάλιστα διάβασα για τα συστατικά και την ιστορία που το συνοδεύει, έψαχνα ευκαιρία να μπω στη κουζίνα και να κάνω τη δικιά μου εκδοχή, που την είχα ήδη δημιουργήσει στη φαντασία μου.

Περσικό κείκ αμυγδάλου με ροδόνερο, κάρδαμο και κρημ τσηζ φρόστινγκupidΜε αφορμή το Πάσχα λοιπόν, σκέφτηκα ότι θα ήταν ιδανική περίπτωση, μια και η συνταγή αποκαλείται ‘κέικ στης Αγάπης’ και ταυτόχρονα έχει σαν βασικά συστατικά κάποιες χαρακτηριστικές γεύσεις της ανατολής που όμως είναι πολύ οικείες στην Ελληνική παλέτα όπως, αμυγδαλόψιχα, ροδόνερο, κάρδαμο και φυστίκι Αιγίνης. Όλα, γεύσεις που ταιριάζουν στο παραδοσιακό κλίμα των ημερών.

Ο μύθος πίσω απ’ τη συνταγή, λέει ότι κάποτε ήταν μια όμορφη Περσίδα που ερωτεύτηκε τρελά ένα πρίγκιπα και για να τον κάνει να της ανταποδώσει τα αισθήματα της, του έφτιαξε αυτό το μαγικό κέικ, βάζοντας μέσα όλη την αγάπη της και επιλέγοντας ερωτικά υλικά που θα τον σαγήνευαν. Η μία εκδοχή της ιστορίας λέει ότι ο πρίγκιπας το έφαγε και κατέληξε να την πάρει ως σύζυγο για να ζήσουν μια ευτυχισμένη ζωή. Υπάρχει βέβαια και η αντίθετη εκδοχή που το όλο πράγμα δεν κατέληξε πουθενά, η οποία εικάζω ότι δεν έχει να κάνει με το αν το κέικ ήταν καλό, αλλά με τα απρόβλεπτα αισθήματα των ανθρώπων. Πάντως εγώ προτείνω να μείνουμε αισιόδοξοι, έστω στα παραμύθια και να ασπαστούμε την εκδοχή με το love-story!

Περσικό κείκ αμυγδάλου με ροδόνερο, κάρδαμο και κρημ τσηζ φρόστινγκ

Η συνταγή ως παραδοσιακή, έχει πολλές διαφορετικές εκδοχές και έτσι μου έδωσε την ευκαιρία να προσθέσω τη δικιά μου πινελιά, ένα φρόστινγκ από φυσικό τυρί κρέμας της Arla πάνω στο κέικ, που λειτουργεί ως ερωτικό ελιξίριο γιατί με τη γεύση του μπορεί να σαγηνεύσει ερωτικά τον κάθε πρίγκιπα που θα του το προσφέρετε! Ξεκινώντας απ’ τα παιδιά σας και καταλήγοντας στον “mr. Right”! Άντε, “με το καλό” που λέτε κι’ εσείς οι Έλληνες…

Χαρακτηριστικά της Συνταγής:

Μέτριας δυσκολίας προς εύκολη, θα χαρακτήριζα την συνταγή, μια και δεν κρύβει κάποια κρίσιμη τεχνική πρόκληση που θα μπορούσε να πάει στραβά. Η όλη διαδικασία είναι περί το δίωρο αλλά στη πραγματικότητα η δικιά σας εργασία δεν υπερβαίνει τα 40′ λεπτά (και πολύ λέω) μια και περιλαμβάνεται χρόνος ψησίματος και κρυώματος του κέικ.

Να σημειώσω πως η συνταγή όχι απλά δεν απευθύνεται σε φανατικούς του ροδόνερου αλλά μπορεί ν’ αρέσει ακόμη και σε όσους δεν τρελαίνονται γι’ αυτό. Οι ισορροπίες μεταξύ των υλικών είναι τέτοιες που δημιουργούν μεν χαρακτήρα στη γεύση, αλλά χωρίς να υπερβάλλουν και να καπελώνουν το ένα το άλλο από τις εντάσεις τους. Είπαμε να σαγηνεύσουμε τον πρίγκηπα θέλαμε, όχι να τον μαστουρώσουμε με ροδόνερο!

Τέλος να πω πως για άλλη μια φορά ότι η χρήση του 100% φυσικού κρημ τσηζ της Arla βοηθά στην συνολική γευστική ικανοποίηση απ’ το κέικ, καθώς βγάζει μια αγνότητα στη γεύση του, ακριβώς γιατί συντίθεται μόνο από απόλυτα φυσικά υλικά.

Λάβετε μέρος στο διαγωνισμό μας στο Instagram και κερδίστε τσάντες της Lurpak

Lurpak-Diagonismos_190414_0838

Υλικά για αποσπώμενη φόρμα διαμέτρου 25 εκ. (για 8-10 μερίδες)

Για το κέικ:

200 γρ. βούτυρο Lurpak, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
150 γρ. ζάχαρη
4 μεσαία αυγά
12 σπόρια κάρδαμο, το εσωτερικό τριμμένο ή ¼ κ.γ. σκόνη κάρδαμο
100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
275 γρ. ωμά αμύγδαλα χωρίς φλούδι, ψιλά αλεσμένα
Ξύσμα και χυμός από 1λεμόνι
1 κ.σ. ροδόνερο
1 κ.γ. μπείκιν πάουντερ
⅛ κ.γ. αλάτι (μια πρέζα)

Για το σιρόπι:

2 κ.σ. ζάχαρη
χυμός από 1 λεμόνι
½ κ.σ. ροδόνερο

Για το φρόστινγκ:

160 γρ. Arla natural cream cheese
80 γρ. βούτυρο Lurpak, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
320 γρ. άχνη ζάχαρη
½ κ.γ. ροδόνερο

Για διακόσμιση:

50 γρ. φιστίκια Αιγίνης ψίχα, ελαφρά σπασμένα σε πολυκόφτη
Πέταλα από εδώδιμο τριαντάφυλλο

Διαδικασία παρασκευής:

1. Ετοιμάστε φόρμα και φούρνο

Πρέπει να έχετε βγάλει μια συσκευασία Lurpak εκτός ψυγείου για 2-3 ώρες πριν την παρασκευή, ώστε να είναι μαλακό το βούτυρο. Μη φοβάστε, δεν χαλάει.
Βάλτε τον φούρνο να προθερμανθεί στους 160ºC πάνω-κάτω. Αλέστε το αμύγδαλο πολύ ψιλό.

Περσικό κέικ αμυγδάλου με ροδόνερο και κρημ τσηζ φροστινγκ

Περάστε με λίγο βούτυρο το εσωτερικό μιας αποσπώμενης φόρμας 25 εκ. (το κόλπο είναι αν χρησιμοποιήσετε το χαρτάκι απ’ τη συσκευασία Lurpak) . Στη συνέχεια, κόψτε μια λαδόκολλα, στο μέγεθος της βάσης της φόρμας, και τοποθετήστε τη εσωτερικά, ώστε να μην έχετε κίνδυνο να κολλήσει το κέικ στον πάτο.

2. Ετοιμάστε το κέικ

Σε μεγάλο μπολ (μπασίνα) ανακατεύετε το μαλακό βούτυρο κομμένο σε μικρά κομμάτια με τη ζάχαρη χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι. Όταν έχουν γίνει ένα σώμα, ρίχνετε μέσα τα αυγά και πλέον με απλό σύρμα ή με ηλεκτρικό σύρμα χεριού τα χτυπάτε όλα μαζί ώστε να γίνουν σαν ωμή ομελέτα.

Περσικό κέικ αμυγδάλου με ροδόνερο και κρημ τσηζ φροστινγκ

Αν δεν έχετε πάρει κάρδαμο τριμμένο σε σκόνη, πάρτε τους 12 απόρους, χτυπήστε τους σε γουδί ν’ ανοίξουν, πάρτε τα μαύρα σπόρια από μέσα και ξαναβάλετε τα στο γουδί να τα κάνετε σκόνη.

Περσικό κέικ αμυγδάλου με ροδόνερο και κρημ τσηζ φροστινγκ

Προσθέτετε το κάρδαμο. Στη συνέχεια προσθέστε το αλεύρι χρησιμοποιώντας ένα μηχανικό κόσκινο και μετά το ψιλοαλεσμένο αμύγδαλο. Τέλος ρίχνετε το ξύσμα του λεμονιού, τον χυμό του λεμονιού , το ροδόνερο, το μπέικιν πάουντερ και την πρέζα από αλάτι.

Περσικό κέικ αμυγδάλου με ροδόνερο και κρημ τσηζ φροστινγκ

Με μια μαρίζ, που την κινείτε σαν να κάνατε 8άρια μέσα στο μπολ, ανακατεύετε πολύ ευγενικά όλα τα υλικά για 2 λεπτά και δημιουργείτε μια ενιαία ζύμη. Την ρίχνετε στη φόρμα και την ισιώνετε όσο μπορείτε από πάνω. Βάζετε τη ζύμη του κέικ στον προθερμασμένο φούρνο στους 160ºC πάνω-κάτω, για 35′ λεπτά. Για να σιγουρευτείτε ότι έχει ψηθεί σωστά το κέικ (μια και δεν είναι όλοι οι φούρνοι Neff, με απόλυτη ακρίβεια θερμοκρασίας) βάλτε μια οδοντογλυφίδα στο μέσον του κέικ και δείτε αν θα βγει στεγνή.

Περσικό κέικ αμυγδάλου με ροδόνερο και κρημ τσηζ φροστινγκ

3. Ετοιμάστε το σιρόπι

Περί τα 10 λεπτά πριν είναι έτοιμο το κέικ ετοιμάστε το σιρόπι για να το ρίξετε ζεστό. Σε μικρό κατσαρολάκι ρίξτε τη ζάχαρη, το λεμόνι και το ροδόνερο σε χαμηλή ένταση, ανακατέψτε κάθε τόσο και περιμένετε μέχρι να λιώσει όλη η ζάχαρη και έχετε ένα αραιό σιρόπι.

Περσικό κέικ αμυγδάλου με ροδόνερο και κρημ τσηζ φροστινγκ

4. Σιροπιάστε το κέικ

Μόλις το κέικ είναι έτοιμο, βγάλτε το απ’ τη φόρμα, και τοποθετείστε το πάνω σε μια σχάρα που από κάτω της υπάρχει ένα πιάτο. Κάντε με ένα αιχμηρό μαχαίρι ή με πιρούνι, μικρές τρυπούλες στην επιφάνειά του και στη συνέχεια απλώστε το σιρόπι να πάει παντού και ν’ απορροφηθεί απ’ το κέικ. Αφήστε το κέικ να κρυώσει για μισή ώρα τουλάχιστον.

Περσικό κέικ αμυγδάλου με ροδόνερο και κρημ τσηζ φροστινγκ

5. Φτιάξτε το κρημ τσηζ φρόστινγκ

Περσικό κέικ αμυγδάλου με ροδόνερο και κρημ τσηζ φροστινγκ

Βάλτε το cream cheese, το βούτυρο, την άχνη ζάχαρης και το ροδόνερο σε ένα μπολ. Ανακατέψτε τα σιγά-σιγά πρώτα με το κουτάλι και στη συνέχεια με σύρμα ώστε να δημιουργηθεί η χαρακτηριστική κολλώδης λευκή κρέμα του φρόστινγκ. Βάλτε το κέικ στη πιατέλα που θα σερβιριστεί και απλώστε από πάνω το φρόστινγκ. Τέλος διακοσμήστε με σπασμένα φιστίκια και με εδώδιμα ροδοπέταλα αν έχετε.

Περσικό κέικ αμυγδάλου με ροδόνερο και κρημ τσηζ φροστινγκ

Σερβίρισμα:

Ταιριάζει ιδανικά για να συνοδέψει απογευματινό καφέ ή τσάι ή ρόφημα με τριαντάφυλλο, αλλά ταιριάζει και σαν πρωϊνό ή ως επιδόρπιο μετά το φαγητό.

Σερβίραμε το “Περσικό κέικ της Αγάπης”, στην πιατέλα της σειράς PATCHWORK της ΙΩΝΙΑ. Το κέικ διατηρείται στο ψυγείο για 4-5 μέρες , αν καταφέρετε να μην το φάνε μέχρι τότε όλοι οι πρίγκιπες που σας τριγυρίζουν, βέβαια…

Περσικό κέικ αμυγδάλου με ροδόνερο και κρημ τσηζ φροστινγκ

Περσικό “κέικ της αγάπης” με ροδόνερο, καρδαμο & κρημ τσιζ φρόστινγκ 5.00/5 (100.00%) 1 vote

Πηγή: caruso.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.