Πιπεράκια μπακάλικα Σερρών, ψητά & ξυδάτα

Τα υπέροχα πιπεράκια “μπακάλικα”, τα ανακάλυψα πριν δυο χρόνια σε μεγάλο σουπερμάρκετ και με ενθουσίασαν ως μεζές. Μου θύμισαν  έντονα τα γνωστά και αγαπημένα μου pimientos de Padrón, που είναι κλασικό tapas στην Ισπανία καθώς μοιάζουν σε πολλά χαρακτηριστικά. Σε χρώμα και σχήμα είναι παρεμφερή, χωρίς βεβαίως να είναι ίδια. Είναι και τα δύο έντονα γευστικά, με μια υποβόσκουσα θέρμη και για κάποιο λόγο το ένα στα 7 περίπου, είναι πάντα ελαφρά πιο καυτερό, απ’ τα άλλα.

Η κύρια διαφορά είναι ότι τα pimientos de Padrón κινούνται σε ένα μέσο επίπεδο κάψας με τις εξάρσεις τους να είναι σαφώς καυτερές, ενώ τα μπακάλικα πιπεράκια, είναι κατά βάση ήπια, με το ένα στα τόσα να έχει μια μικρή έξαρση κάψας, τόση ώστε να μην  απωθεί κάποιον που δεν θέλει τα καυτερά, αλλά να τα κάνει ιδανικά ως μερακλίδικο μεζέ.

πιπεράκια μπακάλικα - pimientos de Padrón

Τα μπακάλικα πιπεράκια μας έρχονται απ’ τις Σέρρες, όπου έφτασαν στις αρχές του 20ου αιώνα με τους πρόσφυγες απ’ τον Πόντο και ειδικά απ’ την Προύσσα. Είναι μια ειδική ποικιλία που καλλιεργείται μόνο τοπικά και αποτελεί ένα μικρό γαστρονομικό θησαυρό του νομού Σερρών. Οι τοπικοί μερακλήδες την εκτιμούν ιδιαίτερα ως μεζέ και έτσι βρίσκεις μπακάλικα στις περισσότερες ταβέρνες της περιοχής. Το όνομα προέρχεται απ’ το γεγονός ότι τα παλιά χρόνια όταν έβγαινε η σοδειά απ’ τα πιπεράκια, επειδή δεν μπορούσαν να τα διαθέσουν γρήγορα όλα ως νωπά, όντας ένα αυστηρά τοπικό προϊόν, τα έκαναν τουρσί και τα πουλούσαν στα μπακάλικα της περιοχής.

πιπεράκια μπακάλικα ψητά ξυδάτα

Στη περιοχή υπάρχουν λίγοι καλλιεργητές που ασχολούνται μ’ αυτά, αλλά ο πιο γνωστός είναι ο Πέτρος Άτσαλος που με ένα συνδυασμό πάθους που τον διακρίνει και αντίληψης της σύγχρονης εμπορίας, κατάφερε να τοποθετήσει τα μπακάλικα πιπεράκια πανελλαδικά σε μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ, δίνοντας την ευκαιρία στο τοπικό προϊόν να γίνει γνωστό παντού στη χώρα. Ο Άτσαλος είναι καθηγητής στο ΕΠΑΛ, αλλά παράλληλα καλλιεργεί ένα κτήμα 5 στρεμμάτων όπου έχει βάλει θερμοκήπια για τις πιπεριές και παράγει περίπου 40 τόνους το χρόνο.

Ο Πέτρος Άτσαλος μάλιστα μου έλεγε πως ο λόγος που κάποια πιπεράκια είναι πιο πικάντικα είναι ότι τα χτύπησε πιο πολύ ο ήλιος, ανεβάζοντας την ποσότητα καψαϊκίνης (capsaicin) μέσα τους. Αλλά επειδή στην Ελλάδα γενικώς ο κόσμος δεν πολυαρέσκεται στα καυτερά, η προσπάθεια των καλλιεργητών είναι να μειώσουν το μέσο επίπεδο καψαϊκίνης και να έχουν ήπια γευστικές πιπεριές με περιστασιακές εξάρσεις πικάντικης αίσθησης σε κάποιες απ’ αυτές.

πιπεράκια μπακάλικα ψητά ξυδάτα

Όλοι εμείς που ασχολούμαστε με την γαστρονομία έχουμε υποχρέωση να στηρίζουμε καλές προσπάθειες σαν κι’ αυτή, με τοπικά προϊόντα που έχουν αξία, να βοηθάμε αφιλοκερδώς για να τα γνωρίσει το ευρύ κοινό και μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια είναι και αυτή η ανάρτηση. Εγώ, μόνος μου τα βρήκα και τα δοκίμασα πέρυσι και από τότε τ’ αγάπησα και τα αγοράζω συχνά. Με βάση τη δικιά μου εμπειρία, ήθελα να τα γνωρίσω και σε σας που διαβάζετε το μπλόγκ, γιατί είμαι σίγουρος ότι θα τα εκτιμήσετε. Ξέρω ότι και ο  καλός φίλος και γνώστης των παραδοσιακών προϊόντων της χώρας,  Ηλίας Μαμαλάκης, λατρεύει επίσης τα μπακάλικα και βοηθά να προωθηθεί ένα προϊόν που αξίζει να μπει σε κάθε σπίτι που εκτιμά τους καλούς μεζέδες. Πραγματικά αξίζει να τα δοκιμάσετε όσο ακόμη υπάρχουν στα ψυγεία των σουπερμάρκετ, καθώς η εποχή τους ξεκινά τον Μάιο και τελειώνει το Οκτώβρη.

Οι περισσότεροι στις Σέρρες έμαθα ότι πέρα από τουρσί, κάνουν τα μπακάλικα πιπεράκια, τηγανητά, αλλά εγώ επέλεξα ως ελαφρύτερη εκδοχή  να τα κάνω ψητά και μάλιστα με δυο τρόπους, στο φούρνο και στα κάρβουνα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι σε κάθε περίπτωση τα πιπεράκια θέλουν λίγο καλό ελαιόλαδο, λίγο καλό ξίδι και ανθό αλατιού για να γίνουν ο τέλειος μεζές. Ετοιμάστε τα ούζα και τα τσίπουρα και απολαύστε με καλή παρέα!

πιπεράκια μπακάλικα ψητά ξυδάτα

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Ασχολείστε 3 λεπτά και είτε τα βάζετε στο
φούρνο να ψηθούν, είτε τα ψήνετε στα κάρβουνα πριν βάλετε τα υπόλοιπα που έχετε
να ψήσετε.  Η τρίτη εναλλακτική είναι να
τα τηγανίσετε όπως είναι για 5-6 λεπτά σε ελαιόλαδο, μέχρι να μαραθούν.

Τα πιπεράκια μπακάλικα ΑΤΣΑΛΟΥ θα τα βρείτε από Μάιο ως Οκτώβρη στα σουπερμάρκετ ΑΒ, Lidl, Σκλαβενίτη, Μασούτη, απ΄όσο γνωρίζω.

Υλικά για μεζέ 8-12  ατόμων

500 γρ. πιπεράκια μπακάλικα ΑΤΣΑΛΟΥ
40 ml. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
40 ml. λευκό ξίδι
1 κ.γ. ανθό αλατιού

Διαδικασία Παρασκευής

Εναλλακτική 1. Ψήνετε τα πιπεράκια στο φούρνο

Προθερμαίνετε το φούρνο με αέρα και πάνω γκρίλ στους 180C. Σε ένα μεγάλο ταψί ρίχνετε τα πιπεράκια και τα πασπαλίζετε με το ελαιόλαδο, το ξίδι και το αλάτι.

πιπεράκια μπακάλικα ψητά ξυδάτα

Τα ανακατεύετε λίγο με τα χέρια και τα βάζετε στο φούρνο για 25’-30’ μέχρι να μαυρίσουν κάποιες επιφάνειές τους. Είναι έτοιμα για σερβίρισμα σε πιάτο. Ενδεχομένως και ανάλογα με τα γούστα, να προσθέσετε λίγο ακόμη λάδι και ξίδι στα πιάτα.

πιπεράκια μπακάλικα ψητά ξυδάτα

Εναλλακτική 2. Ψήνετε τα πιπεράκια στη θράκα

Περνάτε 5-6 πιπεράκια σε καλάμι για σουβλάκι.
Τα ψήνετε στη θράκα για περίπου 1-2 λεπτά απ τη κάθε πλευρά, ανάλογα με την
ένταση της θράκας. Τα μεταφερετε σε πιάτο και εκεί βάζετε ελαιόλαδο, ξίδι και
αλάτι. 

πιπεράκια μπακάλικα ψητά ξυδάτα

Σερβίρισμα:

Σερβίρονται κλασικά ως μεζές, ιδανικός για ούζο ή τσίπουρο, αλλά μπορούν να ενταχθούν και σε μια πλούσια χωριάτικη σαλάτα, ή εφόσον κόψετε το κοτσάνι και αφαιρέσετε τους σπόρους, σε μια ομελέτα ή σε μια σάλτσα ζυμαρικών.  Εμείς τα σερβίραμε στα πιάτα της νέας σειράς  MEANDROS της ΙΩΝΙΑ.

πιπεράκια μπακάλικα ψητά ξυδάτα
Print Friendly, PDF & Email

Πηγή: caruso.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.