Πως καταψύχουμε καρότα


Καλή σας μέρα φίλοι μας!
Ένα πρόβλημα με το χέρι μου με δυσκολεύει στο να ετοιμάζω αναρτήσεις αυτόν τον καιρό.
Πρέπει να πάρω κάποια στιγμή την απόφαση να το χειρουργήσω, αλλά συνεχώς το αναβάλλω.
Επίσης κάποιες (ευχάριστες) οικογενειακές υποχρεώσεις με κρατάνε αυτόν τον καιρό μακριά από το blogging, περιορίζοντάς μου τον χρόνο που είχα για να ασχοληθώ με αυτό.
Όμως είμαστε πάντα κοντά σας, συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε κανονικά και με αγάπη, έχουμε πάρα πολλές συνταγές να μοιραστούμε μαζί σας, και ελπίζω κάποια στιγμή να βρω λίγο παραπάνω χρόνο για να επιστρέψουμε στις συχνές μας αναρτήσεις.
Μην ξεχνάτε πάντως πως στο blog μας θα βρείτε πάνω από 2.500 συνταγές, που ελπίζουμε να νοστιμίσουν το τραπέζι σας!
Για σήμερα έχουμε «Κατάψυξη», μια Κατηγορία που αγαπήσατε και δείξατε περισσότερο ενδιαφέρον από όσο φανταζόμασταν, και την οποία όπως σας έχουμε υποσχεθεί, θα συνεχίσουμε να εμπλουτίζουμε με χρήσιμες αναρτήσεις.

Τα καρότα μου πιάνουν χώρο στο ψυγείο μου, γιατί για κάποιον ανεξήγητο λόγο όταν αγοράζω καρότα δεν ξέρω τι μανία με πιάνει και παίρνω ένα σωρό.
Και να πεις ότι έχω καμιά τρελή αδυναμία σ’ αυτά??
Η φίλη μου η Νιόβη βάζει καρότα ακόμη και στα σουτζουκάκια της, εγώ τα χρησιμοποιώ όπου κλασσικά χρειάζεται καροτάκι (φασολάδες, πρασόρυζο, αλά πολίτα κλπ) σε κάποια κριτσινάκια μου και στα carrot cakes μου.
Παρ’ όλα αυτά ποτέ δεν αγοράζω λίγα καρότα, πάντα αγοράζω παραπάνω από όσα χρειαζόμαστε κι αυτό μάλλον θα πρέπει να το κοιτάξω.
Ευτυχώς υπάρχει πάντα η κατάψυξη για όσα περισσεύουν!
Καρότα μπορούμε να καταψύξουμε τόσο κομμένα σε ροδέλες ή μπαστουνάκια, όσο και τριμμένα.
Η διαδικασία κατάψυξής τους είναι λίγο διαφορετική, αλλά γενικά δεν έχει καμιά δυσκολία.
Πάμε να σας πω τι κάνουμε!

Πρώτα απ’ όλα πλένουμε καλά τα καρότα και αφαιρούμε την εξωτερική τους φλούδα. Βολεύει πολύ το γκατζετάκι που καθαρίζουμε τις πατάτες, τσάκα τσάκα ξεφλουδίζονται τα καρότα και μ’ αυτό.
Αφού τα πλύνουμε και ξεφλουδίσουμε, τα κόβουμε σε ροδέλες ή μπαστουνάκια, ανάλογα με τις συνταγές μας που θα τα χρησιμοποιήσουμε.
Αυτά θα πάνε για τις φασολάδες μας, το πρασόρυζό μας, τις σούπες μας και γενικά για τα φαγάκια όπου χρειάζεται να προσθέσουμε καρότο σε ροδέλες ή μπαστουνάκια.

Κατόπιν τα ρίχνουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό και τα βράζουμε για 3 ΜΟΝΟ λεπτά (ο χρόνος μετράει από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός).
Τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε σε μπολ με κρύο νερό.
Αλλάζουμε το νερό 2-3 φορές, για να κρυώσουν πιο γρήγορα.
Κατόπιν τα στραγγίζουμε καλά και τα απλώνουμε σε καθαρές πετσέτες κουζίνας.
Αφού στεγνώσουν καλά, είναι έτοιμα να μπουν σε σακουλάκια από τα οποία αφαιρούμε όσο πιο πολύ αέρα γίνεται, και να τοποθετηθούν στην κατάψυξη.

Αν τώρα θέλουμε να καταψύξουμε τριμμένα καρότα, αρχικά θα τα πλύνουμε-ξεφλουδίσουμε και αυτά. Κατόπιν θα τα τρίψουμε στο χοντρό του τρίφτη.
Αυτά θα τα χρησιμοποιήσουμε για τους καροτοκεφτέδες μας, τα carrot cakes μας, τα μπιφτέκια μας (εγώ πολλές φορές βάζω και λίγο τριμμένο καροτάκι στα μπιφτέκια μου), και γενικά όπου χρειάζεται να προσθέσουμε τριμμένο καροτάκι.

Θα τα βάλουμε να βράσουν για 2 ΜΟΝΟ λεπτά.
Στην περίπτωση των τριμμένων καρότων, θα χρειαστεί να ξαφρίσουμε κατά την διάρκεια του βρασμού.
Κατόπιν θα τα στραγγίξουμε σε σουρωτό που δεν έχει μεγάλες τρύπες (μην μας χυθούν τα καροτάκια) και θα τα αφήσουμε να κρυώσουν καλά.
Μετά κάνουμε το κόλπο με την πετσέτα που είχαμε κάνει και στα κολοκυθάκια.
Παίρνουμε με ένα κουτάλι 2 κουταλιές τριμμένα καρότα, τα κλείνουμε μέσα σε καθαρή πετσέτα και στρίβουμε την πετσέτα 4-5 φορές, να φύγουν τα υγρά που έχουν τα καρότα.
Τώρα είναι έτοιμα και αυτά να μπουν σε σακουλάκια και να πάρουν τον δρόμο για την κατάψυξη.

Τα βάζουμε σε σακουλάκια όσο πιο απλωτά γίνεται, αυτό θα μας διευκολύνει να αφαιρέσουμε πιο εύκολα από την κατάψυξη την ποσότητα που θέλουμε, όταν τα χρειαστούμε.
Δεν ξεχνάμε να βάλουμε χαρτάκι με την ημερομηνία κατάψυξης και την ποσότητα που καταψύξαμε (π.χ 5 καρότα ή 400 γρ. καρότα ή 2 φλιτζάνια τριμμένα καρότα κλπ.)
Ακόμα και σκέτο «καρότα» να βάλουμε αν δεν μας ενδιαφέρει η ποσότητα, είναι απαραίτητο.
Πολλές φορές μέσα στην κατάψυξη είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις κάποια τρόφιμα, την έχω πατήσει με σπανάκι και αντίδια, που δεν είχα βάλει χαρτάκι (δάσκαλε που δίδασκες ….) και με τίποτα δεν κατάφερα να τα ξεχωρίσω.
Γι αυτό χαρτάκι πάντα, από την μέσα μεριά της σακουλίτσας.
Καλή επιτυχία!

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.

Πηγή: syntageskardias.blogspot.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.