Σεσκουλοντολμαδάκια

Είμαστε σε μια περίοδο μεταβατική ως προς τα λαχανικά και φρούτα που είναι της εποχής.

Βέβαια όλο τον χρόνο βρίσκει κανείς από όλα τα λαχανικά, μιας και υπάρχουν αυτά του θερμοκηπίου ή τα κατεψυγμένα ή αυτά σε συσκευασίες κονσέρβας. Όσοι με παρακολουθείτε θα έχετε προσέξει ότι δίνω μεγάλη έμφαση στη χρήση, τουλάχιστον των λαχανικών, όταν είναι στην εποχή τους.

Έτσι λοιπόν εν μέσω νηστείας σκέφτηκα να φτιάξω αυτά τα ντολμαδάκια με φύλλα σέσκουλου, κάτι που έχω δοκιμάσει και παλιότερα. Κάποιες άλλες φορές, είχα κάνει και με παραπούλια λάχανου ή αυτά με παραπούλια από λαχανάκια Βρυξελλών. Η γέμιση μπορεί να ποικίλει να είναι με κιμά ή με ρύζι και κουκουνάρι ή ακόμη και με θαλασσινά και προσθήκη  διάφορων μυριστικών, ανάλογα την εποχή.

Η σημερινή παρασκευή είναι  νηστίσιμη και σε μικρή ποσότητα ίσα να φάμε δυο άνθρωποι συνοδεύοντας τα με αυτή την ζεστή σαλάτα με ντοματίνια και σπαράγγια.

 

Σεσκουλοντολμαδάκια

Print Recipe

Μερίδες
25 κομμάτια
Μερίδες
25 κομμάτια
Σεσκουλοντολμαδάκια

Print Recipe

Μερίδες
25 κομμάτια
Μερίδες
25 κομμάτια

Συστατικά

  • 2 μεγάλα μάτσα σέσκουλα προτιμούμε να έχουν μεγάλα φύλλα.
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 5 κουτ. σούπας ρύζι καρολίνα
  • 2-3 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 50 ml ελαιόλαδο και λίγο για την κατσαρόλα
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Διαλέγουμε τα μεγαλύτερα φύλλα από τα σέσκουλα. Κόβουμε το κοτσάνι και τα πλένουμε καλά. Αν κάποια είναι πολύ μεγάλα τα κόβουμε στη μέση. Επίσης αν το κεντρικό κοτσάνι του φύλλου είναι πολύ χοντρό το αφαιρούμε προσεκτικά με ένα κοφτερό μαχαίρι.

  2. Σε νερό που βράζει τα βουτάμε για 30 δευτερόλεπτα και τα μεταφέρουμε σε μια λεκάνη με παγωμένο νερό. Αφήνουμε ένα με δυο λεπτά και στραγγίζουμε.

  3. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να βράσει λίγο και να μην έχει υγρά η γέμιση.

  4. Σε επιφάνεια εργασίας βάζουμε ένα ένα τα φύλλα από τα σέσκουλα και μοιράζουμε στο καθένα μια κουταλιά από τη γέμιση, ανάλογα με το μέγεθος του φύλλου.

  5. Τυλίγουμε κλείνοντας πρώτα από το πλάι και συνέχεια ρολάροντας κάνοντας ένα ντολμαδάκι.

  6. Αραδιάζουμε τα ντολμαδάκια σε απλωτή κατσαρόλα προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο από πάνω και νερό τόσο όσο να τα σκεπάζει καλά.

  7. Σκεπάζουμε με ένα πιάτο και τοποθετούμε στην εστία στη δυνατή ένταση. Μόλις αρχίσει ο βρασμός χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας σε μέτρια και βράζουμε για 15 λεπτά μετρώντας από την ώρα που ανοίξαμε την εστία.

  8. Αποσύρουμε από την εστία αφαιρούμε το πιάτο και σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα για 10 λεπτά. Μεταφέρουμε προσεκτικά τα ντολμαδάκια σε πιάτο.

  9. Συνοδεύουμε με μια σαλάτα εποχής σπιτικό ψωμί και ελιές και αν επιθυμούμε ένα καλό λευκό κρασί.

Πηγή: asproylas.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.