Σπιτικά Παξιμάδια Α) λαδιού και Β) με φρέσκο βούτυρο

 



 Α) Σπιτικά Παξιμάδια λαδιού

Υλικά:

  • 1 κιλό αλεύρι σκληρό Μύλοι Αγ. Γεωργίου (6
    κούπες και 2/5 της κούπας)
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού ξηρή μαγιά
  • 1 κοφτή κουταλιά της σούπας αλάτι
  • 420ml χλιαρό νερό (1
    κούπα και 2/3 της κούπας)
  • 230 ml ελαιόλαδο (1 κούπα)
  • Σε κάθε κομμάτι, 1
    κουταλιά ρίγανη(προαιρετικά)

 Η 1 κούπα να περιέχει 250ml
νερό

 

Εκτέλεση

Στον
κάδο του μίξερ προσθέτουμε όλα τα υλικά.

Ανακατεύουμε
με τον γάντζο για τη ζύμη, αρχικά αργά (για να μην

 πεταχτεί το αλεύρι) και κατόπιν γρήγορα μόνο για 5΄. 

Γίνεται μία συμπαγής ζύμη.

Την σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και την
αφήνουμε να ξεκουραστεί στον πάγκο μας, για 45΄.

Κατόπιν
προσεκτικά απλώνουμε τη ζύμη μας στο πάγκο και με ένα κοφτερό μαχαίρι ή
σπάτουλα,

 την μοιράζουμε σε 4μέρη.

Απλώνουμε
κάθε κομμάτι σε σχήμα παραλληλόγραμμου, πασπαλίζουμε
(προαιρετικά) με ρίγανη και τα 

διπλώνουμε από την μεγάλη πλευρά.

Τοποθετούμε
λαδόκολλα στο ταψί του φούρνου και μεταφέρουμε προσεκτικά τα ζυμάρια μας. 

Δεν προσθέτουμε καθόλου αλεύρι.

Τα
χαράζουμε βαθιά, σε απόσταση 1εκ. και τα σκεπάζουμε με μια μεμβράνη.

Τα
αφήνουμε να ξεκουραστούν στον πάγκο μας, για 1,5 ώρα.

Ταυτόχρονα
ανάβουμε το φούρνο στους 180˚
C στην αντίσταση.

Όταν
περάσει η ώρα, τα αλείφουμε με νερό και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στη
μεσαία σχάρα για 40΄.

Βγάζουμε
τα ψωμιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε μία σχάρα, για να μην μαλακώσουν.

Όταν
κρυώσουν τα κόβουμε σε φέτες με κοφτερό μαχαίρι και τα ξαναβάζουμε σε
προθερμασμένο 

φούρνο, στους 120˚C στον αέρα, για 1 ώρα. Τα ελέγχουμε και αν
είναι ακόμα μαλακά, τα 

αναποδογυρίζουμε και συνεχίζουμε το φρίξιμο για ακόμα 30΄.

Σβήνουμε
τον φούρνο και τα αφήνουμε ακόμα 10΄.

Τα
αφαιρούμε από εκεί και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.

Τα
αποθηκεύουμε σε σκεύος που κλείνει καλά, για να μην μαλακώσουν.

 

ΤΙΡ:

 

1.Αν
θέλουμε τα παξιμάδια μας να είναι μεγαλύτερα, τα τεμαχίζουμε σε 2 κομμάτια.

2.
Μπορούμε να προσθέσουμε αλεύρι ολικής ή ζυμωτό ή διάφορους σπόρους, αν θέλουμε
να έχουμε παξιμάδια ολικής, φτάνει να είναι όλα σε μικρότερη ποσότητα από το
λευκό αλεύρι.

3.
Αν θέλουμε να έχουν διαφορετική γεύση, μπορούμε σε κάθε κομμάτι να προσθέσουμε
διαφορετικό μυρωδικό π.χ. ρίγανη, πάπρικα, θυμάρι, σαφράν, κ.ά.

 

………………………………………………………

 

Β) Παξιμάδια με φρέσκο βούτυρο

 

Υλικά:

 

  • 150γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγ.
    Γεωργίου, (1 κούπα)
  • 350γρ. αλεύρι σκληρό Μύλοι Αγ. Γεωργίου, (2
    κούπες και 1/3 κούπας)
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά ή 25γρ. φρέσκια μαγιά
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 3 κοφτές κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 50ml νερό σε
    θερμοκρασία δωματίου
  • 125 ml γάλα σε θερμοκρασία δωματίου (γάλα και νερό
    2/3 τη κούπας)
  • 2 μέτρια αβγά
  • 150γρ. φρέσκο βούτυρο (Lurpak)
    κομμένο σε κύβους, σε θερμοκρασία δωματίου
  • Σε κάθε κομμάτι, 1
    κουταλιά γλυκάνισο(προαιρετικά)

 

1 αβγό ή γάλα για το άλλειμα

Η κούπα να περιέχει 250ml
νερό

 

Εκτέλεση:

 

 

Στον
κάδο του μίξερ προσθέτουμε όλα τα υλικά, εκτός από το βούτυρο.

Ανακατεύουμε
με τον γάντζο για τη ζύμη, αρχικά αργά (για να μην πεταχτεί το αλεύρι) 

και
κατόπιν γρήγορα.

Στο
τέλος προσθέτουμε ένα ένα τα κυβάκια του βουτύρου.

Συνεχίζουμε
το χτύπημα μόνο για 5΄. Γίνεται μία συμπαγής ζύμη που κολλάει αρκετά.

Την σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και την
αφήνουμε να ξεκουραστεί στον πάγκο μας, για 45΄.

Κατόπιν
προσεκτικά απλώνουμε τη ζύμη μας στο πάγκο και με ένα κοφτερό μαχαίρι ή
σπάτουλα, την μοιράζουμε σε 2 μέρη.

Απλώνουμε
κάθε κομμάτι σε σχήμα παραλληλόγραμμου, πασπαλίζουμε (προαιρετικά) με τον γλυκάνισο και διπλώνουμε από την μεγάλη
πλευρά.

Τοποθετούμε
σε 2 μακρόστενες φόρμες λαδόκολλα και μεταφέρουμε προσεκτικά τα ζυμάρια μας. 

Δεν προσθέτουμε καθόλου αλεύρι.

Τα
χαράζουμε βαθιά, σε απόσταση 1εκ. και τα σκεπάζουμε με μια μεμβράνη.

Τα
αφήνουμε να ξεκουραστούν στον πάγκο μας, για 1,5 ώρα.

Ταυτόχρονα
ανάβουμε το φούρνο στους 180˚
C στην αντίσταση.

Όταν
περάσει η ώρα, τα αλείφουμε με αυγό (που το έχουμε ανακατέψει με 2 κουταλιές
νερό), ή γάλα 

και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα για 40΄.

Βγάζουμε
τα ψωμιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε μία σχάρα, για να μην μαλακώσουν.

Όταν
κρυώσουν εντελώς, τα κόβουμε σε φέτες με κοφτερό μαχαίρι και τα ξαναβάζουμε σε
προθερμασμένο φούρνο, στους 120˚
C στον αέρα, για 30΄. 

Τα ελέγχουμε και αν
είναι ακόμα μαλακά, τα αναποδογυρίζουμε και συνεχίζουμε το φρίξιμο για ακόμα 30΄.

Σβήνουμε
τον φούρνο και τα αφήνουμε ακόμα 10΄.

Τα
αφαιρούμε από εκεί και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.

Τα
αποθηκεύουμε σε σκεύος που κλείνει καλά, για να μην μαλακώσουν.

 

ΤΙΡ:

1.Αν
θέλουμε τα παξιμάδια μας να είναι μεγαλύτερα, τοποθετούμε με τον ίδιο τρόπο,
όλη τη ζύμη σε μία μεγάλη μακρόστενη φόρμα.

2.
Μπορούμε να μην τα φρίξουμε και να τα φάμε σαν τσουρεκάκια άγλυκα, με τον καφέ
ή στο πρωινό.

3.
Μπορούμε να προσθέσουμε αλεύρι ολικής ή ζυμωτό, αν θέλουμε να έχουμε παξιμάδια
ολικής, φτάνει να είναι σε μικρότερη ποσότητα από το λευκό αλεύρι.

                                                         

Πηγή: mary-syntages.blogspot.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.