Τρυπάτο σοκολατένιο κέικ ψυγείου

Τρυπάτο σοκολατένιο κέικ ψυγείου / Chocolate poke cake

Θα ξεκινήσω ζητώντας προκαταβολικά συγγνώμη. Πρώτον, γιατί έχουν μεσολαβήσει 2 ολόκληροι μήνες από την τελευταία φορά που ανέβασα συνταγή με σοκολάτα, πράγμα εντελώς αδικαιολόγητο και ανεπίτρεπτο που χρήζει επείγουσας αντιμετώπισης. Και δεύτερον, γιατί διάλεξα τη συγκεκριμένη στιγμή για να επανορθώσω φτιάχνοντας το απόλυτο σοκολατένιο κέικ, του τύπου πιο σοκολατένιο πεθαίνεις. Ξέρω, ξέρω θα με βομβαρδίσετε με τα κλασικά κλισέ της εποχής “είναι καλοκαίρι… πώς θα βγω στην παραλία… είμαι σε δίαιτα… ορκίστηκα να μην φάω γλυκό μέχρι…” και με το δίκιο σας. Δεν το κάνω επίτηδες, το ορκίζομαι. Προσπάθησα με νύχια και με δόντια να δείξω αυτοσυγκράτηση και να μην παρασυρθώ αλλά ήταν πάνω από τις δυνάμεις μου.

Τρυπάτο σοκολατένιο κέικ ψυγείου / Chocolate poke cake

Από τη μία η γοητεία της μαύρης σοκολατένιας θεάς, απ’ την άλλη η έμφυτη περιέργεια – το λες και λαιμαργία – της blogger που αψηφά τη λογική και τις θερμίδες, ήρθε και «η κακιά μέρα από το πρωί φαίνεται» που ήταν η σταγόνα που ξεχείλησε το ποτήρι. Και θα μπορούσα να σκεφτώ ένα εκατομμύριο ακόμη δικαιολογίες για να σας πω ή απλά να παραδεχτώ το προφανές: η κατάσταση απαιτούσε απεγνωσμένα σοκολάτα. Και πριν καλά καλά το καταλάβω το κέικ ήταν ήδη στο φούρνο και ήταν πολύ αργά πια για να κάνω πίσω. 

Τρυπάτο σοκολατένιο κέικ ψυγείου / Chocolate poke cake

Το τρυπάτο σοκολατένιο κέικ, poke cake το αποκαλούν οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι, είναι όρος δικής μου επινόησης και προφανώς δεν υφίσταται σε κανένα λεξικό ή βιβλίο ζαχαροπλαστικής. Γιατί τρυπάτο; Μα γιατί έχει τρύπες, φυσικά! Πέρα τούτου δεν είναι παρά ένα νορμάλ κέικ, λευκό ή σοκολατένιο, το οποίο τρυπάμε στην επιφάνεια με τη λαβή μίας ξύλινης κουτάλας(!) και στη συνέχεια το περιχύνουμε με κάποιο υγρό, συνηθέστερα ζαχαρούχο γάλα ή κρέμα ζαχαροπλαστικής ή ακόμη και ζελέ. Το κακό τριτώνει με την επικάλυψη που μπορεί να είναι σαντιγί ή κάποιο γλάσο και ακολουθούν διάφορα καλούδια για διακόσμηση. Εννοείται πως υπάρχουν αμέτρητες εκδοχές του poke cake αλλά η κεντρική ιδέα είναι πάντα η ίδια.

Τρυπάτο σοκολατένιο κέικ ψυγείου / Chocolate poke cake

Στη συνταγή που ακολουθεί έχουμε να κάνουμε με ένα κέικ σοκολάτας που περιχύνεται με ένα υπερνόστιμο μείγμα ζαχαρούχου-σοκολάτας, το οποίο του δίνει συνεκτική αλλά συνάμα ζουμερή υφή και ξεχύνεται καθώς βυθίζεις το κουτάλι σου στο εσωτερικό του. Η επικάλυψη, μια αέρινη σαντιγί ντυμένη κι αυτή στο χρώμα της σοκολάτας, μεταμορφώνει το τρυπάτο κέικ σε πάστα/τούρτα/επιδόρπιο, πείτε το όπως θέλετε. Το κέικ τρώγεται δροσερό από το ψυγείο, απευθύνεται αυστηρά σε μανιώδεις λάτρεις της σοκολάτας και θα ήταν ψέμα αν ισχυριζόμουν ότι είναι ισορροπημένα γλυκό, ελαφρύ κι άλλα παρόμοια. (Αρκεί να μετρήσετε πόσες φορές είπα τη λέξη σοκολάτα μέχρι τώρα.)

Τρυπάτο σοκολατένιο κέικ ψυγείου / Chocolate poke cake

Η αλήθεια είναι ότι ένα μικρό κομμάτι είναι αρκετό πλούσιο και ικανό να καταλαγιάσει τη λαχτάρα σου για σοκολάτα και να ζωγραφίσει ένα χαμόγελο ικανοποίησης στα χείλη σου για ώρα. Από εκεί και πέρα ο καθένας κρίνει και αποφασίζει μόνος του. Η φύση, βλέπετε, έχει προνοήσει και για να μην κάνουμε υπερβολές, σκέφτηκε τις θερμίδες. Σας προειδοποιώ, μην πέσετε στην παγίδα να τις μετρήσετε. Ενίοτε χρειάζεται να κακομαθαίνεις τον εαυτό σου και να του επιτρέπεις μικρές ή μεγάλες απολαύσεις. Δεν συμφωνείτε;

Τρυπάτο σοκολατένιο κέικ ψυγείου / Chocolate poke cake

fiberbanner Για να πετύχει η σαντιγί πρέπει η κρέμα γάλακτος να είναι πλήρης σε λιπαρά κι όχι light και πολύ καλά παγωμένη. Καλό, επίσης, είναι το μπολ που θα την χτυπήσουμε να είναι κρύο. Προσέχουμε να μην την χτυπήσουμε υπερβολικά και «κόψει». Αν συμβεί αυτό, σταματάμε αμέσως το χτύπημα και προσθέτουμε 1−2 κουταλιές παγωμένη κρέμα γάλακτος (αχτύπητη) και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός, μέχρι να ομογενοποιηθεί και να αφρατέψει ξανά.

Τρυπάτο σοκολατένιο κέικ ψυγείου

Προετοιμασία

Ψήσιμο/μαγείρεμα

Συνολικός χρόνος

(+αναμονή: 4 ώρες περίπου)

Κατηγορία: Επιδόρπια

Ποσότητα/μερίδες: 12

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟ ΚΕΙΚ

  • 1 κούπα νερό, βραστό (240ml)
  • ¾ κούπας κακάο άγλυκο σε σκόνη (65g)
  • 2¾ κούπες ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (350g)
  • 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (250g)
  • 1½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1½ κ.γλ. μαγειρική σόδα
  • ½ κ.γλ. αλάτι
  • 3 αυγά, μέτρια
  • 1 κούπα γάλα (240ml)
  • ½ κούπας σπορέλαιο (120ml)
  • 2 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανιλίνες

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

  • 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
  • 150g σοκολάτα κουβερτούρα, τεμαχισμένη

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΝΤΙΓΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

  • 40Οml κρέμα γάλακτος, με 35% λιπαρά, παγωμένη
  • ⅓ κούπας κακάο άγλυκο σε σκόνη (28g)
  • ½ κούπα ζάχαρη άχνη (65g)
  • ½ κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη

ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ

  • σιρόπι & σταγόνες σοκολάτας (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις, και τοποθετούμε τη σχάρα στη δεύτερη θέση από κάτω. Βουτυρώνουμε ένα ορθογώνιο ταψί με διαστάσεις 22x32cm περίπου ή λίγο μικρότερο.
  2. Σε ένα μπολάκι διαλύουμε το κακάο στο βραστό νερό και αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε τη ζάχαρη, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι. Προσθέτουμε τα αυγά, το γάλα, το σπορέλαιο και τη βανίλια και ανακατεύουμε με το μίξερ χειρός ή με το σύρμα για 2 λεπτά, μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Προσθέτουμε το διαλυμένο στο νερό κακάο και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί.
  4. Ψήνουμε το κέικ για 35 με 40 λεπτά ή μέχρι βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ, αυτή να βγαίνει καθαρή. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα.
  5. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε ένα μπολάκι βάζουμε το ζαχαρούχο και την τεμαχισμένη σοκολάτα. Ζεσταίνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων στη μέγιστη ισχύ για 1 λεπτό περίπου. Το βγάζουμε από το φούρνο και ανακατεύουμε. Αν χρειάζεται ζεσταίνουμε για 15 δευτερόλεπτα ακόμη ή μέχρι να λιώσει εντελώς η σοκολάτα. Εναλλακτικά, σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το ζαχαρούχο μαζί με την τεμαχισμένη σοκολάτα, σε πολύ χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να προκύψει ένα λείο μείγμα.
  6. Όταν το κέικ γίνει χλιαρό, χρησιμοποιώντας το πίσω μέρος της λαβής μιας ξύλινης κουτάλας σχηματίζουμε τρύπες (24 ή και περισσότερες) σε όλη την επιφάνεια του κέικ και φτάνοντας μέχρι τον πάτο του ταψιού. Περιχύνουμε το μείγμα ζαχαρούχου-σοκολάτας ομοιόμορφα πάνω στο κέικ, φροντίζοντας να γεμίσουμε τις τρύπες. Αφήνουμε να κρυώσει 1 ώρα περίπου σε θερμοκρασία δωματίου. Στη συνέχεια το βάζουμε στο ψυγείο και αφήνουμε να κρυώσει καλά, 3-4 ώρες περίπου.
  7. Όσο κρυώνει το κέικ ετοιμάζουμε τη σαντιγί σοκολάτας. Χτυπάμε την παγωμένη κρέμα γάλακτος στο μίξερ, σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να αρχίσει να πήζει και να γίνει σαν γιαούρτι. Πασπαλίζουμε με την άχνη και το κακάο, ρίχνουμε τη βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα, μέχρι να πήξει, να αφρατέψει και να σχηματιστούν κορυφές που να στέκονται.
  8. Απλώνουμε τη σαντιγί ομοιόμορφα πάνω στο κρύο κέικ, γαρνίρουμε, αν θέλουμε, με σιρόπι και σταγόνες σοκολάτες και το διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.

3.5.3208

Προσαρμογή συνταγής: Life Love and Sugar

Τρυπάτο σοκολατένιο κέικ ψυγείου / Chocolate poke cake

 

Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.

 

Πηγή: kouzinista.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.