Τυρόπιτα με λιαστή ντομάτα

Τυρόπιτα.. η βασίλισσα των πιτών, η αγαπημένη πίτα μικρών και μεγάλων, πρωταγωνίστρια στις ελληνικές οικογένειες. Εδώ σας δίνουμε μια συνταγή του Δημ. Σκαρμούτσου για άλλη μια σπιτική τυρόπιτα, με τραγανό φύλλο σφολιάτας και πλούσια, πικάντικη και αφράτη γέμιση με φέτα, κεφαλοτύρι και λιαστές ντομάτες. Δοκιμάστε τη!

Υλικά συνταγής

  • Για τη πίτα
  • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο για άλειμμα ταψιού
  • 2 φύλλα σφολιάτας
  • 1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο
  • ½ φλ. τσαγιού γάλα
  • 1 κ.σ. σουσάμι για πασπάλισμα φύλλου (προαιρετικά)
  • Για τη γέμιση
  • 5 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 λίτρο γάλα, ζεστό
  • 350 γρ. φέτα, κατά προτίμηση μαλακή, θρυμματισμένη
  • 100 γρ. κεφαλοτύρι πικάντικο, τριμμένο
  • 3 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
  • 1 φλ. τσαγιού λιαστές ντομάτες σε λάδι, ψιλοκομμένες και καλά στραγγισμένες
  • 1/4 ματσάκι μαϊντανό, μόνο το φύλλα του χοντροκομμένα (προαιρετικά)
  • λίγο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τη γέμιση: Σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους ζεσταίνετε, σε μέτρια φωτιά, το ελαιόλαδο  μέχρι να κάψει ελαφρώς. Προσθέτετε το σιμιγδάλι, πασπαλιστά, ανακατεύοντας διαρκώς με μια ξύλινη κουτάλα, και το καβουρδίζετε για 3-4 λ ή μέχρι να πάρει ανοιχτό καστανό χρώμα και να βγάλει το άρωμά του.
  2. Χαμηλώνετε τη φωτιά, προσθέτετε σταδιακά το ζεστό γάλα, ανακατεύοντας με σύρμα διαρκώς και έντονα, ώστε η κάθε δόση να απορροφάται από το σιμιγδάλι, πριν προσθέσετε την επόμενη. Μόλις έχετε μια ομοιογενή και πυκνή κρέμα την αποσύρετε αμέσως από τη φωτιά. 
  3. Προσθέτετε στη κρέμα τη φέτα, το κεφαλοτύρι, τα αυγά και ανακατεύετε με κουτάλα, με γρήγορες κινήσεις. Τέλος προσθέτετε τις λιαστές ντομάτες, προαιρετικά το μαϊντανό, ελάχιστο αλάτι, γιατί τα τυριά είναι αλμυρά, και άφθονο πιπέρι και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως τα υλικά. Αφήνετε το μείγμα στην άκρη να κρυώσει καλά.
  4. Για τη πίτα: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Λαδώνετε ένα βαθύ στρογγυλό ταψάκι 26 εκ. και στρώνετε στη βάση του το 1 φύλλο σφολιάτας, καλύπτοντας και τα τοιχώματα ως τη μέση. Αδειάζετε τη γέμιση στο φύλλο, την απλώνετε ομοιόμορφα και τη σκεπάζετε με το 2ο φύλλο σφολιάτας. Γυρίζετε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα και τις στριμώχνετε στα τοιχώματα του ταψιού.
  5. Εναλλακτικά αν θέλετε να κάνετε ατομικές τυρόπιτες απλώνετε τα φύλλα σφολιάτας, τα  “ανοίγετε” ελαφρώς με πλάστη και τα κόβετε σε τετράγωνα κομμάτια επιλογής σας. Μοιράζετε τη γέμιση ισομερώς σε κάθε κομμάτι και διπλώνετε το κάθε φύλλο, ελαφρώς βρεγμένο στις άκρες του, περιμετρικά ώστε να “θωρακιστεί” καλά μέσα η γέμιση και μη χυθεί στο ψήσιμο. Το “σφραγίζετε” γύρω γύρω με την άκρη ενός πιρουνιού και το βάζετε σε λαδωμένο ταψί. 
  6. Σε ένα μπολάκι χτυπάτε το αυγό με το γάλα και περιχύνετε την επιφάνεια της πίτας. Απλώνετε το μείγμα με ένα πινέλο και προαιρετικά από πάνω πασπαλίζετε το σουσάμι. Αν προτιμήσατε τις ατομικές τυρόπιτες τις “βουρτσίζετε” με ένα πινέλο με μπόλικο μείγμα αυγού και τις πασπαλίζετε προαιρετικά με σουσάμι. 
  7. Ψήνετε τη τυρομπουγάτσα σας, στο μεσαίο ράφι του προθερμασμένου φούρνου, για 45-50λ, μέχρι να ροδίσει και να γυαλίσει καλά η επιφάνειά της. Για τις ατομικές τυρόπιτες θα χρειαστείτε 5-10 λ λιγότερο ψήσιμο, πάντα ανάλογα με το φούρνο σας. Καλή σας όρεξη!!!

loading…

Sintayes.gr,

Συνταγή: Τυρόπιτα με λιαστή ντομάτα

Πηγή: sintayes.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: