Τυρόπιτα Σκοπέλου, Στριφτή & Στριμμένη στο τηγάνι (Video)

Πάντα με γοήτευε η Σκοπελίτικη τυρόπιτα, στριφτή σαν κοχλίας και κριτσανιστή, μου φαινόταν πολύ ιδιαίτερη, αλλά δεν είχα δοκιμάσει να την κάνω ποτέ! Για κάποιο λόγο – αδικαιολόγητο όπως αποκαλύφθηκε εκ των υστέρων – νόμιζα ότι ήταν πολύ δύσκολη η τεχνική της και ήθελα να μου τη μάθει κάποιος που ήξερε. Έτσι όταν αποφασίσαμε να κάνουμε με τον Ηλία Μαμαλάκη αυτή τη σειρά βίντεο με πίτες απ’ την ελληνική παράδοση που χρησιμοποιούνται ως έμπνευση για εκμοντερνισμένες συνταγές, η πρώτη που του ζήτησα να κάνουμε ήταν η Σκοπελίτικη.

strifti strimmeniΚαι μου λέει ο Ηλίας, όχι μόνο θα κάνουμε Σκοπελίτικη στριφτή αλλά και στριμμένη, και ο νους μου πήγε σε δύσκολο χαρακτήρα που θα μου γκρίνιαζε σε τοπική διάλεκτο, όσο θα την μαγείρευα εγώ ο Αθηναίος!

Αλλά άλλο είχε στο μυαλό του ο Ηλίας! Η λέξη στριφτή πάει στο σχήμα κοχλία που παίρνει ένα μπαστουνάκι που γυρίζει γύρω απ τη μία του άκρη κυκλικά. Η λέξη στριμμένη όμως, αναφέρεται στη περιστροφή του μπαστουνιού γύρω απ’ τον άξονά του, σαν να στίβεις μια πετσέτα, ένα πράγμα. Μια μικρή τεχνική λεπτομέρεια, που δημιουργεί πτυχώσεις και έτσι διασφαλίζει έξτρα τραγανότητα στο τηγάνισμα.

Γιατί το άλλο χαρακτηριστικό της Σκοπελίτικης είναι ότι γίνεται στο τηγάνι τσακ-μπάμ. Στο γέμισμα εμείς μετριάσαμε την μονοδιάστατη αλμυρότητα της φέτας, αναμιγνύοντας την με ανθότυρο και έτσι έχουμε μια πιο φίνα και ελαφριά γεύση. Η τελευταία παρέμβαση επί της παραδοσιακής συνταγής ήταν να προσθέσουμε λίγο καραμελωμένο πράσο που θα δώσει έξτρα γλύκα, κομψότητα και νοστιμιά και λίγο δυόσμο που θα δώσει αρώματα και χαρακτήρα.

Τυρόπιτα Σποπέλου Στριφτή & Στριμμενη στο Τηγάνι

Οι παρεμβάσεις αυτές αποσκοπούν στο να μεταφέρουμε την αυθεντική συνταγή της Σκοπελίτικης, πιο κοντά στη σύγχρονη γεύση της πόλης, αλλά εσείς είστε ελεύθεροι να το χειριστείτε όπως θέλετε, ακολουθώντας ή μη τις νεοτερικές γαστρονομικές προτάσεις μας. Σημασία έχει να δείτε στο βίντεο την τεχνική με την οποία κάνετε το μπαστουνάκι και πως το στρίβετε, ώστε να γίνει η στριφτή και στριμμένη Σκοπελίτικη τυρόπιτα. Και στη πορεία να συνειδητοποιήσετε πόσο πανεύκολη παρασκευή είναι, ώστε να την δοκιμάσετε σπίτι.

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Πανεύκολη και γρήγορη συνταγή που με λίγη προπόνηση στο γέμισμα και στη κατασκευή της στριμμένης – στριφτής τυρόπιτας, βγαίνει σε 20-25′.

Υλικά για 4 μερίδες

1 συσκευασία χωριάτικο φύλλο  Χρυσή Ζύμη
200 γρ. φέτα, τριμμένη
200 γε. ανθότυρο, τριμμένο
1 αυγό
5-6 φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα
πιπέρι
1 μικρό πράσο καραμελωμένο σε ροδέλες (προαιρετικά)
200 ml. ελαιόλαδο

Διαδικασία Παρασκευής

1. Προεργασία:

Βγάζετε τα φύλλα απ’ τη κατάψυξη σε θερμοκρασία δωματίου τουλάχιστον 2 ώρες πριν τη παρασκευή ή τα βάζετε στο ψυγείο την προηγούμενη μέρα. Εφόσον επιλέξετε να βάλετε πράσο, το καραμελώνετε βάζοντάς το σε τηγάνι με λίγο νερό και ελαιόλαδο σε χαμηλή ένταση, ώστε αφού εξατμιστεί το νερό που θα έχει μαλακώσει το πράσο, να σοταριστεί για λίγο στο λάδι και να νοστιμίσει.

Τυρόπιτα Σποπέλου Στριφτή & Στριμμενη στο Τηγάνι

2. Ετοιμάζετε τη γέμιση:

Σε ένα μπολ τρίβετε τη φέτα και το ανθότυρο και τα αναμιγνύετε με ένα πιρούνι. Προσθέτετε το αυγό, τον δυόσμο, πιπέρι και το καραμελωμένο πράσο εφόσον επιλέξετε να το χρησιμοποιήσετε και τα αναμιγνύετε καλά.

Τυρόπιτα Σποπέλου Στριφτή & Στριμμενη στο Τηγάνι

3. Γεμίζετε τις στριφτές και στριμμένες τυρόπιτες:

Βάζετε τα χωριάτικα φύλλα μπροστά σας κατά το μήκος τους και με ένα πιρούνι δημιουργείτε μια γραμμή από γέμιση σε όλο τους το μήκος, δυο πόντους μέσα απ’ την άκρη του φύλλου. Αφού ολοκληρώσετε τη γραμμή, γυρνάτε την άκρη του φύλλου να την καλύψει και συνεχίζετε το γύρισμα μέχρι να καλύψετε τη γραμμή πλήρως με κάποιο περιθώριο 2-3 πόντων επιπλέον. Βάζετε με το δάχτυλο λίγο νερό κατά μήκος του ρολού που φτιάξετε, ώστε να ενωθούν τα φύλλα με λίγο γύρισμα. Τέλος, γυρνάτε λίγο ακόμη το ρολό να κολλήσουν τα φύλλα και κόβετε το υπόλοιπο φύλλο, ώστε να ελευθερώσετε το μπαστουνάκι γεμιστής ζύμης που δημιουργήσατε.

Τώρα θα κάνετε την τυρόπιτα, πρώτα στριμμένη και μετά στριφτή. Δηλαδή κάνετε μια κίνηση σαν να στίβετε πετσέτα, όπου στρίβετε ελαφρά το γεμιστό μπαστούνι περί τον εαυτό του, για να κάνει κάποιες πτυχώσεις που θα δημιουργήσουν τραγανά σημεία. Στη συνέχεια το στριμμένο μπαστούνι το περιστρέφετε κυκλικά γύρω απ’ την μια του άκρη, ώστε να πάρει το σχήμα του κοχλία, και να γίνει στριφτή. Επαναλαμβάνετε για τα υπόλοιπα κομμάτια.
(Eίναι πιο δύσκολο να το περιγράψει κανείς, απ’ το να το κάνει!)

Τυρόπιτα Σποπέλου Στριφτή & Στριμμενη στο Τηγάνι

4. Τηγανίζετε τις τυρόπιτες Σκοπέλου:

Σε ευρύχωρο τηγάνι βάζετε ελαιόλαδο να κάψει στο 9 και στη συνέχεια μειώνετε την ένταση του ματιού στο 6-7 για να μην αρπάξει το ζυμάρι. Μόλις κάψει το λάδι βάζετε προσεκτικά τις τυρόπιτες μέσα και φροντίζετε να μην κολλήσουν. Ρίχνετε λίγο λάδι από πάνω τους και όταν δείτε ότι πήραν χρώμα από κάτω τις γυρνάτε προσεκτικά με λαβίδα ανάποδα να ολοκληρώσετε το τηγάνισμα. Θα χρειαστούν περί τα 4’-5’ λεπτά τηγάνισμα συνολικά. Τις αφαιρείτε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, να πάρει το έξτρα λάδι για λίγα λεπτά και στο 5λεπτο που πέφτει η θερμοκρασία τους, είναι έτοιμες για κατανάλωση.

Τυρόπιτα Σποπέλου Στριφτή & Στριμμενη στο Τηγάνι

Σερβίρισμα:

Από ατομικό πρώτο πιάτο, ως μεζές σε μπουφέ ή κολατσιό για τη δουλειά, οι Σκοπελίτικες τυρόπιτες (πρασάτες ή μη) είναι ένα πεντανόστιμο παραδοσιακό έδεσμα. Εμείς τις σερβίραμε στα πανέμορφα πιάτα της νέας σειράς ΜΗΛΟΣ της ΙΩΝΙΑ και βέβαια τηγανίσαμε στο αντικολλητικό τηγάνι της Fest.

Τυρόπιτα Σποπέλου Στριφτή & Στριμμενη στο Τηγάνι

Τυρόπιτα Σκοπέλου, Στριφτή & Στριμμένη στο τηγάνι (Video) 5.00/5 (100.00%) 1 vote

Πηγή: caruso.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.