Τόνος τατάκι ψημένος σε σουσάμια, αλά Ελληνικά

Ο τόνος τατάκι είναι μια κλασική, απλή Γιαπωνέζικη συνταγή, όπου φιλέτα ή κομμάτια τόνου ψήνονται ελαφρά, με τις πρωτεΐνες τους να μετουσιώνονται θολώνοντας, μόνο στην εξωτερική  επιφάνεια, ενώ στο κέντρο δείχνει σχεδόν ωμός και συνοδεύεται  από μια σάλτσα σόγιας με εσπεριδοειδή.  Στην Ιαπωνία ως βασικό συστατικό της σάλτσας χρησιμοποιούν Ponzu που είναι ένα μίγμα σόγιας με εσπεριδοειδές – συνήθως το τοπικό yuzu- αλλά και άλλα εξωτικά για μας συστατικά όπως dashi που προέρχεται από φύκια και διάφορα ακόμη που με ξεπερνάνε όταν τα ακούω στο Master Chef από σούπερ-ντούπερ-μαγειράκια που συχνά δεν ξέρουν να κάνουν γεμιστά ή μουσακά, αλλά σ’ αυτά είναι αυθεντίες.   

Όσο κι’ αν προσπαθώ στις περισσότερες μη Ελληνικές συνταγές να μένω πιστός στις αυθεντικές εκτελέσεις, θεωρώ πως στις εξωτικές για μας κουζίνες όπως η Γιαπωνέζικη, σπίτια μας πρέπει να κάνουμε κάποιες προσαρμογές με υλικά που είναι οικεία σε μας και συναφή με τα πρωτότυπα.

Αλλιώς, στο βωμό της ακριβούς αναπαράστασης μιας αυθεντικής συνταγής από μια εξωτική για μας κουζίνα, καταδικάζουμε ωραίες ιδέες σε ένα πολύ μικρό κοινό, αυτό που έχει τη διάθεση, το χρόνο και το χρήμα να ψάξει μια σειρά από πολύ εξειδικευμένα τοπικά υλικά προκειμένου να μη «νοθεύσει» την αυθεντικότητα.   Η σχέση των περισσότερων από μας με κουζίνες όπως η Ιαπωνική, η Κινέζικη, η Ταϊλανδέζικη, η Μεξικάνικη, η Περουβιανή ή και η Ινδική έχει καλλιεργηθεί κυρίως μέσα από τοπικά ή έστω ευρωπαϊκά εστιατόρια που κάνουν τέτοια κουζίνα και σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μέσα από βιωματική σχέση με την αυθεντική κουζίνα στον τόπο της. Και όπως θα έπρεπε να ξέρουμε ως κοσμογυρισμένοι, τα εστιατόρια που κάνουν μια κουζίνα εκτός της πατρίδας τους, σχεδόν πάντα προσαρμόζουν τις γεύσεις στα γούστα της διεθνούς πελατείας και τα υλικά στο τι υπάρχει διαθέσιμο.

τόνος τατακι ψητός σουσάμι μαρινάδα σόγιας

Οπότε, καθώς αγγίζω σιγά-σιγά πιο εξωτικές κουζίνες απ’ αυτές που μέχρι τώρα έχετε συνηθίσει στο Cucina Caruso, δεν θα με δείτε να σας ζητάω να στοκάρετε ponzu, yuzu ή dashi παρά μόνον αν θεωρώ ότι κάποιο απ’ αυτά είναι απολύτως απαραίτητο και αξίζει να το βάλετε στο ντουλάπι σας γιατί θα το ξαναχρησιμοποιήσετε.  Θα μπούμε σε εξωτικές κουζίνες με τα λίγα απαραίτητα και θα χαρούμε ό,τι αξίζει να μαγειρέψουμε σπίτι, χωρίς να χρειάζονται 7 χρόνια σπουδές στο κόψιμο ψαριών η στο τέλειο ατμιστό ρύζι, όπως ακούμε συχνά για τους μαγείρους στην Ιαπωνία.

τόνος τατακι ψητός σουσάμι μαρινάδα σόγιας

Εδώ λοιπόν, θα σας καλέσω να απολαύσετε μια πολύ απλή συνταγή για τόνο που είναι εξαιρετικά δημοφιλής διεθνώς και μπορείτε να την κάνετε με υλικά που έχει νόημα να υπάρχουν στο σπίτι σας.  Προϋπόθεση επιτυχίας ένα καλό κομμάτι από τόνο και η αυτοσυγκράτηση σας κατά το ψήσιμο. 

Στον τόνο τατάκι της συνταγής είναι εντυπωσιακό το πως τα ασπρόμαυρα σουσάμια δένουν με ένα σχεδόν ωμό ψάρι και η αλμυρόξινη μαρινάδα αναδεικνύει αρμονικά το σύνολο, προσθέτοντας έντονο χαρακτήρα. Γιαπωνέζικη φινέτσα αλά Ελληνικά !

τόνος τατακι ψητός σουσάμι μαρινάδα σόγιας

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Πολύ εύκολη συνταγή, θα σας πάρει λίγα λεπτά
προετοιμασία, μισή ώρα μαρινάρισμα και 4-5 λεπτά ψήσιμο.  Φροντίστε τα φιλέτα τόνου σας να μην είναι
ούτε πολύ λεπτοκομμένα, ούτε υπερβολικά χοντρά, αλλά περίπου στο 1 εκ. πάχος.

τόνος τατακι ψητός σουσάμι μαρινάδα σόγιας

Υλικά για 4 άτομα

4 φιλέτα τόνου (περι τα 200γρ. έκαστο)
100 γρ. σουσάμι λευκό
30 γρ. σουσάμι μαύρο
10 ml. ελαιόλαδο (για το ψήσιμο)

Για
τη μαρινάδα:

120ml. black soy sauce
1 κ.σ. λευκό ξίδι
1 κ.σ. σησαμέλαιο
20 ml. ελαιόλαδο
1 λάιμ, τον χυμό
1 κ.γ. σκόνη τζίντζερ
½ κ.γ. σκόνη κάρδαμο
2 φρέσκα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες
1 σκελίδα σκόρδο σε λεπτές φέτες

τόνος τατακι ψητός σουσάμι μαρινάδα σόγιας

Διαδικασία Παρασκευής:

1.  Ετοιμάστε τη μαρινάδα και μαρινάρετε τον τόνο

Συνδυάζετε όλα τα υλικά της μαρινάδας σε ένα
μπολ ή μια σακούλα, τα ανακατεύετε και βάζετε μέσα τα φιλέτα του τόνου να
μαριναριστούν για 30’ στο ψυγείο. 

τόνος τατακι ψητός σουσάμι μαρινάδα σόγιας

2. Ψήνετε τα φιλέτα:

Βγάζετε τα φιλέτα απ’ τη μαρινάδα και αφού τα
στραγγίσετε ελαφρά,  τα κυλάτε σε ένα
σκεύος με τα συνδυασμένα σουσάμια για να κολλήσουν παντού πάνω τους.

Βάζετε ένα σχαροτήγανο σε δυνατό μάτι και όταν
κάψει λίγο, προσθέτετε ελάχιστο ελαιόλαδο. Ακουμπάτε τα δυο φιλέτα πάνω. Τα
γυρνάτε ανά λεπτό, 3 φορές. Στα 4 λεπτά περίπου είναι έτοιμα σε λογική τατάκι,
εφόσον το πάχος τους είναι περί το 1 εκ.

τόνος τατακι ψητός σουσάμι μαρινάδα σόγιας

Ακουμπάτε τα φιλέτα σε ένα ξύλο κοπής.

3. Σερβίρετε τα φιλέτα:

Κόβετε τα φιλέτα σε λωρίδες (ταλιάτα). Τα
ακουμπάτε στο πιάτο και ρίχνετε λίγη απ’ τη μαρινάδα πάνω και γύρω τους.

τόνος τατακι ψητός σουσάμι μαρινάδα σόγιας

Σερβίρισμα:

Μπορείτε να σερβίρετε τον τόνο με πράσινη
σαλάτα, άγριο ρύζι, βραστά λαχανικά ή με λεπτές φέτες παντζαριού εναλλασσόμενες
με αντίστοιχες από ξινόμηλο που είναι ο συνδυασμός που επιλέξαμε εμείς και
ταίριαζε απόλυτα.

τόνος τατακι ψητός σουσάμι μαρινάδα σόγιας

Σερβίραμε στα πιάτα της νέας σειράς ANTIGONI της ΙΩΝΙΑ και μαγειρέψαμε κατά τη προσφιλή
μας συνήθεια σε αντικολλητική
γκριλιέρα της Fest.

τόνος τατακι ψητός σουσάμι μαρινάδα σόγιας
Print Friendly, PDF & Email

Πηγή: caruso.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.