Φοκάτσια με μαγιά ή προζύμι χωρίς ζύμωμα

Φοκάτσια ή πιο σωστά φοκάτσα είναι ένα παρασκεύασμα Ιταλικής προέλευσης, θα μπορούσαμε να το αντιστοιχίσουμε με τη δική μας τη λαγάνα, όμως αυτό είναι περισσότερο φουσκωμένο και αφράτο.

Είναι ένα αφράτο  ψωμί στην ουσία που στην επιφάνεια του έχουμε προσθέσει κάποια υλικά επιπλέον.

Έχω φτιάξει άλλες δυο φορές μια προσθέτοντας  ντοματίνια και κρεμμύδια και μια πατάτες.

Ανταλλάσσοντας ιδέες και φωτογραφίες με την κόρη, ζήλεψα τη δική της φοκάτσια η οποία μπορεί να γίνει και με προζύμι. Έτσι μέσα σε διάστημα δυο εβδομάδων έγινε δυο φορές τη μια με μαγιά και την άλλη με προζύμι.

Σας δίνω και τις δύο διαδικασίες, με μαγιά ή προζύμι. Η διαδικασία με το προζύμι είναι λίγο πιο χρονοβόρα αλλά αξίζει τον κόπο έχει άλλη νοστιμιά.

Φοκάτσια με μαγιά ή προζύμι

Print Recipe

Φοκάτσια με μαγιά ή προζύμι

Print Recipe

Συστατικά

Για τη φοκάτσια

  • 500 γρ
    αλεύρι δυνατό
  • 10 γρ
    αλάτι
  • 6 γρ
    μαγιά ή 120 γρ προζύμι
  • 400 γρ
    νερό
  • 60 ml
    εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Για την επικάλυψη


  • ντοματίνια

  • ρίγανη

  • ανθό αλατιού

  • μπαχαρικά ή βότανα ρίγανη ή μείγμα μπαχαρικών ή δεντρολίβανο ή θυμάρι

Διαδικασία

Με μαγιά

  1. Σε ένα μπολ ανάδευσης κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά και φτιάχνουμε ένα λακουβάκι στο οποίο θα προσθέσουμε τη μαγιά και σταδιακά το νερό, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα ώσπου να ενσωματωθεί καλά στο αλεύρι και να πάρουμε μια ζύμη.

  2. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανασηκώνουμε τη ζύμη να πάει από κάτω. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να σταθεί για 30 λεπτά.

  3. Μετά το τη μισή ώρα με τα χέρια μας ή με τη σπάτουλα ανασηκώνουμε τη ζύμη από τη βάση του μπολ προς τα επάνω και διπλώνουμε προς τα κάτω κάνοντας αυτή την κίνηση σε όλη τη ζύμη τρεις τέσσερις φορές.

  4. Αφήνουμε και πάλι 30 λεπτά και επαναλαμβάνουμε το ίδιο στάδιο όπως παραπάνω και αυτό το κάνουμε άλλη μια φορά. (Σύνολο τρεις φορές) Αφήνουμε πάλι 30 λεπτά.

  5. Στρώνουμε ένα ταψί με διαστάσεις 25χ30 με χαρτί ψησίματος. Πασπαλίζουμε με αλεύρι καλαμποκιού ή σιμιγδάλι.

  6. Αδειάζουμε τη ζύμη μέσα στο ταψί και απλώνουμε με τα χέρια μας ομοιόμορφα κάνοντας μερικά λακουβάκια με τα δάκτυλα μας.

  7. Πλένουμε τα ντοματάκια τα κόβουμε στη μέση και τα μοιράζουμε στην επιφάνεια της ζύμης. Πασπαλίζουμε με ρίγανη ή μείγμα μπαχαρικών και ανθό αλατιού.

  8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 20 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο μας.

  9. Βγάζουμε από το φούρνο μεταφέρουμε σε σχάρα για 5 λεπτά και σερβίρουμε όσο ακόμη είναι ζεστή.

Με προζύμι

  1. Σε μπολ ανάδευσης προσθέτουμε το αναζωογονημένο προζύμι και το νερό (50 ml λιγότερο από αυτό της διαδικασίας με μαγιά) και ανακατεύουμε καλά με σύρμα κουζίνας. Προσθέτουμε τα άλευρα (κοσκινισμένα) και ανακατεύουμε ελαφρά με μια σπάτουλα. Αφήνουμε να σταθεί για μια ώρα (φάση αυτόλυσης).

  2. Μετά τη μια ώρα προσθέτουμε το αλάτι και με τα χέρια μας το ενσωματώνουμε στο μείγμα φροντίζοντας να ομοιογενοποιηθεί και η ζύμη.

  3. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανασηκώνουμε τη ζύμη να πάει από κάτω. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να σταθεί για 30 λεπτά.

  4. Μετά το τη μισή ώρα με τα χέρια μας ή με τη σπάτουλα ανασηκώνουμε τη ζύμη από τη βάση του μπολ προς τα επάνω και διπλώνουμε προς τα κάτω κάνοντας αυτή την κίνηση σε όλη τη ζύμη τρεις τέσσερις φορές.

  5. Αφήνουμε και πάλι 30 λεπτά και επαναλαμβάνουμε το ίδιο στάδιο όπως παραπάνω και αυτό το κάνουμε άλλη μια φορά. (Σύνολο τρεις φορές) Αφήνουμε πάλι 30 λεπτά.
    Σε αυτή τη φάση αν θέλουμε αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο για 12 ή και περισσότερες ώρες.

  6. Στρώνουμε ένα ταψί με διαστάσεις 25χ30 με χαρτί ψησίματος. Πασπαλίζουμε με αλεύρι καλαμποκιού ή σιμιγδάλι.

  7. Αδειάζουμε τη ζύμη μέσα στο ταψί και απλώνουμε με τα χέρια μας ομοιόμορφα κάνοντας μερικά λακουβάκια με τα δάκτυλα μας. Αφήνουμε να φουσκώσει η ζύμη.

  8. Πλένουμε τα ντοματάκια τα κόβουμε στη μέση και τα μοιράζουμε στην επιφάνεια της ζύμης. Πασπαλίζουμε με ρίγανη ή μείγμα μπαχαρικών και ανθό αλατιού.

  9. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 20 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο μας.

  10. Βγάζουμε από το φούρνο μεταφέρουμε σε σχάρα για 5 λεπτά και σερβίρουμε όσο ακόμη είναι ζεστή.

Σημειώσεις

Η επισήμανση “ανάλογα με το φούρνο” έχει τη σημασία της. Τη μία την έψησα στο σπίτι και την άλλη σε φιλικό μου σπίτι. Η διαφορά  ήταν εμφανής.

Αν ο φούρνος δεν έχει τη ρύθμιση του αέρα θα θέλει 10 βαθμούς πιο πολύ με τις αντιστάσεις και ίσως 5-10 λεπτά χρόνο περισσότερο.

Επίσης να επισημάνω ότι η ζύμη της φοκάτσια είναι πολύ μαλακιά  μην περιμένετε να πάρετε μια ζύμη ψωμιού. Οι αναλογίες υλικών είναι υπολογισμένες για να πάρουμε μια τέτοια ζύμη.

Για τη διαδικασία του προζυμιού μπορείτε να δείτε εδώ.

Πηγή: asproylas.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.