Χρωματιστά καρότα ψητά συνοδευμένα με πέστο από φιστίκια

Πριν λίγες μέρες σε αυτή τη συνταγή με τα μπιφτέκια γλυκοπατάτας σας είχα παρουσιάσει αυτά τα χρωματιστά καρότα που πρόσφατα ανακάλυψα από παραγωγό στην Στυλίδα. Τα είχα δει, πριν χρόνια, να τα παρουσιάζει φίλη που ζει στην Ολλανδία, στην Ελλάδα δεν τα είχα συναντήσει άλλη φορά.

Ψάχνοντας για περισσότερες πληροφορίες διαβάζω ότι:  Ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι το πρωταρχικό χρώμα των καρότων  ήταν το μοβ. Ειδικοί αιγυπτιολόγοι πιστεύουν ότι απεικονίζεται σε αιγυπτιακούς τάφους, που χρονολογούνται από το 2000 π.Χ.

Πέραν του ότι με το χρώμα τους δίνουν μια άλλη ομορφιά στο πιάτο μας είναι πολύ γευστικά, ιδιαίτερα τρυφερά και νόστιμα.

Από τα πρώτα που προμηθευτήκαμε, μερικά  τα ψήσαμε μαζί με μικρά μοβ μπρόκολα και συνόδευσαν το φαγητό μας, κάποια άλλα τα φάγαμε ωμά.

Και ήρθε η ώρα της δεύτερης προμήθειας και αυτή τη φορά αφού ψήθηκαν στο BBQ έγιναν  μια ζεστή σαλάτα  με επικάλυψη πέστο από  φιστίκια Αιγίνης.

Είχα ακούσει ότι υπάρχει εστιατόριο στην Αίγινα που σερβίρει αυτό το πέστο και ότι υπάρχει διαθέσιμο σε βαζάκια, δεν έτυχε όμως να το βρω για να το δοκιμάσω.

Έτσι αποφάσισα να αυτοσχεδιάσω ένα δικό μου πέστο για το οποίο δεν μετάνιωσα.

Πάμε να σας τα παρουσιάσω.

Χρωματιστά καρότα ψητά συνοδευμένα με πέστο από φιστίκια

Print Recipe

Χρωματιστά καρότα ψητά συνοδευμένα με πέστο από φιστίκια

Print Recipe

Συστατικά

Για τα καρότα

  • χρωματιστά καρότα
  • μείγμα μπαχαρικών από κύμινο πάπρικα, κανέλα, κόλιαντρο, κουρκουμά και πιπέρι καγιέν
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • μέλι και λεμόνι προαιρετικά
  • χοντροκομμένα φιστίκια Αιγίνης

Για το πέστο

  • 12 γρ βασιλικό
  • 1 κουτ. γλυκού κουκουνάρι
  • 3 κουτ. σούπας φιστίκια Αιγίνης
  • 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
  • 1 κουτ σούπας Χυμό λεμονιού
  • 1/2 κοτ. γλυκού αλάτι
  • 3 -4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 3 κουτ. σούπας τριμμένη παρμεζάνα

Διαδικασία

  1. Καθαρίζουμε τα καρότα και τα πλένουμε. Σε ένα μικρό μπολ αναμιγνύουμε από 1/4 κουτ. γλυκού από κάθε αναφερόμενο μπαχαρικό και τα ανακατεύουμε καλά.

  2. Σε ένα μπολ βάζουμε τα καρότα και προσθέτουμε από το μείγμα μπαχαρικών , λίγο αλάτι και λίγο ελαιόλαδο. ανακατεύουμε να πάει το μείγμα παντού.

  3. Ψήνουμε τα καρότα σε σχάρα BBQ γυρίζοντας τα περιοδικά για 10 λεπτά. Ανάλογα με το μέγεθος των καρότων ίσως ο χρόνος να διαφοροποιηθεί.

  4. Σε επεξεργαστή τροφίμων βάζουμε όλα τα υλικά για το πέστο και χτυπάμε μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα.

  5. Βγάζουμε τα καρότα σε πιατέλα και γαρνίρουμε με το πέστο και ένα μείγμα λεμονιού -μελιού αν το επιθυμούμε. Σκορπίζουμε επιπλέον χοντροκομμένα φιστίκια από πάνω.

  6. Προσαρμόστε τις ποσότητες ανάλογα με τις δικές σας ανάγκες.

Σημειώσεις

Για το που θα βρείτε αυτά τα  ιδιαίτερα καρότα καλό είναι να επικοινωνήσετε με την παραγωγό την κ. Ειρήνη Κόρκου. 

Αν  δεν βρείτε προτιμήστε τα κλασικά πορτοκαλί καρότα, φροντίστε όμως να είναι φρέσκα μικρά και τρυφερά και ίσως ο χρόνος ψησίματος να είναι μεγαλύτερος από αυτόν που προτείνω στη συνταγή.

Αν δεν έχετε BBQ μπορείτε να τα ψήσετε σε σχάρα κουζίνας στο γκρίλ του φούρνου.

Αυτό το  πιάτο εκτός από σαλάτα, μπορεί να αποτελέσει και ένα συνοδευτικό  κρέατος

Επισήμανση: προσοχή όταν χρησιμοποιούμε καθαρισμένους έτοιμους ξηρούς καρπούς ελέγχουμε να μην υπάρχουν τυχόν τσόφλια, το αναφέρω γιατί κάποια φορά δεν  πρόσεξα επιμελώς και παραλίγο να σπάσω δόντι.

Πηγή: asproylas.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.