Χταπόδι σαν σαγανάκι

Χτες το πρωί στις αναμνήσεις στο fb  φάνηκε αυτό το πιάτο από το 2015 το οποίο τότε το είχα χαρακτηρίσει ως σαγανάκι. Να πω την αλήθεια ούτε καν το θυμόμουν ευτυχώς είχα γράψει δυο λόγια για το πως το είχα φτιάξει.

Επίσης δεν θυμάμαι καθόλου αν τότε το διάβασα σε κάποιο περιοδικό (το πιο πιθανό) και σε ποιο;;; Εδώ δε θυμάμαι τι διάβασα και τι είδα πριν λίγες μέρες!!

Όταν μιλάμε για σαγανάκι  εννοούμε ένα  μεζέ τηγανητό  συνήθως με γραβιέρα, κεφαλοτύρι ή φέτα ή κάποιο άλλο τυρί που προορίζεται για αυτό το σκοπό όπως η φορμαέλλα. Το όνομά του προέρχεται από το ομώνυμο σκεύος μέσα στο οποίο συνήθως προετοιμάζεται. Θα συναντήσουμε βέβαια ως σαγανάκι και κάποια πιάτα που παρασκευάζονται με θαλασσινά όπως οι γαρίδες ή τα μύδια με την προσθήκη ντομάτας και τυριού.

Βρέθηκα σήμερα στην κεντρική αγορά αγόρασα χταπόδι και το έφτιαξα αυτοσχεδιάζοντας με ότι είχα τότε σημειώσει.

 

Χταπόδι σαν σαγανάκι

Print Recipe

Μερίδες
2 άτομα
Μερίδες
2 άτομα
Χταπόδι σαν σαγανάκι

Print Recipe

Μερίδες
2 άτομα
Μερίδες
2 άτομα

Συστατικά

  • 750 γρ χταπόδι
  • 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδου
  • 50 ml κρασί λευκό
  • 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα πικάντικη
  • 2 κουτ. σούπας κέτσαπ σπιτική
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Καθαρίζουμε το χταπόδι και το βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Τοποθετούμε στην εστία σε χαμηλή ένταση και βράζουμε μέχρι να μαλακώσει. Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε νερό το χταπόδι θα βγάλει από μόνο του. Το γυρίζουμε μια δυο φορές και προσέχουμε να μην στεγνώσει.

  2. Μόλις είναι έτοιμο το αποσύρουμε από την εστία και αφήνουμε λίγο να κρυώσει για να μπορούμε να το χειριστούμε.

  3. Κόβουμε το χταπόδι σε ροδέλες.

  4. Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και τα σκόρδα και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Σε τηγάνι ή σαγανάκι μεγάλο βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο.

  5. Προσθέτουμε τα κομμάτια του χταποδιού συνεχίζοντας το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά.

  6. Σβήνουμε με το κρασί κρατώντας λίγο σε ένα μπολ.

  7. Διαλύουμε στο κρασί που κρατήσαμε τη μουστάρδα και την κέτσαπ και την προσθέτουμε στο χταπόδι. Νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι.

  8. Βράζουμε σε χαμηλή ένταση μέχρι να δέσει η σάλτσα και σερβίρουμε όσο ακόμη είναι ζεστό.

  9. Μπορεί να αποτελέσει ένα συνοδευτικό μεζέ ή ένα κύριο γεύμα μαζί με πατάτες τηγανητές ή ψητές ή και με ένα πιλάφι.

Σημειώσεις

Πηγή: asproylas.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.