Fusilli με λεμόνι & δυόσμο: Μεσογειακή καλοκαιρινή αύρα

Η ιδέα των ζυμαρικών με λεμόνι, σε πρώτη εντύπωση ξενίζει αρκετό κόσμο στην Ελλάδα, μέχρι να συνειδητοποιήσει βέβαια το πόσο απολαμβάνει το λεμονάτο κρέας ή κοτόπουλο με μακαρόνια. Εκεί βέβαια η λεμονάτη σαλτσα που έγινε για το κρέας αναμιγνύεται με τα ζυμαρικά που αποτελούν συνοδευτικό, αλλά εδώ μιλάμε για το δέσιμο των ζυμαρικών με σάλτσα λεμονιού ως τα μόνα δύο πρωταγωνιστικά στοιχεία του πιάτου.

Ως λάτρης των όξινων γεύσεων, απ’ τη πρώτη φορά που δοκίμασα Ιταλικής λογικής ζυμαρικά με λεμόνι, τα λάτρεψα και έχω δοκιμάσει στη πορεία αρκετές παραλλαγές με διαφορετικές προσεγγίσεις.

Μπορεί κανείς να προσεγγίσει τεχνικά τη σάλτσα
λεμονιού με βούτυρο, με λευκό κρασί, με κρέμα γάλακτος ή και με ζωμό, εκδοχές
που θα βρείτε σε ιταλικές συνταγές pasta
al limone. Όμως εγώ προτίμησα την απλούστερη και λιτή
εκτέλεση της σάλτσας χρησιμοποιώντας μόνο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, χυμό
λεμονιού και το ξύσμα του. Η σάλτσα δημιουργείται σε 5’ καθώς μετά από λίγο
ανακάτεμα, σταγόνες του λεμονιού ισομοιράζονται στο ελαιόλαδο και ένα μέρος της
ποσότητας τους εξατμίζεται, αφήνοντας όμως την οξύτητά του στη σάλτσα που
δημιουργείται. Στο τέλος τα ζυμαρικά ανακατεύονται καλά με το “λεμονάτο ελαιόλαδο” και μεταφέρουν στο στόμα
όλη τη Μεσογειακή φρεσκάδα του συνδυασμού.

Βίδες σάλτσα λεμόνι δυόσμο

Για μια τέτοια συνταγή επέλεξα ως ιδανικό
σχήμα ζυμαρικού, τα Fusilli της Barilla, τις γνωστές βίδες. Γιατί
οι βίδες έχουν τόσο μεγάλη επιφάνεια ζυμαρικού η καθεμία, ώστε μπορούν να
μεταφέρουν σχετικά μεγαλύτερη ποσότητα απ’ αυτή τη λεπτή και φινετσάτη, ελαιώδη
σάλτσα λεμονιού, στη κάθε μπουκιά. Η γεύση, υφή και σύσταση της σάλτσας είναι
τέτοια, που ζητά ένα τέτοιο ζυμαρικό που έχει τη δυνατότητα να κουβαλήσει
περισσότερη σάλτσα απ’ ότι ένα απλό σπαγγέτι ή λινγκουίνι.

Η ιδέα αυτού του πιάτου είναι να εκφράσει τη Μεσογειακή καλοκαιρινή αύρα, όπως θα την βίωνε κάποιος στις γεμάτες από λεμονιές, ακτές του Αμάλφι ! Έτσι, η φυτική λιπαρότητα του ελαιόλαδου με την οξύτητα του λεμονιού παντρεύτηκαν με φρέσκο δυόσμο, που δροσίζει και γεμίζει τον ουρανίσκο αρώματα φρεσκάδας, κάνοντας το όλο πιάτο πιο αισιόδοξο, πιο χαρούμενο, πιο ζωντανό!

Αυτό, είναι ένα ακόμη πιάτο Ιταλικής
μαγειρικής κουλτούρας, όπου με ελάχιστα καθημερινά και απλά υλικά  δημιουργείται μια σύνθεση που έχει γευστική
υπεραξία καθώς οικείες, αγαπημένες γεύσεις, εκφράζονται μονοσήμαντα, με ένταση
και σαφήνεια.

Βίδες σάλτσα λεμόνι δυόσμο

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Πολύ εύκολη και μινιμαλιστική συνταγή, των 12 λεπτών. Αποτελεί την πιο απλή και λιτή εκδοχή της ιδέας ζυμαρικών με λεμόνι. Οι βίδες με λεμόνι, κάλλιστα τρώγονται και κρύες σαν σαλάτα!

Εναλλακτικές προσεγγίσεις θα ήταν η χρήση βούτυρου μαζί με το λάδι για να κάνει τη σάλτσα πιο βουτυράτη, η χρήση κρέμας γάλακτος για να δώσει μια λιπαρή αντίθεση στο όξινο του λεμονιού και να αγκαλιάσει τα ζυμαρικά με πιο πληθωρική υφή, η χρήση λευκού κρασιού παράλληλα με οποιαδήποτε απ’ τις πιο πάνω προσεγγίσεις, και τέλος, η χρήση ζωμού για να εμπλουτίσει γευστικά τη σάλτσα βοηθώντας παράλληλα στο δέσιμο.

Αλλά εγώ όπως πάντα, προτείνω την μινιμαλιστική, λιτή και μονοσήμαντη εκδοχή με ελαιόλαδο και λεμόνι της συνταγής.

Υλικά για 4 άτομα

500 γρ. Fusilli Barilla
3 λεμόνια , το ξύσμα και τον χυμό
100 ml. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
3-4 κλωνάρια φρέσκου δυόσμου, ψιλοκομμένα
χοντρό αλάτι, τριφτό πιπέρι

για το σερβίρισμα, προαιρετικά: 70 γρ. παρμεζάνα τριμμένη ή εναλλακτικά ψιλοκομμένη φέτα, μανούρι ή ανθότυρο

Βίδες σάλτσα λεμόνι δυόσμο

Διαδικασία Παρασκευής:

1. Βράζετε τα Fusilli:

Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζετε 4 τουλάχιστον λίτρα
νερό και το φέρνετε σε βρασμό με κλειστή τη κατσαρόλα. Βγάζετε το καπάκι και
ρίχνετε 2 κουταλιές σούπας χοντρό αλάτι. Αφού κοχλάσει, ρίχνετε τα Fusilli και τα ανακατέυετε
με μια κουτάλα. Βάλτε το χρονόμετρο στα 10’ (θέλουν 11’ κανονικά, αλλά θα τα
αφήσετε και περίπου 1 λεπτό στο τηγάνι με τη σάλτσα στο ανακάτεμα). Στη
διάρκεια του δεκαλέπτου τα ανακατεύετε κάθε τόσο, να μη κολλήσουν στον πάτο.
Όταν είναι έτοιμα προχωράτε στο βήμα 3.

Βίδες σάλτσα λεμόνι δυόσμο

2. Ετοιμάζετε την σάλτσα:

Όσο βράζουν τα ζυμαρικά, σε μεγάλο τηγάνι και σε μεσαία ένταση, ρίχνετε το ελαιόλαδο και περιμένετε να ζεσταθεί, χωρίς να κάψει (να μην υπερβεί τους 100C). Προσθέτετε τον χυμό απ’ τα στυμμένα λεμόνια και τα 2/3 απ’ το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύετε ελαφρά με ένα σύρμα ή κουτάλα ώστε το λεμόνι να μοιραστεί στον όγκο του λαδιού. Αφήνετε να σιγοβράσει το λεμόνι και να πάρει λίγο χρώμα το ξύσμα, για περίπου 5-7 λεπτά. Αν δεν έχουν γίνει τα fusilli, σβήνετε το μάτι, αν έχουν γίνει προχωράτε στο βήμα 3. 

Βίδες σάλτσα λεμόνι δυόσμο

3. Ολοκληρώνετε:

Όταν τα ζυμαρικά φτάσουν στο 10λεπτο,
ξανανάβετε το μάτι με τη σάλτσα (αν το είχατε σβήσει) και τα ρίχνετε σταδιακά
με σουρωτή κουτάλα μέσα στο τηγάνι. 
Ανακατεύετε καλά να πάει η σάλτσα παντού στις βίδες και προσθέτετε τον
ψιλοκομμένο δυόσμο.

Βίδες σάλτσα λεμόνι δυόσμο

Σερβίρισμα:

Σε κάθε πιάτο αφού σερβίρετε τις βίδες, πασπαλίζετε από πάνω λίγο απ’ το ξύσμα λεμονιού που είχατε κρατήσει. Ταιριάζει πολύ το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αν θέλετε τριμμένο τυρί προτιμήστε  λίγη παρμεζάνα, αλλά δεν την έχουν ανάγκη. Επίσης ταιριάζει ψιλοκομμένη φέτα, μανούρι ή ανθότυρο. Τέλος, ό,τι περισσέψει (λέμε τώρα…) το κάνετε κρύα σαλάτα για την επόμενη!

Βίδες σάλτσα λεμόνι δυόσμο

Εμείς σερβίραμε στα πολύ κομψά βαθιά πιάτα της
σειράς Mediterraneo της ΙΩΝΙΑ, φτιάξαμε τη σάλτσα σε
μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι
και βράσαμε τα ζυμαρικά σε
αντικολλητική κατσαρόλα της Fest

Print Friendly, PDF & Email

Πηγή: caruso.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.