Guacamole, το δροσερό, πληθωρικό, Μεξικάνικο ντιπ

Το γουακαμόλε όλο και περισσότερο το ακούω να συζητιέται, με το αβοκάντο εντελώς μέσα στη διατροφική μόδα και καθώς έχουμε πια εξοικειωθεί  με το Μεξικάνικο φαγητό.  Η αλήθεια είναι ότι το γκουακαμόλε έχει κάπως ξεφύγει απ’ τα συνήθως στενά όρια του Μεξικάνικου έθνικ και έχει γίνει πιο mainstream στην Ελλάδα, τουλάχιστον στην εστίαση και ειδικά σε πιο νεανικά και χαλαρά στέκια, συνοδεύοντας ποτά ή ως ορεκτικό. Στο σπίτι όμως οι περισσότεροι δεν έχουν συνηθίσει να φτιάχνουν ακόμη γκουακαμόλε.

Γκουακαμόλε Αυθεντικό Μεξικάνικο

Έτσι προέκυψε η ιδέα να μοιραστούμε την κίλερ συνταγή μας, αυτή που κάνουμε σπίτι μας τα τελευταία χρόνια, σίγουρα όταν κάνουμε βραδιές Μεξικάνικου φαγητού που λατρεύουν οι κόρες μου, αλλά και συχνά όταν καλούμε κόσμο για κοκτέιλ με κάποια σνακ και ντιπς, ειδικά το καλοκαίρι. Γιατί πάνω απ’ όλα το γκουακαμόλε είναι ένα γευστικό, θρεπτικό και δροσερό ντιπ, που γίνεται πολύ εύκολα και γρήγορα!

Η ιστορία του γκουακαμόλε (Guacamole) ξεκινά τον 16ο  αιώνα  απ’ τους Αζτέκους, με το όνομα να προέρχεται αρχικά απ΄ την τις λέξεις “ahuaca-mulli” που σημαίνουν κάτι ανάμεσα σε σάλτσα και παρασκεύασμα αβοκάντο. Η αρχική εκδοχή της συνταγής γινόταν λιώνοντας ντομάτες, κρεμμύδια και αβοκάντο στο γουδί. Οι Ισπανοί κατακτητές πήραν την ιδέα πίσω στη χώρα τους και μέσα στα χρόνια εξέλιξαν την συνταγή σ’ αυτό που είναι σήμερα στο Μεξικό αλλά και στον κόσμο ολόκληρο.

Καθώς το σημαντικότερο στοιχείο στη σύνθεση είναι το ώριμο αβοκάντο, ένα πράγμα που πρέπει να ξέρουμε είναι ότι η παρουσία ενός χρήσιμου ενζύμου κάνει το αβοκάντο να μαυρίζει πολύ γρήγορα παρουσία οξυγόνου και γι’ αυτό πρέπει να το κόβουμε τελευταία στιγμή και να το αναμειγνύουμε άμεσα με όξινο στοιχείο, όπως τον χυμό του λάιμ στο γκουακαμόλε. Επίσης να το φυλάμε πάντα σε αεροστεγείς συσκευασίες, με μεμβράνη να κάθεται πάνω στην επιφάνειά του, ακόμη και ως γκουακαμόλε.

Γκουακαμόλε Αυθεντικό Μεξικάνικο

Η δικιά μας εκδοχή γκουακαμόλε εστιάζει σε ένα τελικό αποτέλεσμα που δεν είναι πούλπα ή αλοιφή, αλλά ψιλοκομμένα κομμάτια ώριμου αβοκάντο και των υπολοίπων υλικών, που επιτυγχάνεται με το μαχαίρι και μόνο, χωρίς πίεση ή κάθε είδους πολτοποίηση. Έτσι, η αίσθηση των υλικών είναι πιο αληθινή και αγνή, δείχνοντας σαφώς μια πιο σπιτική παρασκευή.

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Πανεύκολη συνταγή που θα σας πάρει κατά μέγιστο 10 λεπτά με όλη την προετοιμασία των υλικών. Το πιο σημαντικό είναι να είναι ώριμα τα αβοκάντο, μαυρισμένα και μαλακά και όχι γοητευτικά πράσινα όταν τα αγοράσετε. Η συνταγή είναι της φιλοσοφίας μιας υφής όπου τα υλικά τα νιώθεις στο στόμα και όχι μιας ενιαίας ομογενοποιημένης πούλπας. Το καυτερό & όξινο στοιχείο  τα ρυθμίζετε κατά τη βούλησή σας.

Απολαύστε το ως ντιπ με νάτσος και κάθε είδους πατατάκι ή με κάθε είδους φρυγανιστό κράκερ ή μέσα σε σάντουιτς ή wrap ή τέλος σαν συνοδευτική σαλάτα – ελαφρύ γεύμα. Είναι δροσιστικό, πεντανόστιμο και κάνει καλό!

Υλικά για ντιπ ενός μεγάλου μπολ

4 πολύ ώριμα αβοκάντο
40 ml. χυμό από 3 λάιμ
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 μικρή ντομάτα ή 10 ντοματίνια ψιλοκομμένα
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη
½ καυτερή πιπεριά jalapeno ψιλοκομμένη ή 10 σταγόνες ταμπάσκο ή καυτερή σος ντομάτας, ανάλογα με τη γεύση σας
2 κλωνάρια φρέσκο κόλιαντρο ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία Παρασκευής

1. Ετοιμάζετε όλα τα συμπληρωματικά υλικά:

Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι , τις ντομάτες , το
κόλιαντρο, πολτοποιείτε το σκόρδο και στίβετε τα λάιμ μέχρι να βγάλετε 40 ml.
χυμό.

Γκουακαμόλε Αυθεντικό Μεξικάνικο

2. Ετοιμάζετε το αβοκάντο:

Κόβετε το κάθε αβοκάντο στη μέση με κοφτερό
μαχαίρι και με κουτάλι αφαιρείτε όλη τη σάρκα του σε ενα μεγάλο μπολ. Αυτό
πρέπει να γίνει τελευταία στιγμή για να μη μαυρίσει.

Γκουακαμόλε Αυθεντικό Μεξικάνικο

3. Φτιάχνετε το γκουακαμόλε:

Στο μπολ , πρώτη δουλειά σας είναι να χύσετε
τον χυμό απ’ το λάιμ πάνω στα αβοκάντο για να μην μαυρίσουν. Αμέσως μετά με ένα
κοφτερό μαχαίρι και για 1-2 λεπτά κόβετε τα ώριμα αβοκάντο σε όλο και πιο μικρά
κομμάτια. Όταν γίνουν σχεδόν πολτός, προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά, κρεμμύδι,
σκόρδο, ντομάτα και σκόρδο, μετά την καυτερή σάλτσα ή πιπεριά και αλατοπίπερο.
Στη συνέχεια ανακατεύετε με το μαχαίρι ή και το κουτάλι.  Δοκιμάζετε και διορθώνετε σε οξύτητα με
επιπλέον λάιμ ή λεμόνι αν χρειάζεται και στη καυτερή διάσταση με επιπλέον
ταμπάσκο ή καυτερή πιπεριά, σύμφωνα με τα γούστα σας.

Γκουακαμόλε Αυθεντικό Μεξικάνικο

Διατηρείται μερικές μέρες στο ψυγείο σε
αεροστεγές δοχείο.

Σερβίρισμα:

Ιδανικό ντιπ με νάτσος, αλλά και με οποιοδήποτε κράκερ ή ψωμί. Συνοδεύει Μεξικάνικες βραδιές αλλά έχει γίνει τόσο δημοφιλές στην Ελλάδα που τις υπερβαίνει και έτσι μπορεί να σερβιριστεί ως ορεκτική αλοιφή σε κάθε τραπέζι, ειδικά το καλοκαίρι. Εμείς το σερβίραμε στα φανταιζί και εξωτικά μπολ της σειράς Fantasy της ΙΩΝΙΑ.

Γκουακαμόλε Αυθεντικό Μεξικάνικο
Print Friendly, PDF & Email

Πηγή: caruso.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.