Rosti


Το rosti είναι αρκετά διαδεδομένο στο εξωτερικό.
Σερβίρεται συνήθως ως συνοδευτικό με κρεατικά ή και ψαρικά ακόμα.
Όμως μπορεί ωραιότατα να σερβιριστεί και ως ένα πλούσιο πρωινό με 2 αυγά μάτια πάνω σε αυτό.
Το rosti αποτελείται κατά βάση από πατάτες τριμμένες στο χοντρό του τρίφτη και τηγανισμένες κατά προτίμηση σε βούτυρο.
Όμως ο καθένας μπορεί να προσθέσει και άλλα υλικά που προτιμάει, όπως αλλαντικά, τυριά, κρεμμύδι τριμμένο, μυρωδικά ξερά και φρέσκα.
Η συνταγή είναι απλούστατη, κρύβει όμως μερικά μυστικά που θα σας πω παρακάτω.
Πάμε να δούμε!

Θα χρειαστούμε:
700-800 γρ. πατάτες
αλάτι
πιπέρι
βούτυρο
Προαιρετικά
πάπρικα καπνιστή
ζαμπόν ή μπέικον ψιλοκομμένο
τριμμένα κίτρινα τυριά
τριμμένο ξερό κρεμμύδι
μαϊντανό, ρίγανη, βασιλικό, ή άλλο μυρωδικό
(ότι από τα παραπάνω προτιμάτε)
Στην πράξη:
Το πρώτο και κυριότερο μυστικό για ένα πετυχημένο rosti είναι οι πατάτες να είναι όσο πιο «στεγνές» γίνεται.
Φροντίζουμε λοιπόν αφού τις καθαρίσουμε από τις φλούδες και τις τρίψουμε στο χοντρό του τρίφτη, να τις στύψουμε πολύ καλά, ώστε να αποβάλλουν όσο περισσότερα υγρά γίνεται.
Το στύψιμο γίνεται με μια πετσέτα, όπως στύβουμε και τα τριμμένα κολοκυθάκια. Βάζουμε δηλαδή με ένα κουτάλι μια ποσότητα από τις πατάτες μέσα σε μια καθαρή πετσέτα, κλείνουμε την πετσέτα από τα 4 άκρα της και στρίβοντας την πετσέτα φεύγουν τα υγρά από τις πατάτες.
Ένα άλλο μυστικό είναι να τρίψουμε τις πατάτες στον τρίφτη με το χεράκι μας.
Μην βαρεθείτε δηλαδή και τις … πετάξετε στο μούλτι για ευκολία, το αποτέλεσμα δεν θα είναι το ίδιο.
Τρίτο μυστικό. Δεν παραφορτώνουμε το rosti με ότι μας βρίσκεται στο ψυγείο μας, εξάλλου το rosti συνοδευτικό είναι, δεν είναι κυρίως φαγητό.
Εγώ κάνω συνήθως ένα πολύ απλό, δηλαδή πατατούλες, αλάτι, πιπέρι, καπνιστή πάπρικα και κάποιο μυρωδικό. Αλλά περί ορέξεως …… εσείς αποφασίζετε!!
Τα υπόλοιπα μυστικά αφορούν το σωστό τηγάνισμα, και θα τα πούμε παρακάτω.

Αφού λοιπόν καθαρίσουμε, τρίψουμε και στεγνώσουμε τις πατάτες μας, τις βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ. Τις αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε όποιο άλλο υλικό προτιμάμε.
Βάζουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι 1-2 κουταλιές βούτυρο να ζεσταθούν.
Βασικό είναι να έχουμε πρόχειρο και ένα μεγάλο πιάτο, με διάμετρο λίγο μεγαλύτερη από την διάμετρο του τηγανιού.
Αφού ζεσταθεί το βούτυρο, ρίχνουμε το περιεχόμενο του μπολ στο τηγάνι και το απλώνουμε ώστε να καλύψει όλο τον πάτο του τηγανιού.
Ισιώνουμε την επιφάνεια, ώστε το πάχος να είναι παντού το ίδιο.
Χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε 2-3 λεπτά να τηγανιστεί από την κάτω μεριά.
Κατόπιν απομακρύνουμε το τηγάνι από την φωτιά και με την βοήθεια του πιάτου αναποδογυρίζουμε το rosti, όπως κάνουμε με τις ομελέτες.
Αφήνουμε μερικά λεπτά να τηγανιστεί και από την άλλη πλευρά.
Επαναλαμβάνουμε προσεκτικά την διαδικασία 2-3 φορές ακόμα, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι οι πατάτες έχουν τηγανιστεί καλά.
Αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο βουτυράκι ακόμα.
Κατόπιν είναι έτοιμο να το απολαύσουμε ζεστό ζεστό.
Καλή επιτυχία!

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.

Πηγή: syntageskardias.blogspot.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.